Φανταστείτε το πολιτικό προσωπικό του 2030

Διαβάζεται σε 2'
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Αυτοδιοικητικές εκλογές Eurokinissi

Αν πάλι ακολουθήσουμε την πεπατημένη, είναι εξαιρετικά μεγάλες οι πιθανότητες το πολιτικό προσωπικό των δήμων και των περιφερειών να μείνει υποστελεχωμένo και ανεπαρκές.

Το μεγάλο στοίχημα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών συναντάται στη συμμετοχή των νέων. Είτε ως ψηφοφόροι, είτε ως υποψήφιοι οι άνθρωποι της νέας γενιάς φαίνεται να ανακτούν τη διάθεση τους για συμμετοχή στα κοινά μετά από μια μακρά περίοδο απο-πολιτικοποίησης συνδυασμένη σε πολλές περιπτώσεις με έντονη απογοήτευση.

Εφόσον διαλαλούμε, ότι επιδιώκουμε την πρόοδο, δεν έχουμε παρά να απομακρυνθούμε από τις παγιωμένες νοοτροπίες του παρελθόντος, από παρωχημένες πρακτικές και τακτικές. Το μοντέλο διοίκησης οφείλει να διαφοροποιηθεί από αυτό των προηγούμενων δεκαετιών· απαιτείται συνδυασμός εμπειρίας, αλλαγής νοοτροπίας και νέων ιδεών. Σε περίπτωση που για ακόμη μία εκλογική διαδικασία ακολουθήσουμε την πεπατημένη, είναι εξαιρετικά μεγάλες οι πιθανότητες σε λίγα χρόνια το πολιτικό προσωπικό των δήμων, των περιφερειών και της χώρας να είναι υποστελεχωμένo και ανεπαρκές.

Να δώσουμε βάση σε άτομα με πραγματική κοινωνική αναφορά, με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά και ουσιαστική άποψη για τα τοπικά ζητήματα. Η εμπιστοσύνη και η συσπείρωση γύρω από ανθρώπους με διάθεση για προσφορά, με αγνό ενδιαφέρον, καθαρό πολιτικό λόγο και δομημένο πρόγραμμα θα αναδείξει διοικητικά στελέχη τα οποία δεν αποκλείεται στις επόμενες δεκαετίες να διαδραματίσουν ρόλο ακόμα και στα εθνικά πολιτικά δρώμενα. Χωρίς αφορισμούς και δόγματα, με διαλλακτική στάση αλλά αποφασιστικές, ισχυρές προτάσεις και βασικό άξονα την άμεση και ουσιαστική εξέλιξη, η αυτοδιοίκηση αλλάζει από τώρα.

Η επόμενη μέρα, σε περίπτωση που στηριχθούν νεοεισαχθείς προσωπικότητες στον πολιτικό στίβο και όχι οι παντός καιρού τοπικοί «παραγοντίσκοι», διαφαίνεται πιο αισιόδοξη. Χωρίς την έπαρση του «φωτεινού παντογνώστη», αλλά με σεβασμό στα πεπραγμένα και το έργο των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, μπορεί να παραχθεί έργο και να απαλλαγούμε από ξεπερασμένες δεισιδαιμονίες.

Είναι ανώφελο να γίνει αυτοσκοπός μας η στείρα κριτική. Σκεπτόμενοι θετικά και προσβλέποντας σε «φωτεινότερες» ημέρες, χαρτογραφούμε κάθε γειτονιά και θέτουμε καινοτόμες, ριζοσπαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις. Ο χώρος, για να μεστωθεί πολιτικά μία νέα γενιά πολιτικού προσωπικού, είναι με βεβαιότητα η αυτοδιοίκηση: άμεση, προσβάσιμη, συγκεκριμένης εμβέλειας.

Διαφορετικά θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να είναι έτοιμες να υποστούν για πέντε ακόμα έτη τους ίδιους τοπικούς «άρχοντες», ή τους μίμους τους. Αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε πως η θέληση για συλλογική πρόοδο, υπερβαίνει το φόβο απέναντι στο κατεστημένο, τις πελατειακές σχέσεις και το συντηρητισμό.

*Ο Σωτήρης Τσίτος είναι Φοιτητής Οικονομικών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα