Φιλελεύθερο μανιφέστο Μητσοτάκη προς επενδυτές και εργαζόμενους

Φιλελεύθερο μανιφέστο Μητσοτάκη προς επενδυτές και εργαζόμενους
MotionTeam

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει όπως είπε η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τι είπε για τη φορολογία, την «έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων», τις συλλογικές συμβάσεις, το ρόλο του δημοσίου και τις κοινωνικές ανισότητες

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Με τη φράση «θέλω μαζί μου όσους οραματίζονται μια νέα χώρα και όχι όσους νοσταλγούν απλά την Ελλάδα που έχασαν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ ένα ξεκάθαρα φιλελεύθερο μανιφέστο με πληθώρα κινήτρων και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, πραγματοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα άνοιγμα σε επενδυτές και εργαζόμενους καθώς όπως είπε «είναι η κοινή μοίρα που δένει όλους τους Έλληνες». Ξεκίνησε δε την ομιλία του δηλώνοντας “Σήμερα δεν έχω στο μυαλό μου αριθμούς και δείκτες, έχω πρώτα από όλα ανθρώπους” και ανέφερε διαλόγους που είχε με πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» που παρουσίασε πέρσι προς τον Ελληνικό λαό «έχει ριζώσει» έδωσε έμφαση στο πως ουσιαστικά θα κυβερνήσει ο ίδιος και έθεσε τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρώτον πως θα δημιουργηθούν δουλειές μέσα από μια «έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων», δεύτερον πως μειωθούν τα φορολογικά βάρη και θα ανασυγκροτηθεί το κράτος και τρίτον πως θα στηριχτεί η νέα γενιά και οι κοινωνικά αδύνατοι. Αναφερόμενος αναλυτικότερα στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει και τα οποία όπως είπε είναι έτοιμα ανέφερε κατά σειρά προτεραιότητας το νομοσχέδιο για τη «νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης, εν συνεχεία νομοσχέδιο για τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση συνδέοντας τη μείωση της φορολογίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τρίτον την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα – δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις και μετά το 2018 συνδέοντάς τες με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών» και αναφέρθηκε στη φορολογία των φυσικών προσώπων προτείνοντας την εισαγωγή κατώτατου φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. «Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των επενδύσεων και στην ταχύτατη υλοποίηση σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζοντας «εμβληματικές» επενδύσεις αυτές του Ελληνικού και των Σκουριών.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «σπάσιμο του μονοπωλίου του κράτους» στις δημόσιες υπηρεσίες τονίζοντας ότι μια σειρά από υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος μπορούν να παρέχονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κάτι για το οποίο όπως είπε η ΝΔ και ο ίδιος «στηρίζουμε απερίφραστα».

Ναι στις επιχειρησιακές συμβάσεις, όχι στις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς τους επιχειρηματίες που καταπατούν την εργατική νομοθεσία λέγοντας «δεν πρόκειται να επιδείξω καμία ανοχή» ενώ σε άλλο σημείο είχε καταγγείλει τους «λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού» αναφερόμενος στους επιχειρηματίες που στηρίζονται στις προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, εντούτοις σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις υπογράμμισε ότι «οι συμβάσεις στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων» εξαπολύοντας επίθεση στους «εργατοπατέρες» ενώ υποστήριξε την αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου και σε ότι αφορά την προκήρυξη των απεργιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα της νεολαίας και τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στην παιδεία και δεσμεύτηκε για την κατάργηση των νόμων Φίλη, Μπαλτά και Γαβρόγλου.

Ειδικότερα για τα πανεπιστήμια, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και εξήγγειλε την κατάργηση και την επανίδρυση της ΔΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα πανεπιστήμιο», ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές αλλά και στην διατήρηση της υπάρχουσας δομής της εκπροσώπησης των φοιτητών μέσα από τις φοιτητικές παρατάξεις, μιλώντας για «εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο για ένα εθνικό συμβούλιο φοιτητών».

Ταυτόχρονα πρότεινε την αναμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης μέσα από τη συνεργασία των πανεπιστημίων και των εργοδοτών και επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Όσοι το προσπάθησαν καταστρατήγησαν τις αξίες της ελευθερίας. Όμως το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να μοιραστεί δίκαια» και πρόσθεσε ότι σήμερα στην Ελλάδα η μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η εξασφάλιση εργασίας και ευκαιριών για όλους. «Στον ξύλινο λόγο του χθες απαντάμε με τις τεκμηριωμένες προτάσεις του αύριο» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με το σχέδιό του «σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα στο παρελθόν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα