Φλαμπουράρης: Φορέας ανάπλασης για να πάνε “5 πράματα μπροστά” στην Αθήνα

Φλαμπουράρης: Φορέας ανάπλασης για να πάνε “5 πράματα μπροστά” στην Αθήνα
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στη Βουλή Eurokinissi

Αντιπαράθεση με ΝΔ και ΔΗΣΥ που καταγγέλλουν παρέμβαση στον Δήμο Αθηναίων μέσω του νομοσχεδίου. Για ταύτιση της ΝΔ με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, έκανε λόγο ο Χρ. Σπίρτζης

Την αισιοδοξία του ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση φορέα ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων θα προχωρήσουν επιτέλους ορισμένα θετικά πράγματα στην πρωτεύουσα (εμπορικό τρίγωνο, προσφυγικά) εξέφρασε από τη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Στόχος του φορέα είναι να συντονίσει τα ασυντόνιστα» είπε ο κ. Φλαμπουράρης απαντώντας στη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι που χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «άχρηστο» και «αχρείαστο». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στους βουλευτές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι άσκησαν κριτική χωρίς επιχειρήματα και δεν κατέθεσαν την παραμικρή πρόταση. Υπογράμμισε, δε ότι αυτά τα δύο κόμματα «επί 40 χρόνια» κυβερνούσαν τη χώρα και διοικούσαν το Δήμο Αθηναίων και μάλιστα οι ίδιοι λένε τώρα ότι η Αθήνα έχει γίνει «αβίωτη πόλη».

Ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε πάντως ότι ο φορέας δεν θα έχει σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα, όπως διατείνεται η αντιπολίτευση, αλλά μόνον συντονιστικό . Καταλόγισε δε στη ΝΔ και τη ΔΗ.ΣΥ ότι «κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια».

Σπίρτζης: Μην αφήσουμε να ερημώσει περαιτέρω ο Δήμος Αθηναίων

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατηγόρησε την ΝΔ ότι ταυτίστηκε με τις θέσεις του Δήμαρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος τάσσεται κατά της ίδρυσης του φορέα ανάπλασης. Αντέτεινε δε ότι ο φορέας ιδρύεται για να υλοποιηθούν «μετά από δεκαετίες συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζεται ο πολίτης της Αθήνας». Τόνισε, επίσης, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε κίνδυνος να ερημώσει περαιτέρω ο Δήμος Αθηναίων και να αναβάλλονται όλα για το μέλλον.

Έφερε ως παράδειγμα την ατελείωτη συζήτηση για πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Πανεπιστημίου ή της Λεωφόρου Σταδίου. «Θα το κάνουμε σε αυτή τη ζωή με συγκεκριμένη απόφαση και τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων ή θα το κάνουν οι επόμενες γενιές μετά από πολλές δεκαετίες;» διερωτήθηκε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι και η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι το Μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην κατάντια που το άφησε, ιδιαίτερα τις γειτονιές της Αθήνας».

ΝΔ: Πονηρό και πρόχειρο το νομοσχέδιο για τον φορέα ανάπλασης

Στον αντίποδα ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πονηρό» και «πρόχειρο». Κατήγγειλε δε «αυταρχική παρέμβαση που υποβαθμίζει τη λειτουργία» της πρωτεύουσας. Αντίστοιχα η Όλγα Κεφαλογιάννη καταλόγισε πελατειακές λογικές στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης της ΔΗ.ΣΥ χαρακτήρισε «θεσμικό εξάμβλωμα» το νομοσχέδιο. Κατήγγειλε δε ότι με την ίδρυση του φορέα ανάπλασης «προσβάλλεται βάναυσα ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σε πολύ πιο μετριοπαθή γραμμή ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού χαρακτήρισε θετικούς τους στόχους του νομοσχεδίου αλλά εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν διασφαλίζεται η υλοποίησή τους.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο στις 14:30 στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με την ακρόαση των αρμόδιων φορέων. Έχουν κληθεί να καταθέσουν οι εξής φορείς: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος Πολιτισμού, Ελληνική Αστυνομία, Σύλλογος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ένωση Συγκοινωνιολόγων και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα