Φουντώνει η μάχη για μέτρα-αντίμετρα στη Βουλή. Στην αίθουσα και ο Τσίπρας

Φουντώνει η μάχη για μέτρα-αντίμετρα στη Βουλή. Στην αίθουσα και ο Τσίπρας
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις", την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οξύτατοι διαξιφισμοί Πολάκη με Γεωργιάδη και αναφορές σε «Παττακό», «κότες», «ανθρωπάκια». Στο επίκεντρο της πρώτης αντιπαράθεσης οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Σε θέσεις μάχης ενόψει της αυριανής κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο που θα κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές βρίσκονται ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση με την πρώτη σκληρή αντιπαράθεση να λαμβάνει χώρα για θέματα αντισυνταγματικότητας και να δίνει τη θέση της σε νέους οξύτατους διαξιφισμούς Πολάκη – Γεωργιάδη.

Με την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στη 01:00 το πρωί, η αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση για τη συνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου αξιοποιώντας σχετική έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» την περικοπή των συντάξεων και κατήγγειλε σε οξύ τόνο: «η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος,  σχολίασε «από το θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος φθάσαμε να πέφτουν οι νόμοι στα δικαστήρια». Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε τις περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια και ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «τα έκανε μούσκεμα». 

Η αίτηση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε όμως κατόπιν αρνητικής εισήγησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος αναγνώρισε το βαρύ φορτίο των μέτρων 4,9 δις ευρώ. Υπογράμμισε, όμως, τα μέτρα ότι δεν είναι αντισυνταγματικά καθώς λαμβάνεται υπόψη η αρχή της αναλογικότητας αλλά και επειδή οι περικοπές είναι προσωρινές. Ο κ. Παρασκευόπουλος έδωσε, μάλιστα, έμφαση στα θετικά αντίμετρα σωρευτικού ύψους 7,6 δις ευρώ τα οποία χαρακτήρισε «αντίβαρα».

Οι τόνοι ανέβηκαν και με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία με τα δικά της… αντίμετρα στα αντίμετρα,  με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία: Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, όπως είχε ζητήσει πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο κάνει λόγο για αυτογελοιοποίηση και τσάμπα μαγκιά της ΝΔ.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας εισήλθε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δίπλα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αχτσιόγλου: για πρώτη φορά αντίμετρα και προοπτική εξόδου από την επιτροπεία

Στην αντιπαράθεση ρίχνονται ήδη και τα πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο πλευρών καθώς ανέβηκε ήδη στη βήμα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, ενώ από την ΝΔ πήρε το λόγο η τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρας Μπακογιάννη και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης καταθέτει θετικά αντίμετρα και δημιουργεί τις προοπτικές εξόδου από την επιτροπεία. Αναγνώρισε, πάντως, τις περικοπές στις συντάξεις διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα θιγούν τα 2/3 των συνταξιούχων. 

Στην αντίπερα όχθη η κυρία Μπακογιάννη μίλησε για 4 Μνημόνιο με το οποίο καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το 3 αχρείαστο μνημόνιο οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση, το 4 Μνημόνιο τον οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση του αριστερού μύθου της τελευταίας 30ετίας περί κοινωνικής ευαισθησίας, σκληρής διαπραγμάτευσης και ότι αυτή η λύση που ψηφίζουμε σήμερα είναι μονόδρομος» ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.

Πολάκης: Η παράταξη του Καραμανλισμού έχει τώρα αυτούς που ευχαριστεί ο Πατακός

Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε εντωμεταξύ μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. «Αντί για τον Καραμανλισμό η παράταξή σας έχει αυτούς που ευχαριστεί ο Παττακός» είπε ο κ. Πολάκης φωτογραφίζοντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη ότι την εποχή που ήταν βουλευτές του ΛΑΟΣ κατέθεταν ύποπτες ερωτήσεις για την υπόθεση των υποβρυχίων. 

Γεωργιάδης: Είσαι κότα και ανθρωπάκι, ντροπή Φαρισαίοι υποκριτές

Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε εντωμεταξύ μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. «Αντί για τον Καραμανλισμό η παράταξή σας έχει αυτούς που ευχαριστεί ο Παττακός» είπε ο κ. Πολάκης φωτογραφίζοντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη ότι την εποχή που ήταν βουλευτές του ΛΑΟΣ κατέθεταν ύποπτες ερωτήσεις για την υπόθεση των υποβρυχίων. 

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «κότα» και «ανθρωπάκι» τον κ. Πολάκη επικαλούμενος παλιές μαντινάδες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε, όμως, ότι η υπόθεση των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων δεν τον αφορά και ανάγκασε τον κ. Πολάκη να ανασκευάσει. 

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προανήγγειλαν ότι δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία τα αρνητικά μέτρα και τα θετικά αντίμετρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η ΝΔ κατέθεσε, όμως, τροπολογία με την οποία προτείνει δικά της αντίμετρα.

Η αντιπαράθεση Πολάκη – Γεωργιάδη ξεπέρασε κάθε όριο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να επιτίθεται φραστικά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ. «Άντε από δω σίχαμα της κοινωνίας ! » του είπε από τα υπουργικά έδρανα. «Χωρίς την καρέκλα δεν μπορείς ! Τώρα που λέτε «ναι  σε όλα» θα γυρίσουμε στη φράση του Καμμένου «στα τέσσερα !» τόνισε σε αντίστοιχο ύφος και τόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων θα τοποθετηθούν αύριο πριν από την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα