Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαστε ευάλωτοι για επιστροφή στο κακό παρελθόν

Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαστε ευάλωτοι για επιστροφή στο κακό παρελθόν
O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου Eurokinissi

Κατά τον πρώην ΥΠΟΙΚ "μετά από οκτώ χρόνια μπορεί να μπει τελεία στη συζήτηση για καλύτερη διαπραγμάτευση. Φάνηκε τελικά ότι το αποτέλεσμα κάθε διαπραγμάτευσης συνδεόταν με την πραγματικότητα της στιγμής".

«Το τέλος του μνημονιακού προγράμματος σηματοδοτεί το τέλος της δανειακής σύμβασης, όχι των μνημονιακών υποχρεώσεων και της κρίσης. Η επόμενη μέρα έχει μεγάλες δυσκολίες παρόλο που το γεγονός ότι τελειώνει το μνημόνιο είναι ένα πολύ θετικό γεγονός». Την επισήμανση αυτή έκανε o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

«Σήμερα θα δανειζόμασταν με το ίδιο περίπου επιτόκιο που δανειζόμασταν όταν μπήκαμε στο μνημόνιο. Σημασία έχουν τα κοινωνικά προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος» συνέχισε.

Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, «μετά από οκτώ χρόνια μπορεί να μπει τελεία στη συζήτηση για καλύτερη διαπραγμάτευση. Φάνηκε τελικά ότι το αποτέλεσμα κάθε διαπραγμάτευσης συνδεόταν με την πραγματικότητα της στιγμής».

«Το πρώτο μνημόνιο -ανέφερε- δεν είχε πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους γιατί τότε ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο. Αυτό έγινε αναγκαίο αργότερα. Η ΝΔ έχει ανάγκη να μη φανούν οι ευθύνες της το 2009, όταν παρέδωσε έλλειμμα 16%». Ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε αν μπορούσαμε να αποφύγουμε το πρώτο μνημόνιο, γιατί δεν αποφεύχθηκε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, την Κύπρο: «Η συζήτηση για το πώς μπορούσε να αποφευχθεί το πρώτο μνημόνιο είναι σουρεαλιστική. Όλες οι προεκλογικές προτάσεις του κ. Καραμανλή άθροιζαν περί τη μία μονάδα του ΑΕΠ. Υπήρχε δεκατρείς μονάδες εκτροχιασμός σε ένα χρόνο. Είμαστε ευάλωτοι για επιστροφή στο κακό παρελθόν».

Σε σχέση με την άρση του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019 ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε: «Πρέπει να απαντηθούν αυτά τα δύο ερωτήματα, πώς δεν θα αθετηθούν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και πώς θα διασφαλιστεί  η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Σχολιάζοντας τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλλει η ΝΔ ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Ακούω πολλά για τη μείωση της φορολογίας και λίγα για τους πόρους από τους οποίους θα προέλθει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα