Γ. Παπανδρέου: Οι τζιχαντιστές πλησιάζουν την Τουρκία. Να αποτραπεί η ανθρωπιστική τραγωδία

Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση των Αποφοίτων Harvard, στην Αίγλη Ζαππείου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση των Αποφοίτων Harvard, στην Αίγλη Ζαππείου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Δήλωση του Γ. Α. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για "την ανάληψη συντονισμένων δράσεων ικανών να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική τραγωδία και να ανακόψουν τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής" λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών του ISIS.

Αναλυτικά:

Καθώς οι δυνάμεις του ISIS επιχειρούν να καταλάβουν τη Συριακή πόλη Κομπάνι, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, απευθύνω έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την ανάληψη συντονισμένων δράσεων ικανών να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική τραγωδία και να ανακόψουν τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Στην δήλωση που υιοθέτησε το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νεα Υόρκη, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, υπογραμμίσαμε ότι, η ανθρωπότητα οφείλει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στις απολυταρχικές ιδεολογίες που έχουν στόχο να νομιμοποιήσουν απάνθρωπες πράξεις βίας, όπως αυτές του ISIS. Υποστηρίξαμε επίσης, την ανάγκη ανάληψης δράσης υπέρ των θεμελιωδών αξιών και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλούνται από τη βία και την τρομοκρατία που ασκεί το ISIS.

Άμεσα, είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά οι αθώοι πολίτες στη Συρία και το Ιράκ και παράλληλα να ενθαρρυνθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν τη σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα σύνορα πρέπει να διευκολύνουν τη διέλευση όσων κινδυνεύουν και να περιορίζουν την διέλευση των εξτρεμιστών. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι ζωτικής σημασίας θέμα και η αποστολή στοχευμένης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Μεσοπρόθεσμα, είναι απαραίτητο οι μετριοπαθείς δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής να προωθήσουν μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά προγράμματα. Η ενίσχυση της ισότητας ευκαιριών στην παιδεία και την απασχόληση, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπισθούν τα αιτία που επιτρέπουν την εξάπλωση των φονταμενταλιστικών  ιδεολογιών.

SHARE:

24Media Network