Γάμος ομοφύλων: Μία “ωραία συζήτηση” στη σκιά του Σαμαρά

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς George Vitsaras / SOOC

Στη ΝΔ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον εσωκομματικό διχασμό για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τα αλληλοκαρφώματα με Σαμαρά και το μασάζ Σκέρτσου – Γεωργιάδη στους βουλευτές.

Την ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα” θύμιζαν οι δηλώσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετείχαν χθες στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι περισσότεροι, δημοσίως τουλάχιστον, τόνιζαν ότι ήταν “μία ωραία συζήτηση” όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Άλλοι έλεγαν ότι λύθηκαν απορίες, αλλά δεν έλυσαν την απορία των δημοσιογράφων τι θα ψηφίσουν.

Ενώ σχεδόν όλοι υπερθεμάτιζαν τη σημασία του εσωκομματικού διαλόγου, με τον Κώστα Γκιουλέκα να επικαλείται ότι η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, παρόλο που ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να καταψηφίσει.

Κομματικές πηγές τόνιζαν στη συνέχεια ότι διεξήχθη εποικοδομητική συζήτηση χωρίς εντάσεις. Αν και η χαρακτηριστική φωνή του Άδωνι Γεωργιάδη ακουγόταν μέχρι την είσοδο, καθώς υπερασπιζόταν με το γνωστό του στυλ το νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές πάντως που ήταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή κ.α., δεν άλλαξαν γνώμη και δεν το έκρυψαν. Ενώ πολλοί απέφυγαν να πουν τι θα πράξουν τελικά στην ψηφοφορία. Και δεν ήταν λίγες οι απουσίες, με πιο ηχηρή αυτή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος βέβαια ως υπουργός θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και πιθανόν να υποβάλλει την παραίτηση του.

Πάντως υφυπουργοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφράσει ενστάσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα) δεν απείλησαν με καταψήφιση κατά τη χθεσινή συνάντηση. Ενώ άλλοι υφυπουργοί (Βασίλης Σπανάκης, Σοφία Βούλτεψη) και υπουργοί (Δημήτρης Καιρίδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη) εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο νομοσχέδιο.

Σημειωτέον ότι συνολικά 15 βουλευτές της ΝΔ φέρονται να κλίνουν προς την καταψήφιση ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι είναι οι αναποφάσιστοι.

Η ένθερμη στήριξη Γεωργιάδη στο νομοσχέδιο

Ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε το χθεσινό μασάζ, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης θα μιλήσει στην αποψινή δεύτερη συνάντηση των υπολοίπων μελών της γαλάζιας ΚΟ. Ο υπουργός Υγείας απάντησε μάλιστα εμμέσως και στον πάλαι πότε μέντορα του, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε όσους διαφωνούντες επικαλούνται πως στα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης.

“Δεν μπορεί αυτοί πού απείχαν ή καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, να το επικαλούνται τώρα”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Επιβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “φανταστική πρωτοβουλία” και εκτίμησε ότι οι όποιες ανησυχίες των βουλευτών βρήκαν απάντηση. Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του κ.Σαμαρά απάντησε λακωνικά “δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού”.

Κομματικά στελέχη δεν έδιναν άλλωστε συνέχεια στην κόντρα με τον κ.Σαμαρά, ο οποίος δια συνεργατών αντέδρασε έντονα στην υπενθύμιση δια του Παύλου Μαρινάκη πως και ο ίδιος είχε επιλέξει την αποχή στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015.

Ο Σκέρτσος απάντησε στη γκρίνια με επίκληση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ως ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ανέλαβε να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, μαζί με τον κ.Μαρινάκη, τη γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουνταδάκη.

Η κ.Φουνταδάκη απάντησε ειδικότερα αναλυτικά σε βουλευτές όπως ο κ. Καραγκούνης, που υποστήριζαν ότι θα μπορούσε απλώς να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης, εξηγώντας γιατί αυτό νομικά δεν είναι δυνατό και ορθό.

Οι κομματικοί….μασέρ επικαλέστηκαν επίσης κατά τη συνάντηση με τους βουλευτές πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, χωρίς κάποια “αλλοίωση του θεσμού της οικογένειας”.

Ανέφεραν ειδικότερα ότι στην Ολλανδία τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να παντρεύονται και να τεκνοθετούν από το 2001, στο Βέλγιο από το 2003, στην Ισπανία από το 2005, στην Πορτογαλία από το 2010, στη Γαλλία από το 2013, στη Μεγάλη Βρετανία από το 2014, στη Γερμανία από το 2017. “Δεν μπορούμε να λέμε ότι μένουμε Ευρώπη επιλεκτικά” ήταν η ατάκα υποστηρικτή του νομοσχεδίου.

Ο δε κ.Σκέρτσος, αφού προσπάθησε να καλοπιάσει τους βουλευτές που είχαν ενοχληθεί γιατί θα τους ενημέρωνε ένα στέλεχος που αποτελεί πρόσφατη μεταγραφή στη ΝΔ, υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι “ανήκομεν εις την Δύσιν” και πολιτιστικά. Με την επισήμανση αυτή έσπευσε να συμφωνήσει και ο κ.Γεωργιάδης.

Παραμένει το ρήγμα στα δεξιά της ΝΔ, παρά τα “μπαλώματα”

Τα τελικά αποτελέσματα του μασάζ βέβαια θα φανούν στην ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως παραμένει το ρήγμα στα δεξιά της ΝΔ και το ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν και τόσο ωραία τελικά, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η συζήτηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξούν, σκεπτόμενοι και πως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκαν αντιμέτωποι με εσωκομματικές αντιδράσεις όταν νομοθέτησαν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στις χώρες τους, αλλά δεν έπεσαν κιόλας οι κυβερνήσεις τους για αυτό το λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα