Μαξίμου για γάμο ομόφυλων: Δεν απειλεί την οικογένεια αλλά την ενδυναμώνει

Διαβάζεται σε 7'
Μαξίμου για γάμο ομόφυλων: Δεν απειλεί την οικογένεια αλλά την ενδυναμώνει
iStock

Συνεχίζεται το “μασάζ” στους βουλευτές της ΝΔ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Π. Μαρινάκης παρέπεμψε Βορίδη στις αποφάσεις του υπουργικού. Υπενθύμισε ότι ο Σαμαράς είχε επιλέξει αποχή στο σύμφωνο συμβίωσης

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία δεν απειλεί το θεσμό της οικογένειας αλλά τον ενδυναμώνει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λίγο πριν το πρώτο “μασάζ” στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν απειλείται η οικογένεια με το να προστατέψουμε τα παιδιά. Ίσα ίσα ενδυναμώνεται όταν ξέρουν αυτά τα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια, ότι δεν υπάρχει αόρατος γονέας, αλλά έχουν δύο ανθρώπους ορατούς, ξεκάθαρους, ότι δεν κινδυνέουν να βρεθούν στο δρόμο, σε ένα ίδρυμα”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μαρινάκης.

“Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ενδυναμώνει την οικογένεια. Ρυθμίζει μία κατάσταση που υπάρχει”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι από το 1946 επιτρέπεται η υιοθεσία κατά μόνας σε άνδρες και γυναίκες, που μπορεί να έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε εκ νέου να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να υπερψηφίσουν όσοι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ το νομοσχέδιο και της γραμμής στους διαφωνούντες για αποχή ως λιγότερο κακό σενάριο από την καταψήφιση.

Καρφιά κατά Σαμαρά: Και ο ίδιος είχε επιλέξει αποχή στο σύμφωνο συμβίωσης

Διέψευσε βέβαια ότι ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε αποχή τους διαφωνούντες.

“Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, απευθυνόμενος σε όσους καταψηφίσουν, ήταν ότι είναι προτιμότερο να απέχουν παρά να καταψηφίσουν”, είπε ο κ. Μαρινάκης. Απάντησε δε με αιχμηρό τρόπο στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλεί τους βουλευτές να απέχουν.

“Η αποχή είναι μία στάση κοινοβουλευτική. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει και ως πρώην πρωθυπουργός. Και ο ίδιος στο σύμφωνο συμβίωσης είχε επιλέξει την αποχή”, υπενθύμισε ο κ. Μαρινάκης.

Το μήνυμα προς Βορίδη: Στο υπουργικό θα τεθούν όλα τα ζητήματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε πάντως να πετάξει το γάντι στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις Βορίδη και ερωτηθείς εάν το Μαξίμου αναμένει την παραίτηση μελών της κυβέρνησης που δεν θέλουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε με νόημα αλλά σε χαμηλούς τόνους.

“Ο κ.Βορίδης από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει τις απόψεις του, με τα επιχειρήματα που εκείνος θεωρεί σωστά. Δεν διατύπωσε κάποια νέα άποψη. Επανέλαβε απόψεις, όπως έχει δικαίωμα να κάνει. Αυτό δεν αποτελεί είδηση”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

“Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ και απάντησε ως προς τις συλλογικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Επίκειται μία σειρά από συνεδριάσεις του υπουργικού. Δεν γνωρίζω σε ποιο θα εισαχθεί το νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα τεθούν και όλα τα επιμέρους ζητήματα. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω”.

Το πρόβλημα Πλεύρης και το ερωτηματικό για τον πήχη στην ψηφοφορία

Σημειωτέον ότι ο κ.Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά στο ερώτημα πως θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης, εφόσον διαφωνεί με νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και θα καταψηφίσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Πλεύρης υποστήριξε (ΕΡΤ) ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι η ισότητα στο γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα και είναι κυρίαρχο το κράτος κάθε μέρος να το θεσπίσει. Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση από ανθρώπινα δικαιώματα».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο γάμος εμπίπτει στο οικογενειακό δίκαιο και πως «εάν θεσμοθετήσουμε αυτή τη μορφή οικογένειας, σημαίνει ότι και στα σχολεία τα παιδιά μας θα διδάσκονται ότι αυτές είναι οι μορφές οικογένειας». Πρόσθεσε δε ότι «αν όλα στηρίζονται στην αγάπη, τότε θα υπήρχε αντίστοιχο αίτημα και από τους πολυγαμικού».

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ. Μαρινάκης απέφυγε φυσικά να θέσει πήχη για την ψηφοφορία ως προς τον αριθμό αποχών ή “όχι” που είναι πολιτικά διαχειρίσιμος. Πάντως δήλωσε αισιόδοξος ότι “διαμορφώνεται μία ευρεία πλειοψηφία”.

Η απάντηση στη γαλάζια γκρίνια για Σκέρτσο

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε όμως και στους βουλευτές που δυσφορήσαν για το γεγονός πως για το νομοσχέδιο θα τους ενημερώσει σήμερα και αύριο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Υπενθυμίζεται για παράδειγμα ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν θα πάει στη συνάντηση, παρότι σκοπεύει να υπερψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ζητώντας σύγκληση της ΚΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο κ. Σκέρτσος, ως υπουργός Επικρατείας είναι αρμόδιος συνολικά για την πολιτική για τους ΛΟΑΤΚΙ+ (όπως ο Σταύρος Παπασταύρου είναι αρμόδιος συνολικά για την πολιτική για τα ΑΜΕΑ). Και ως εκ τούτου ο κ.Σκέρτσος θα είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου και όχι η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη ή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Υπενθύμισε επίσης ότι αντίστοιχη διαδικασία ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ και όχι σύγκλησης της ΚΟ ακολουθείται σε όλα τα νομοσχέδια. Ενώ επικαλέστηκε ότι οι βουλευτές ενημερώνονται πριν έρθει το νομοσχέδιο στο υπουργικό και όχι αντίστροφα, όπως γίνεται συνήθως.

Ο Σκέρτσος απαντά σε όσους λένε ότι αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης

Εν τω μεταξύ ο κ. Σκέρτσος καταρχήν υπενθύμισε με νόημα σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών υπήρχε ως προεκλογική δέσμευση στο πρόγραμμα της ΝΔ. Και στη συνέχεια με ανάρτηση του, απάντησε στους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, που υποστηρίζουν πως τα ζητήματα όσον αφορά στα παιδιά, που ούτως ή άλλως μεγαλώνουν σήμερα με ομόφυλα ζευγάρια, μπορούν να λυθούν εντός του συμφώνου συμβίωσης.

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι ο κηδεμόνας δεν είναι ούτε μπορεί ποτέ να θεωρηθεί γονέας. “Επίτροπο έχουν τα ορφανά παιδιά, εδώ μιλάμε για παιδιά που έχουν γονέα και εμείς ως πολιτεία θα τους τον στερήσουμε; Έχουμε δηλαδή έναν άνθρωπο ο οποίος ήδη μεγαλώνει ένα παιδί ως γονέας και, κυρίως, θέλει να αναλάβει υπεύθυνα και συνειδητά όλες τις νομικές και ουσιαστικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν αυτή τη σχέση, και η πολιτεία θα του λέει υποκριτικά: όχι, θα είσαι απλά επίτροπος, σαν να είναι κάποιο ίδρυμα;

Δεν στιγματίζει αυτά τα παιδιά μια τέτοια λογική; Σε ένα παιδί μάλιστα που βίωσε την τραγική απώλεια του ενός -αναγνωρισμένου- γονέα, λέμε ότι δεν θα έχει καθόλου γονέα, αλλά επίτροπο; Είναι προς το συμφέρον του παιδιού αυτό;” διερωτήθηκε ο κ. Σκέρτσος.

Υποστήριξε επομένως ότι: “Είναι παράλογο ενώ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αυτοδεσμευθούν και να παντρευτούν τον ή τη συντροφό τους υιοθετώντας το παιδί του/της και αναλαμβάνοντας περισσότερες υποχρεώσεις έναντι αυτού, η Πολιτεία να τον/την εμποδίζει. Παράλογο, άδικο και κυρίως υποκριτικό.

Εξήγησε επίσης ότι: “Η επιτροπεία δεν δημιουργει συγγένεια. Το παιδί έχει πολύ λιγότερα δικαιώματα έναντι του επιτρόπου και η σχέση αυτή σταματά όταν ενηλικιωθεί.” Επομένως, διευκρίνισε ότι το παιδί δεν έχει δικαίωμα διατροφής ή σε κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και βέβαια δεν μπορεί να κληρονομήσει.

Στο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να θεσπιστεί μια νέα σχέση “κηδεμονίας” για τον ή την σύντροφο (με σύμφωνο συμβίωσης) του αναγνωρισμένου γονέα, ο κ. Σκέρτσος καταρχήν επισήμανε ότι 39 χώρες έχουν νομοθετήσει την ισότητα στην υιοθεσία και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι η μοναδική που θα δημιουργήσει ένα καινούριο πλαίσιο, διαφορετικό από όλες τις άλλες χώρες, πρωτότυπο στον κόσμο.

Επισήμανε επίσης ότι μία νέα “οικογενειακή” σχέση θα άλλαζε όλο το οικογενειακό δίκαιο, θα περιελάμβανε αναγκαστικά και τα ετερόφυλα ζευγάρια και θα δημιουργούσε πάρα πολλά νέα ζητήματα, πιο πολλά από αυτά που επιδιώκει να λύσει.

Στο ερώτημα τέλος γιατί δεν αλλάζει το σύμφωνο συμβίωσης ώστε να επιτρέπει την υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου, ο κ.Σκέρτσος ανέφερε: “Αυτό από τη μία πλευρά θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών όμως θα διατηρούσε μια άδικη, αθέμιτη διάκριση εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν θα μπορούν να συνάψουν γάμο όπως όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας.

Αλλά και δεν απαντά στις ενστάσεις όσων είναι εναντίον του δικαιώματος της υιοθεσίας που απορρέει από τον γάμο, διότι ουσιαστικά τις αναπαράγει, απλά στα πλαίσια του συμφώνου.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα