Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τη μισθοδοσία των Κληρικών

Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τη μισθοδοσία των Κληρικών
Συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου Eurokinissi

"Η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της" επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας και υπογραμμίζει πως "έχουμε όλο το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να την ολοκληρώσουμε". "Η επίθεση της ΝΔ ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μια επίθεση ενάντια στην Εκκλησία" τονίζει, ενώ για τις αντιδράσεις του Φαναρίου αναφέρει πως "όποια νέφη έχουν διαλυθεί μετά και τη συνάντησή μου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη".

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τα 15 σημεία της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπίσκόπου τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο News 24/7 ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία ή θα ισχύσει σε όλα της τα σημεία ή δεν θα ισχύει καθόλου.

«Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση. «Έχουμε όλο το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρώσουμε την συμφωνία, αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν» σημειώνει και τονίζει πως «η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μια επίθεση ενάντια στην Εκκλησία».

Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου ήταν συμφωνία που θα ίσχυε σε όλα της τα σημεία ή δεν θα ίσχυε καθόλου. Εξακολουθεί να ισχύει αυτή η θέση; Γιατί η ιεραρχία φαίνεται να διαχωρίζει το θέμα της μισθοδοσίας και να συζητεί για τα υπόλοιπα…

Βεβαίως και ισχύει, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Πρόκειται για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, πρωτόγνωρη για τη χώρα μας που, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει μεγάλη αμηχανία σε πολλούς καθώς θεωρούσαν ακατόρθωτο να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Με τις προτάσεις που θα επεξεργαστούμε εγκαινιάζεται και κάτι άλλο. Είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου όχι μόνον να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας αλλά και του τρόπου ρύθμισης αυτών των σχέσεων με διάλογο και όχι σύγκρουση. Μην φοβόμαστε τον διάλογο, ούτε τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να διατυπώνονται μέσα στη διαδικασία αυτή. Το τελευταίο από τα 15 σημεία της συμφωνίας αναφέρει, πράγματι, ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της. Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών. Η Ιεραρχία διατύπωσε τη γνώμη της, όπως είπε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας,και αυτή η γνώμη εντάσσεται στον υγιή διάλογο που ελπίζουμε ότι θα τελεσφορήσει και θα ανοίξει τον δρόμο για τα μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας.Πάντως ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια συμφωνία που προέκυψε από την κεντρική επιλογή Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου να λυθούν θέματα δεκαετιών μέσω διαλόγου και όχι μέσω σύγκρουσης και άρα με προοπτική την μέγιστη συναίνεση. Σε τέτοιου είδους θέματα δεν υπάρχουν ιδεατές λύσεις αλλά βέλτιστες λύσεις.

Όταν λέτε ότι η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών είναι «ευθύνη και απόφαση της πολιτείας» σημαίνει ότι θα επιμείνετε στο θέμα; Και ότι μπορεί να νομοθετήσετε -εάν δεν υπάρξει σχετική κατάληξη στο διάλογο-και μονομερώς;

Κάποιοι ενώ τόσον καιρό ήθελαν την απεμπλοκή του Δημοσίου από τα θέματα της Εκκλησίας, τώρα υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο! Δεν υπάρχει μία αντίφαση;Πέρα από αυτό, όμως, αμφισβητεί κανείς ότι η μισθοδοσία είναι ευθύνη και άρα απόφαση της Πολιτείας; Κανείς δεν αμφισβητεί την δέσμευση της Πολιτείας να τηρήσει την συμφωνία. Για αυτό και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου. Η συμφωνία, πάντως, προβλέπει ότι οι ήδη υπηρετούντες Ιερείς εξασφαλίζονται απολύτως. Δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Ο διάλογος με την Εκκλησία κ. υπουργέ πότε θα ολοκληρωθεί; Πριν τις εκλογές; Ή θα ’χει χρονικό όριο κατάληξης, με αποτέλεσμα πολλοί να ισχυρίζονται πως η υπόθεση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες;

Το πρωτεύον είναι να εργαστούμε όλοι μαζί για μία βιώσιμη και προς όφελος της κοινωνίας συμφωνία. Και έχουμε όλο τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να την ολοκληρώσουμε αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Αυτές οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως είπαν με πολλή σαφήνεια ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας. Εξάλλου είναι σαφές και από αυτή ακριβώς την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας ότι η Εκκλησία επιθυμεί να συνεχιστεί η συζήτηση. Θέλει, όμως, προσοχή, μια ιστορική συμφωνία όπως αυτή, να μην «σέρνεται» έρμαιο των λαϊκίστικων διαθέσεων των κομμάτων που θεωρούν ότι μπορούν να έχουν σχέσεις συναλλαγής με την Εκκλησία και τους λειτουργούς της.Εμείς δεν κάνουμε συναλλαγές. Κάνουμε ανοιχτές και δημόσιες συμφωνίες. Είδατε τη διγλωσσία της ΝΔ από την πρώτη μέρα που έγινε η ανακοίνωση της συμφωνίας. Άλλαξεάποψημέσα σε λίγεςώρες. Οι απανωτέςδιαψεύσεις του αφηγήματός της σε όλα όσα υποστήριζε εδώ και δυο χρόνιαδείχνουν ανάγλυφα το αδιέξοδο της πολιτικής της.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει αιχμές ή και επιτίθεται ευθέως στον Αρχιεπίσκοπο;

Η Δεξιά έχει μεγάλη προϊστορία για το πώς χειρίζεται την Εκκλησία χωρίς κανένα σεβασμό στον πνευματικό της ρόλο με μοναδικό κριτήριο το κομματικό της συμφέρον. Αυτά δεν τα ξεχνάει κανείς. Εμείς έχουμε μια άλλη παράδοση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μία επίθεση ενάντια στην Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε την σημαντική πρωτοβουλία να συζητηθεί η συμφωνία με τους αρχιερείς. Είχε κανείς την αυταπάτη ότι θα ήταν μία εύκολη και ανέφελη συζήτηση; Είχε κανείς την αυταπάτη ότι στις συζητήσεις αυτές δεν θα είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις; Η ΝΔ, ωστόσο, δεν επιτίθεται μόνον εναντίον του Αρχιεπισκόπου, αλλά πλήττει και το κύρος ενός θεσμού που επιζητεί να βρει λύσεις σε μεγάλες, ιστορικές εκκρεμότητες που τον αφορούν.

Με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κρήτης τι θα πράξετε;

Έχει γίνει σαφές ότι αυτή η ιστορική συμφωνία αφορά την Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτά έχουν ήδη ξεκαθαριστεί και τα όποια νέφη έχουν διαλυθεί μετά και τη συνάντησή μου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Υπάρχει σαφής πρόθεση τα όποια ζητήματα ανακύπτουν, να επιλυθούν μέσα από αμοιβαία συνεννόηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα