Γεννηματά: Οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει

Γεννηματά: Οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει

"Είμαστε εδώ και για να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμή, να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει στην ζωή μας, στην δουλειά μας, στην οικογένειά μας, στο σπίτι μας" δηλώνει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Μήνυμα για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» έστειλε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες «είμαστε εδώ και για να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη, να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει στην ζωή μας, στην δουλειά μας, στην οικογένειά μας, στο σπίτι μας».

Και πρόσθεσε: «Όσον με αφορά ως γυναίκα, αλλά και ως πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η γυναικεία δυναμική θα εκφρασθεί, θα αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στο Συνέδριο μας και στις εκλογές που έρχονται».

«Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως χάνουμε τον χρόνο μας μιλώντας για ισότητα. Πως λέμε ξανά τα ίδια και τα ίδια, πως δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν όμως σε όλο τον κόσμο ακόμη άνδρες που νομίζουν ότι “πρέπει να μας βάλουν” στην θέση μας. Και κατέχουν υψηλές θέσεις και αξιώματα, ακόμη και ο πλανητάρχης» κατέληξε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της κας Γεννηματά:

«Φίλες, Συντρόφισσες,

Στο Κίνημα Αλλαγής οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή.

Είμαστε εδώ και για να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμή, να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει στην ζωή μας, στην δουλειά μας, στην οικογένειά μας, στο σπίτι μας.

Και όσον με αφορά ως Γυναίκα, αλλά και ως Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η γυναικεία δυναμική θα εκφρασθεί, θα αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στο Συνέδριο μας και στις εκλογές που έρχονται.

Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως χάνουμε τον χρόνο μας μιλώντας για ισότητα.

Πως λέμε ξανά τα ίδια και τα ίδια, πως δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για τα δικαιώματά μας.

Υπάρχουν όμως σε όλο τον κόσμο ακόμη άνδρες που νομίζουν ότι «πρέπει να μας βάλουν» στην θέση μας. Και κατέχουν υψηλές θέσεις και αξιώματα, ακόμη και ο πλανητάρχης.

Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες

Το δικαίωμα να αποφασίζουμε για την ζωή μας το κερδίσαμε εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αντί να προχωράμε όμως μπροστά, κάνουμε βήματα πίσω

Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες, ούτε να εξασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς. Και με λύπη διαβάζω έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μιλούν για οπισθοδρόμηση στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών λόγω της οικονομικής κρίσης ή ακόμη χειρότερα για τον κίνδυνο να χάσουμε κεκτημένα δεκαετιών λόγω της έξαρσης του λαϊκισμού. Και με θλίψη διαβάζω σχόλια και κριτικές για γυναίκες με επίκεντρο το χρώμα των μαλλιών, τα κιλά, την ηλικία.. Είναι ανησυχητικό που ως κοινωνία κάνουμε βήματα πίσω αντί να προχωράμε μπροστά.

Οι μεγάλες αλλαγές από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ

Τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με νομοθετικές αλλαγές διασφάλισαν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων κατάργησαν την πατριαρχική οικογένεια, τον θεσμό της προίκας ακόμη και την υποχρέωση της γυναίκας να αλλάζει το επώνυμό της μετά το γάμο. Οι γυναίκες εργαζόμενες απέκτησαν για πρώτη φορά δικαιώματα ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες στην απασχόληση, στις συνθήκες εργασίας, στην επαγγελματική εξέλιξη, στις αμοιβές, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την κατάρτιση και στην κοινωνική ασφάλιση. Δόθηκε η δυνατότητα στις αγρότισσες να γίνουν μέλη συνεταιρισμών, θεσπίστηκε πλήρης και αυτοτελής σύνταξη για την αγρότισσα, χορηγήθηκε επίδομα τοκετού στις ασφαλισμένες στον ΟΓΑ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε εκείνη την περίοδο ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.

Προτελευταία η Ελλάδα στην  ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση

Σήμερα η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση (με τελευταία την Ιταλία), στην ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας. Σε σχέση με τις αποδοχές, το εισόδημα και τον κίνδυνο φτώχειας είμαστε η μοναδική χώρα που αυξήσαμε αντί να μειώσουμε την οικονομική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Και τέλος κατέχουμε τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. στην εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων (με βάση Δείκτη Ισότητας των Φύλων – ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων/EIGE).

Η ισότητα κρίθηκε αλλά δεν λύθηκε – συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα- το PES-  έχουμε ξεκάθαρη θέση.

Μια από τις δεσμεύσεις του Φρανς Τίμμερνανς, του υποψηφίου μας για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να εξαλείψει τελείως το μισθολογικό χάσμα ως το τέλος της θητείας του.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν τον καθορισμό ενός κοινού στόχου για όλη την Ευρώπη, την μείωση του χάσματος σε όλες τις ηλικίες κατά δύο μονάδες ετησίως.

Με δέσμευση όλων των κρατών μελών.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Οι προτεραιότητες του Κινήματος Αλλαγής για τις γυναίκες

Για μας, για το Κίνημα Αλλαγής, είναι προτεραιότητα

1. Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα άνεργη ώστε να βρει δουλειά.

Όχι μόνο με πολιτικές  για την Ανάπτυξη, αλλά και με ειδικά κίνητρα.

Για κάθε 100 ευρώ που θα καταβάλλει ο επιχειρηματίας για νέες θέσεις εργασίας, θα φοροαπαλλάσσεται για 150.

2. Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα.

Καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας, καμία ανοχή σε διαφοροποιημένες αμοιβές.

Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας. Οι άδειες λοχείας δεν θα μείνουν στα χαρτιά και όταν επιστρέφει η γυναίκα θα πρέπει να ξαναβρίσκεται στη θέση της.

Καμία ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους.

3. Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα για να επιχειρήσει, να εξελιχθεί.

Κάθε νέα γυναίκα που ξεκινά επάγγελμα , που ανοίγει την επιχείρησή της, απαλλάσσεται για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές.

Δημιουργούμε ειδικά Προγράμματα Κατάρτισης, για την καλύτερη πρόσβαση της γυναίκας, σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία. Για να έχουμε αύριο όλο και περισσότερες γυναίκες-στελέχη σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

4. Να σταθούμε πλάι στη μητέρα εργαζόμενη.

Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Κέντρα Στήριξης της Οικογένειας στην Αυτοδιοίκηση.

5. Να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στις μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και να αποκαταστήσουμε τις συντάξεις χηρείας.

6. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών.

Τέτοια στυγερά εγκλήματα γίνονται από εκείνους που δεν έμαθαν ποτέ να ακούν «όχι».

Η βία κατά των γυναικών δεν θα σταματήσει όσο κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα.

Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές και αλληλεγγύη.

Η θυματοποίηση ξεκινά από την σιωπή.

Η αδιαφορία είναι συνενοχή.

Και εμείς μάθαμε νωρίς ότι μόνο ενωμένες μπορούμε να πετύχουμε.

Βλέπουμε κι άλλα στην σημερινή Ελλάδα.

Νεαρά κορίτσια που καταλήγουν απροστάτευτα και χωρίς να το θέλουν με ένα μωρό στην αγκαλιά.

Φοβούνται ακόμη να το πουν στους γονείς τους.

Δεν έχουν χρήματα για μια ιατρική επίσκεψη, τρέμουν στην σκέψη να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Αν αυτό δεν είναι δείγμα παρακμής, τότε τι είναι;

Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε να καταδικαστεί η νέα γενιά στην μοίρα των γιαγιάδων μας.

Οι μάχες είναι μπροστά μας, δεν ανήκουν στην ιστορία.

Και οι μάχες αυτές αφορούν και τον πολιτικό μας χώρο.

Είμαι σήμερα η μόνη γυναίκα Πρόεδρος Κόμματος που μετέχει στο Κοινοβούλιο.

Αντιμετώπισα και εγώ αυτά τα χρόνια τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τα κλισέ είτε ψιθυριστά, είτε φωναχτά.

Αρκεί να διαβάσετε σχόλια στα social media για να καταλάβετε ότι μου ασκούν κριτική πολλές φορές χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, αλλά με χαρακτηρισμούς εμπαθείς, μειωτικούς, ρατσιστικούς.

Δεν μας πτοούν.

Έχω μάθει στην ζωή μου να αντιμετωπίζω μεγάλες δυσκολίες, να βλέπω πέρα από τα εμπόδια. Έχω μάθει ότι είμαι υποχρεωμένη να δουλεύω διπλά για να πείσω γι αυτά που για έναν άνδρα θεωρούνται αυτονόητα.

Η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι βαριά

Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε λέει επίθεση φιλίας -μόνο επίθεση φιλίας δε λέγεται αυτό- από τον κ. Τσίπρα.  Αποδοκιμάστε τους με την ψήφο στις εκλογές. Και η καταδίκη θα είναι βαριά. Εμείς μ’ αυτό τον τρόπο λύνουμε τις πολιτικές μας διαφορές

Μας καλεί ο κ. Τσίπρτας  να κάνουμε ένα μέτωπο απέναντι στην Ακροδεξιά και στο Λαϊκισμό. Θέλω λοιπόν να τον ενημερώσω για τα εξής. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που τα λέει κάθε φορά, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Μέτωπο απέναντι στην Ακροδεξιά και στο λαϊκισμό υπάρχει στην Ευρώπη, τη σημαία αυτή έχει σηκώσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με μπροστάρη τον Φρανς Τίμερμανς, που στηρίζουμε όλοι μας!

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά. Εξάλλου στην Ελλάδα εκφράζουν το λαϊκισμό από την αντιπολίτευση μέχρι και σήμερα, συγκυβέρνησαν με την Ακροδεξιά, απενοχοποίησαν την Ακροδεξιά στις πλατείες των αγανακτισμένων όταν ήταν μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Και εξακολουθούν να στηρίζονται στη Ακροδεξιά για να έχουν πλειοψηφία στη Βουλή. Αρκετά λοιπόν με το διχασμό και με την πόλωση.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Τσίπρας  είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας και της επιστροφής της Δεξιάς στην εξουσία και υλοποιεί βαθιά συντηρητικές πολιτικές, ακραία αντιλαϊκές, έχει φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη και χτυπάει όλο και περισσότερο τους αδύναμους. Εμείς λοιπόν έχουμε μέτωπο με τα προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του. Και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Πρόσκληση σε κάθε πολίτη για ενίσχυση του πραγματικά προοδευτικού ρεύματος

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια πρόσκληση σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Να έρθουν να δυναμώσουν το Κίνημα Αλλαγής και μαζί αυτό το προοδευτικό ρεύμα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε νέες κοινωνικές κατακτήσεις όπως εμείς ξέρουμε και μπορούμε. Και για ένα πράγμα μπορώ να δεσμευτώ: Εμείς δε θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και το ξέρουν αυτό, μπορούν να στηριχθούν πάνω μας. Μ’ εμάς υπάρχει πραγματική ελπίδα στον τόπο και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα