Γεωργιάδης: Θα επιτρέπεται η 16ωρη εργασία – “Ίσως δεν αρέσει στους ανθρώπους της Αριστεράς”

Γεωργιάδης: Θα επιτρέπεται η 16ωρη εργασία – “Ίσως δεν αρέσει στους ανθρώπους της Αριστεράς”
Άδωνις Γεωργιάδης eurokinissi

Εργασιακό μεσαίωνα με την προστασία του νόμου προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης. "Θα μπορεί κανείς να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες" ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Τη δυνατότητα να εργάζεται κανείς έως και 16 ώρες την ημέρα καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών να προσλαμβάνουν “δοκιμαστικά” εργαζομένους για 6 μήνες και στη συνέχεια να τους απολύουν χωρίς αποζημίωση, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, το πρωί της Παρασκευής (4/8), ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, ουσιαστικά προανήγγειλε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με την προστασία του νόμου αυτή τη φορά.

Καλεσμένος στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” του ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τα βασικά μέρη της νέας εργασιακής νομοθεσίας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, και όπως, κυνικά παραδέχτηκε ο ίδιος, θα προκαλέσει “ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση”.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε,

“Βασικός κορμός είναι η ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια, η αλήθεια είναι, ότι έχει ρυθμίσεις που μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Αριστεράς, γιατί καμία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει και πράγματα που είναι περισσότερα φιλελεύθερα.

Αλλά σε κάθε περίπτωση για την αγορά εργασίας είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο.

Παραδείγματος χάρη, θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του.

Θεσπίζουμε επίσης την περίοδο του δόκιμου εργαζομένου. Ένας εργαζόμενος εντός 6 μηνών, εργάτης σε μία επιχείρηση, μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως, σε μία περίοδο 6 μηνών.

Όταν μάλιστα η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη, αν με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, ο ίδιος απάντησε, “αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται”.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, το Υπουργείο Εργασίας προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει:

“Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα,ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα