Γερμανία: Στην αξιοπιστία της Ελλάδας, θα απαντήσουμε με αξιοπιστία

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν αρχηγοί κρατών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αλλά και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.
Παρόντες και ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς η συνάντηση έρχεται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην κορυφή της οποίας τέθηκαν τα μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013. Στη συνάντηση συμμετείχαν αρχηγοί κρατών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αλλά και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Παρόντες και ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς η συνάντηση έρχεται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην κορυφή της οποίας τέθηκαν τα μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Μήνυμα στους Έλληνες από την Καγκελαρία, δυο μέρες πριν το ραντεβού Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο. Επιμένουν οι Γερμανοί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και χαμηλώνουν τις προσδοκίες για τη συνάντηση

"Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι τότε βεβαίως σε αυτό θα σταθεί απέναντι, η αξιοπιστία των Ευρωπαίων εταίρων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ

Ο κ. Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι ι από την συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά την Παρασκευή "αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει είναι ότι η Καγκελάριος θα ακούσει με μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την κατάσταση στην χώρα του και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων".

"Θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω, σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες, ότι η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων" τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε:

"Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ στενό εταίρο των Ελλήνων σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για την σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή την διαδικασία. Παραταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό σταθερό και βιώσιμο δρόμο. Για όλα αυτά η Καγκελάριος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσουν και για την Καγκελάριο μπορώ να πω ότι προσβλέπει σε αυτή την συνάντηση".

Κότχαους: "Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ"

"Απολύτως δεδομένη" χαρακτήρισε την βούληση της αλληλεγγύης των εταίρων της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες "βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ".

Εξέφρασε δε τον σεβασμό και την αναγνώριση του Βερολίνου για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ενώ σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι, πού, πώς οδήγησε σε ποια αποτελέσματα", αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποτίμηση του έργου της τρόικας είναι θετική.

"Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες προβλέψεις για την Ελλάδα έπρεπε να αναθεωρηθούν πολλές φορές, για πολλούς και διάφορους λόγους, εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι βρισκόμασταν σε καινούργιο πεδίο. Το ότι εν μέρει δεν έχουμε ακόμη επιτύχει τις προβλέψεις έχει να κάνει και με ορισμένες διαδικασίες στην Ελλάδα, στο ότι δηλαδή συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν καθυστερημένα ή ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα δεν ήρθαν τόσο έγκαιρα όσο είχε συμφωνηθεί. Νομίζω είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι, πού, πώς οδήγησε σε ποια αποτελέσματα", δήλωσε ο κ. Κότχαους και πρόσθεσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν την ευελιξία τους να αντιδράσουν στις αλλαγές του πλαισίου, έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία και τότε, όταν υπήρξαν καθυστερήσεις, ώστε αυτές να καλυφθούν.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι "κοινή βούληση είναι η Ελλάδα να ξανασταθεί στα δικά της πόδια ενισχυμένη και βελτιωμένη, με μια πιο ισχυρή οικονομία - πιστεύω ότι αυτή η βούληση της αλληλεγγύης είναι απολύτως δεδομένη".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network