Γερμανική αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το χρέος

Ein Arbeiter fuehrt auf der Buehne im Saal der Rostocker Stadthalle am Freitag, 14. Mai 2010, letzte Arbeiten an der Buehnendekoration fuer den Bundesparteitag der Partei "Die Linke" aus. "Die Linke" waehlt am Wochenende in Rostock einen neuen Parteivorstand. (apn Photo/Thomas Haentzschel) --- An assistant works on a sign of the party "Die Linke" on the stage of the town hall in Rostock, northern Germany, Friday, May 14, 2010. "Die Linke" will hold a federal party convent next weekend. (apn Photo/Thomas Haentzschel)
Ein Arbeiter fuehrt auf der Buehne im Saal der Rostocker Stadthalle am Freitag, 14. Mai 2010, letzte Arbeiten an der Buehnendekoration fuer den Bundesparteitag der Partei "Die Linke" aus. "Die Linke" waehlt am Wochenende in Rostock einen neuen Parteivorstand. (apn Photo/Thomas Haentzschel) --- An assistant works on a sign of the party "Die Linke" on the stage of the town hall in Rostock, northern Germany, Friday, May 14, 2010. "Die Linke" will hold a federal party convent next weekend. (apn Photo/Thomas Haentzschel) APN

Ψήφισμα του γερμανικού Die Linke για την Ελλάδα. Το κόμμα της Γερμανικής Αριστεράς στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους

Την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια τους για επίτευξη ελάφρυνσης χρέους, εκφράζει το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, Die Linke, με ψήφισμά του που αφορά την Ελλάδα. Το ψήφισμα συνέταξε το ανώτατο συνέδριο του κόμματος στην προεκλογική σύνοδό του στο Ανόβερο (9-11 Ιουνίου). Το Die Linke ζητά από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα εκφράζει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, καλώντας για «κούρεμα» του μη βιώσιμου χρέους και τέλος στη λιτότητα, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά είναι προϊόν εκβιασμού προς την ελληνική κυβέρνηση και τονίζει χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε το αδερφό μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να πετύχουν ελάφρυνση του χρέους».

Ακολουθεί το πλήρες ψήφισμα του Die Linke, σε ελληνική μετάφραση:

H Αριστερά στηρίζει την αντίσταση της Ελλάδας στο μνημόνιο και καλεί για κούρεμα χρέους

Υπό την αιγίδα των γερμανικών αρχών, η Τρόικα έχει εξαναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση σε ένα νέο «πρόγραμμα διάσωσης», το οποίο απαιτεί εκτεταμένες μειώσεις. Μια λύση για το παλαιό χρέος της Ελλάδας και, κατά συνέπεια, το να βγει η Ελλάδα από τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης ήταν κάτι που είχε δοθεί ως υπόσχεση στην ελληνική κυβέρνηση όταν θα είχε υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Παρόλα αυτά, στις 22 Μαΐου, το Eurogroup ανέστειλε τη συμφωνία μπλοκάροντας την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, με τις ήδη εγκριθείσες κοινωνικές περικοπές και μέτρα να υπερβαίνουν εκείνα που είχαν αρχικά συμφωνηθεί για το τρέχον πρόγραμμα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το DIE LINKE απορρίπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, περαιτέρω περικοπές στις ελληνικές συντάξεις, περιορισμό του δικαιώματος συλλογικών συμβάσεων και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και περαιτέρω μειώσεις στο ελληνικό σύστημα Υγείας.

Ειδικότερα, ζητάμε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για μείωση του χρέους για την Ελλάδα. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση το απορρίπτει αυτό, επειδή αποσκοπεί στο να εξαπατήσει το κοινό σχετικά με το γεγονός ότι η πολιτική λιτότητας αποδείχθηκε καταστροφική και ότι ένα μέρος των δανείων διάσωσης πρέπει να υποτιμηθεί.

Το DIE LINKE καθιστά σαφές ότι στέκεται αλληλέγγυο στον λαό της Ελλάδας και στα προοδευτικά κινήματα που αντιτίθενται στην εφαρμογή των μέτρων, που η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει, λόγω εκβιασμού από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε τo αδελφό μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να πετύχουν ελάφρυνση χρέους με σκοπό να μειώσουν το μη βιώσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος και να δώσουν στον λαό της Ελλάδας και της ΕΕ μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, που θα αναγνωρίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και την οικονομική πρόοδο.

- Ψήφισμα της 2ης Συνόδου του 5ου Συνεδρίου, 9 - 11 Ιουνίου 2017, στο Ανόβερο.

πηγή φωτογραφίας: AP VIA dapd/ THOMAS HAENTZSCHEL

SHARE:

24Media Network