Για μετά τον Μάιο τυχόν έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης AP

Γιατί δεν βιάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και τι ρόλο παίζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή. «Ανακούφιση» στην Αθήνα

Για μετά τον Μάιο μετατίθεται η τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news24/7.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Λουντ, παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα δεν παρέδωσε καν τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της, όπως ήταν προγραμματισμένο, έως το τέλος του έτους.

ADVERTISING

Τόσο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και το –αποδυναμωμένο αυτό το διάστημα- Κογκρέσο, δεν δείχνουν καμιά διάθεση για επιτάχυνση των εξελίξεων στην περιοχή, προφανώς επειδή οι προτεραιότητές τους είναι άλλα, κρισιμότερα, σημεία.

Επιπλέον το γεγονός ότι υπάρχουν κρίσιμες δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο στην Τουρκία, με την αντιπολίτευση να στοχεύει σε επικράτηση στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αλλά και ευρωεκλογές σε Λευκωσία και Αθήνα τον Μάιο (στην Ελλάδα πιθανότατα και εθνικές εκλογές το ίδιο διάστημα, καθώς και εκλογές για την Αυτοδιοίκηση) αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στο να ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αρχές του έτους, όπως προγραμμάτιζαν αρχικά τα Ηνωμένα Έθνη.

Η μη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τώρα δημιουργεί, πάντως, «ανακούφιση» στην Αθήνα, καθώς υπάρχει ο χειρισμός για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
SHARE:

24Media Network