Γιάνης Βαρουφάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιδρυτή του ΜέΡΑ 25

Γιάνης Βαρουφάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιδρυτή του ΜέΡΑ 25
O Γιάνης Βαρουφάκης MotionTeam

Ο άνθρωπος που η δημοφιλία του χτύπησε κόκκινο αν και καθόταν στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού οικονομικών στην πιο δύσκολη συγκυρία, ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός. Ιδού πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι' αυτόν.

Δεν είναι ένας πολιτικός σαν τους άλλους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντιμετωπίστηκε από τα media ως ένας ροκ σταρ, και ειδικά τις ημέρες που είχε βαλθεί να ξεκάνει την τρόικα δημοσιογράφοι, και φωτορεπόρτερ δεν τον άφηναν ούτε στιγμή. Τον περίμεναν σχεδόν κάθε πρωί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι να εμφανιστεί με τη μηχανή του φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο μπουφάν, προσπαθώντας να αποσπάσουν έστω μία του ατάκα.

Ο Κρητικός με τις αιγυπτιακές ρίζες

1. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι 58 ετών. Πατέρας του είναι ο Γιώργος Βαρουφάκης, που γεννήθηκε στο Καϊρο, αλλά με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Για τις αριστερές του πεποιθήσεις φυλακίστηκε στη Μακρόνησο. Υπήρξε πολύ καλός χημικός, πρόεδρος της Χαλυβουργικής και άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Η μητέρα του ήταν επίσης χημικός με επίσης κρητική καταγωγή (από το Αδελε του Ρεθύμνου).

Η σύσταση του Ανδρέα Παπανδρέου

2. Επέλεξε να σπουδάσει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Πανεπιστήμια του Εσσεξ και του Μπέρμπιχαμ. Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι εκτός από οικονομικά έχει σπουδάσει και μαθηματικά. Οπως επίσης πολλοί δεν γνωρίζουν για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Εσσεκ εξασφάλισε συστατική επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας Βαρουφήκε με τον αείμνηστο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Πέτρος Μώραλης, πατέρας του σημερινού δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Ελληνας αλλά και… Αυστραλός

3. Εκτός από την ελληνική υπηκοότητα, έχει και αυτή της Αυστραλίας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία. Παντρεύτηκε στη χώρα και απέκτησε την κόρη του η οποία ζει ακόμα στην Αυστραλία.

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης με την συζυγό Δανάη Στράτου στην συγκέντρωση για την Εργατική πρωτομαγιά Eurokinissi


“Γιάνη, σκότωσες την Τρόικα”

4. Στις εκλογές του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης πρώτευσε στην πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών φτάνοντας να συγκεντρώσει σχεδόν 140.000 σταυρούς! Είχε προηγηθεί μία πολύ συχνή τηλεοπτική παρουσία στο διάστημα της κρίσης στην οποία ανέλυε τις απόψεις του για τη διαφυγή από την οικονομική κρίση. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών και ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τα δύο πρώτα μνημόνια τα οποία είχαν επιβληθεί στη χώρα. Εμεινε στη θέση του μέχρι τις 6 Ιουλίου, καθώς μετά το δημοψήφισμα εκείνου του μήνα διέκρινε ότι είχε πια τελείως διαφορετική οπτική για την οικονομική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα. Εμβληματική στη θητεία του θα μείνει η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ στο υπουργείο οικονομικών. Μία συνέντευξη Τύπου που έληξε πρόωρα με τον Ολλανδό πολιτικό να ψιθυρίζει στο αυτί του τότε υπουργού ότι μόλις σκότωσε την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου μετα το τέλος της συνάντησης τους στο υποουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. Eurokinissi

Ανίκητος-Ηττημένος

Ο ευρωπαϊκός πολιτικός φορέας του Diem 25 ιδρύθηκε επίσημα στις 26 Μαρτίου του 2018 σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Βερολίνο. Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία που το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα δοκιμαστεί στην κάλπη. Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο είναι και η νυν σύζυγός του, Δανάη Στράτου, γνωστή εικαστικός. Τέλος, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά το σενάριο της οποίας βασίζεται στο βιβλίο του Βαρουφάκη “Ανίκητοι Ηττημένοι” βασικό θέμα του οποίου είναι οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα