Γιάννης Μπουτάρης: Ένα Βήμα μπροστά

Γιάννης Μπουτάρης: Ένα Βήμα μπροστά

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ιστορία ενός αντισυμβατικού πολιτικού άνδρα (Vid)

Το ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη ξεκινά από τις κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης.

Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα- στο πρόγραμμα Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές,  την Πέμπτη, 21 Μαρτίου στο Ολύμπιον και την επομένη, 22 Μαρτίου, θα ακολουθήσει η επαναληπτική προβολή στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Από την Πέμπτη, 11 Απριλίου η ταινία θα προβάλλεται στην αίθουσα ΑΘΗΝΑΙΟΝ στην Αθήνα. 

Στη Θεσσαλονίκη η ταινία θα προβάλλεται στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ από την Πέμπτη, 4 Απριλίου.

Το Ένα βήμα μπροστά έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο Νοέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (IDFA, 14-25/11/12), ενώ τον προσεχή Ιούνιο θα προβληθεί στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας “Μια ημέρα για την Ελλάδα/ Une journée en Grèce”.

Κάνοντας την αδυναμία, δύναμη

Το Ένα βήμα μπροστά, ακολουθεί τον Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2010.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος Έλληνας οινοπαραγωγός και απεξαρτημένος  αλκοολικός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και εξέχον μέλος της κοινωνίας των πολιτών, είναι στα 68 του ο αντισυμβατικός ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Καθώς η χώρα αρχίζει να  στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ο Γιάννης Μπουτάρης μάχεται απέναντι σε ορατούς και αόρατους αντιπάλους.

Η ταινία, μία ντοκιμενταρίστικη οδύσσεια διάρκειας 10 εβδομάδων, παρακολουθεί και καταγράφει αυτό το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό  της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση.

Η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη.

Συντελεστές

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης

Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη / Δημήτρης Αθυρίδης

Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης

Κάμερα/Ήχος:  Δημήτρης Αθυρίδης, Δημήτρης Σταμπολής, Φάνης Καραγιώργης, Απόστολος Καρακάσης

Μοντάζ: Αρτεμις Αναστασιάδου, Αγγέλα Δεσποτίδου, Απόστολος Καρακάσης, Άντα Λιάκου

Μουσική: Τέρρυ Παπαντίνας, Σταύρος Γασπαράτος

Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Άρης Λουζιώτης & Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος

Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT AE, ΕΡΤ/YLE/ZDF σε συνεργασία με την ARTE και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα