Γιατί τυπικά η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τη δεδηλωμένη

Discussion at the parliamentary plenum about the negotiation and agreement with the European Stability Mechanism (ESM), at the Greek Parliament, in Athens, Greece on July 10, 2015. /         , ,  10 2015.
Discussion at the parliamentary plenum about the negotiation and agreement with the European Stability Mechanism (ESM), at the Greek Parliament, in Athens, Greece on July 10, 2015. / , , 10 2015. SOOC

Οι σημαντικές απώλειες της κυβέρνησης, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα, δεν σημαίνουν ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Διαβάστε γιατί

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στη διαπραγματευτική ομάδα, άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της δεδηλωμένης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από την ψηφοφορία τονίσει ότι δεν θέλει να τη χάσει, ζητώντας από τους βουλευτές του να στηρίξουν.

Τελικά, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και δυο υπουργοί οι κκ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τυπικά, η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη.

Αυτό εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

"Ο όρος δεδηλωμένη όπως τίθεται είναι λανθασμένη. Αφότου δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης έχουμε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτική. Η δεδηλωμένη, μπορεί να χαθεί είτε αν η κυβέρνηση ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης, (με ψηφοφορία επί των παρόντων-όχι λιγότεροι από 120) και δεν την πάρει, είτε με πρόταση δυσπιστίας, όταν και χρειάζεται να πάρει τουλάχιστον 151 ψήφους υπέρ της", σημείωσε ο κ. Σωτηρέλης και πρόσθεσε:

"Αν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση, τυπικά συνταγματικά κανένας δεν μπορεί να τη ρίξει. Είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας για το αν η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση έχει ευρύτατη νομιμοποίηση ως προς τη διαπραγμάτευση. Στο μέλλον πρέπει να αντιμετωπίσει με πολιτικά κριτήρια το θέμα με τις διαφοροποιήσεις. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να παραιτηθούν και να δώσουν την έδρα και αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν να ψηφίσουν διαφορετικά".

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη, το θέμα είναι ηθικό και πολιτικό, δεν είναι συνταγματικό αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σωτηρέλης τόνισε ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει αυτή τη διέξοδο, δεν μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη "κυβερνητική διάλυση", διότι δεν έχει περάσει ένα έτος από τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος είναι να παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε σε διερευνητικές εντολές, αλλά πάμε κατευθείαν στη διαβούλευση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε πάμε σε εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει το νωρίτερο σε 3 εβδομάδες και το αργότερο σε 30 μέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network