Γιούνκερ σε Αλβανία: Λύστε τα ζητήματα με Ελλάδα και γείτονες για να μπείτε στην ΕΕ

European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the media on EU budget at the EU headquarters in Brussels, Wednesday, Feb. 14, 2018. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the media on EU budget at the EU headquarters in Brussels, Wednesday, Feb. 14, 2018. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία όσο υπάρχουν διαφορές με γειτονικά κράτη

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα.

Μολονότι ο Γιούνκερ δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ. των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή Aλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Μέτα ζήτησε περεταίρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών.

Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στη 1 Μαρτίου, είναι το Βελιγράδι, η Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, η Πρίστινα και η Σόφια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιούνκερ: Η Αλβανία να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων

Γιούνκερ από τα Σκόπια: Δεν ήρθα για να ανακοινώσω ημερομηνία ένταξης

ADVERTISING

SHARE: