Η αντεπίθεση του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Η αντεπίθεση του Τσίπρα στη ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας στη 85η ΔΕΘ eurokinissi

Στο άτυπο προεκλογικό παιγχνίδι των επόμενων δύο ετών μπήκε δυναμικα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξαγγελίες του προέδρου του. Το αναλυτικό κόστος των μέτρων που πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επίσημη εισοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, άγνωστων συνθηκών και διάρκειας. Αυτό τον χαρακτηρισμό θα μπορούσε να δώσει κανείς στην εμφάνιση που πραγματοποιήσε στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, αυτο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Μία εβδομάδα μετά τις αναφορές (από το ίδιο βήμα) του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογικές αναμέτρήσεις ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρέβαλε τις δικές του εξαγγελιες, το πολιτικό σχέδιο του κι επιχείρησε να θέσει πολιτικά διλλήματα. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για εκλογική νίκη, δίχως όμως να υιοθετήσει την τακτική του να ζητά κάλπες με κάθε ευκαιρία.

“Θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική ή θα υπάρξουν εκβιασμοί εκλογικοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, παρουσιάζοντας ένας κοστολογημένο πρόγραμμα μέτρων ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης θέλησε να οριοθετήσει τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Αυτές -επισήμανε- εστιάζονται στο ότι η Ν.Δ ασκεί διακυβέρνηση και νομοθετεί με γνώμονα την ικανοποίηση και την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ελίτ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πολιτικές κοινωνικής συνοχής ώστε να έχει μια καλύτερη ζωή η πλειοψηφία των πολιτών. Παράλλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσπάθεια ψηφοθηρικού ψαρέματος στην ακροδεξιά.

Στην συνέτευξη τύπου εφ όλης της ύλης που παρχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, θίχθηκαν όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν τα όσα αφορούν τον πως σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επάνοδο του στην διακυβέρνηση.

Πως θα προκύψει η προοδευτική διακυβέρνηση

Ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης, στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ειναι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ όπως ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτιμώντας ότι η διακυβέρνηση αυτή θα επιτευχθεί με την σύμπραξη περισσότερων από έναν κομματικούς σχηματισμούς. Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι ρωτήθηκε αρκετές φορές, δεν θέλησε να μπεί σε εικασίες και σενάρια για το ποιές πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την εξέλιξη.

Το στοιχείο που τόνισε ώς απολύτως απαραίτητο για να υλοποιηθει αυτή η προοπτική ειναι να ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο κόμμα είτε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με απλη αναλογική, είτε σε τυχόν επόμενη. Απο κασι πέρα ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως το αποτέλεσμα των εκλογών και η πολιτική απήχηση των σχηματισμών θα εινα τα δεδομένα που θα κρίνουν τις εξελίξεις. Υπονόησε πάντως με σαφήνεια πως είναι λογικό να ειναι διαφορετική η αντίδραση των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης σημερα σε σχέση με την στάση που θα τηρήσουν μετεκλογικά. Σχολίασε ότι “πρίν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα πολύ κρίσιμο γεγονός: Η λαϊκή ετυμηγορία, είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οπότε ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του”. Ο Αλέξης Τσίπρας – παρότι ρωτήθηκε- φρόντισε προσεκτικά να τηρήσει αποστάσεις από τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις εσωτερικές διαδικασίες άλλων κομμάτων.

Από την συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ Intime

Προσωπικότητες

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα, ήταν οι απαντήσεις σχετικά με την δέσμευση που ανέλαβε στην ομιλία του στην ΔΕΘ για το ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση η οποία δεν θα αποτελείται αμιγώς από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα θα στελεχωθεί από πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι αυτό το στοιχείο θα υπάρχει στη περίπτωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα στηρίζεται από περισσότερα από ένα κόμματα μέτα απο συνεννόηση με τον κυβερνητικό εταίρο ή τους εταίρους. Θα ισχύσει όμως ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Περιέγραψε πως και σε μία τέτοια εκδοχή δεν θα υπάρξουν σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις άνθρωποι που θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε μάλιστα στις παρουσιάσεις των προγραμματικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώοντας ότι στις συζητήσεις αυτές παραβρέθηκαν σειρά ειδικών και επιστημόνων. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «κάναμε μια παρουσίαση προγραμματική που δεν έχει ξανακάνει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης. Πέντε στοχευμένες θεματικές παρεμβάσεις εξειδικευμένες για τις θέσεις μας, για την υγεία, για την εργασία, για την οικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για την εργασία και στις παρουσιάσεις και στις παρεμβάσεις αυτές ζητήσαμε τη συμμετοχή προσώπων από τον επιστημονικό χώρο, από τα κοινωνικά κινήματα στις παρουσιάσεις αυτές δεν ήμουν μόνος μου, ήμουν πλαισιωμένος από νέα πρόσωπα», Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία, είτε μέσα από τα κινήματα είτε από εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων”,

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας Intime


Η αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων

Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε επίσης να διαβεβαιώσει για το «πάντρεμα του ριζοσπαστισμού με τον ρεαλισμό», ώς το πνεύμα που διαπνέει την λογική των εξαγγελιών που έκανε στην ΔΕΘ. Ότι δηλαδή πρόκειται για τολμηρές προτάσεις που όμως μπορούν να υλοποιηθούν στις σημερινές συνθήκες.

Αρχικά επιδίωξε να τονίσει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στην σημερινή συγκυρία και σε παρελθόντικές συνθήκες. Τόσο όσον αφορά τον διεθνή περίγυρο, όσο και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 έως το 2019. Επισημαίνοντας ότι ήταν διαφορετικές οι προτεραιότητες εκείνης της περιόδου και αφορούσαν μία χώρα που βρίσκονταν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Τόνισε πως πλέον πάρχουν εμπειρίες και ωριμότητα, ενώ είναι εντελώς διαφορετικό και το διεθνές περιβάλλον. Ενδεικτικά ανέφερε πως η χώρα διανύει μία περίοδο που λόγω πανδημίας έχει ανασταλεί η ισχύ του συμφώνου σταθερότητας και ισχύει η ρήτρα διαφυγής ενώ η χώρα μπορεί να δανείζεται πιο φθηνά εξαιτίας της ρύθμισης του χρέους που επιτεύχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπρόσθετα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ως εχέγγυο το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ ειναι πλήρως κοστολογημένα. Σύμφωνα με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κόστος των μέτρων που εξάγγειλε στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνολικά 5 δις ευρώ. Αυτό το ποσό μάλιστα αντιστοιχεί στις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μόνον μέχρι το 2023, οπότε και θα εκπνεύσουν τα προωρινά μέτρα, κυρίως φοροελαφρύνσεις, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα τα μόνιμα μέτρα που περιλαμβάνονταν στις εξαγγελίες είναι συνολικά 1,6 δις για την επόμενη χρονιά. Αυτά επιμερίζονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το συνολικό κόστος σε βάθος 4ετίας ειναι 2 δις ευρώ. Σε186 εκατομμύρια ανέρχονται οι δαπάνες για τις προτάσεις που αφορύν την Παδεία ενώ σε βάθος 4ετίας το κόστος ειναι 740 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου στα 400 εκατομμύρια υπολογίζεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά εισοδήματα 40000 όπως και την προοδευτική μείωση για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ. Αντίστοιχο ειναι το ποσό της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ενώ στα 100 εκατομμύρια υπολογίζεται η η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τα προσωρινά μέτρα τα οποία προέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν την περίοδο της πανδημίας και ανίστοιχα της ύφεσης που προκαλεί στην εθνική οικονομία. Έτσι η διαγραφή των χρεών για την περίοδο της πανδημίας αποτιμάται στα 1,7 δις ευρώ, ενώ η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα κοστίσει 1,5 δις ευρώ. Το σύνολο των μέτρων αυτών ειναι 3,2 δις.

Τέλος κάτω από τα 100 εκατομμύρια κοστολογούνται επιμέρους προτάσεις ενίσχυσης που παρουσιαστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης το επίδομα έκτακτης σε πυρόπληκτους, κτηνοτρόφους και αγρότες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός του κόμματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Επισήμανε πως το κόμμα της αξιωματικής αντίπολιτευση ειναι “εν κινήση” παρότι δεν θέλησε να γίνει πολύ συγκεκριμένος όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για περεταίρω αλλαγές. Παράλληλα επισήμανε ότι για το συνέδριο του κόμματος θα υπάρξουν συζήτήσεις στα αρμόδια όργανα ενώ για την διεξαγωγή του θα ληφθού υπόψη οι συνθήκες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα