Η κυβέρνηση απαντά σε Σαμαρά: Ούτε ο Τζεντιλόνι έγινε αντιπρόεδρος

Η κυβέρνηση απαντά σε Σαμαρά: Ούτε ο Τζεντιλόνι έγινε αντιπρόεδρος
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Ο κ.Πέτσας αιτιολόγησε την επιλογή Σχοινά, λέγοντας πως δεν μπορούσε αρχικά να διασφαλιστεί θέση, αλλά παρουσιάστηκε ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Επικαλέστηκε δε πως ούτε ο Τζεντιλόνι έγινε αντιπρόεδρος

Το γεγονός ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς έγινε αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην προτείνει τον Αντώνη Σαμαρά με την αιτιολογία πως δεν μπορούσε να διασφαλίσει την ανάλογη θέση για τον πρώην πρωθυπουργό, φέρεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια στους σαμαρικούς.

Στο ερώτημα γιατί δεν προτάθηκε ο Αντώνης Σαμαράς αφού τελικά η χώρα πήρε αντιπροεδρία, ενώ η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως ο κ.Σχοινάς θα διεκδικούσε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και όχι θέση αντιπροέδρου, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ.Πέτσας αιτιολόγησε τους χειρισμούς του Μαξίμου, λέγοντας ότι πράγματι αρχικά θεωρείτο ότι η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε αντιπροεδρία, αλλά παρουσιάστηκε μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις και η χώρα την άδραξε.

“Όπως είχαμε πει και τότε δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε θέση αντιπροεδρίας στη νέα Κομισιόν, για αυτό δεν προχώρησε η σκέψη για υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Ήταν πράγματι επιδίωξη το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και στις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκε ευκαιρία για αντιπροεδρία και ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων”, είπε ειδικότερα.

Μάλιστα ο κ.Πέτσας επικαλέστηκε και το ότι ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δεν έγινε αντιπρόεδρος, λέγοντας πως από αυτό και φάνηκε πόσο ρευστό ήταν το ζήτημα στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το γεγονός ότι χθες ο κ.Σαμαράς καταθέτοντας για τη Νovartis κατονόμασε ως σκευωρούς Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα μίλησε για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ερωτήθηκε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα εφόσον η δικογραφία μεταβιβαστεί στη Βουλή. Σημειωτέον ότι οι σαμαρικοί πιέζουν για εξεταστική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για Novartis.

“Και προεκλογικά και μετεκλογικά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διακριση λειτουργιών. Τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζει η βουλή και όχι η κυβέρνηση. Κατέθεσαν ο κ.Αβραμόπουλος, ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος. Το θέμα θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να μεταβιβαστεί στη Βουλή, τότε η Βουλή θα αποφασίσει” είπε.

Ως προς το πως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα στο οποίο φέρεται στο σαμαρικό στρατόπεδο να υπάρχει ενόχληση, αν και για παράδειγμα ακόμη και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαπιστώνει στην πράξη ότι πρέπει να απευθύνεται στον ομόλογο του ως υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ.Πέτσας υπενθύμισε: “Ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει στη ΔΕΘ και στις διεθνείς επαφές με ηγέτες άλλων χωρών ως εθνικά επιζήμια συμφωνία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις στα μακεδονικά προϊόντα και ζητήματα μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα