Η ατζέντα των συνομιλιών Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Σμύρνη

Η ατζέντα των συνομιλιών Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Σμύρνη
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου Eurokinissi

Το πρώτο τετ α τετ, μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, θα έχουν στις 4 Σεπτεμβρίου οι δυο υπουργοί Εξωτερικών - Η τελετή των εγκαινίων του νέου Ελληνικού προξενείου και η ευκαιρία να τεθεί το Κυπριακό ξανά στο προσκήνιο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Κοτζιάς, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην οποία και οι δύο Υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης χάρη στον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που διατηρούν.

Η συνάντηση θα γίνει στη Σμύρνη όπου ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών θα ταξιδέψει για να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων του νέου Ελληνικού προξενείου.

Τα εγκαίνια επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου όμως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών του Δημήτρη Κούκλατζη και του Άγγελου Μητρετώδη και η φυλάκισή τους στην Ανδριανούπολη ανέβαλαν την εκδήλωση. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση των προκλήσεων στο Αιγαίο των τουρκικών αεροσκαφών ενώ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ξεκίνησαν ξανά.

Οι πολύ καλές σχέσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον πρώην ομόλογό του και νυν Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ δείχνουν προς το παρόν μια εικόνα διάθεσης εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τη γειτονική χώρα.

Και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διάθεση επιθετικότητας προς την Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο με την Κύπρο όπου το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ είναι έτοιμο να αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουρκίας την Αττάλεια προς την Κύπρο.

Ο Αμερικανός κολοσσός Exxon Mobil θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει και αυτή την ερευνητική δραστηριότητα. Το Κυπριακό δεν αποκλείεται να βρεθεί στη ατζέντα των συνομιλιών Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Τουρκία καθώς στη συνέχεια ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου με τον ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ στην Αθήνα.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα διερευνήσει εάν υπάρχουν προϋποθέσεις επανεκκίνησης συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα