Η ατζέντα των συνομιλιών Μέρκελ και Μητσοτάκη

Η ατζέντα των συνομιλιών Μέρκελ και Μητσοτάκη

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η συνάντηση των δύο ηγετών στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ

Ξεχωριστή σημασία αναμένεται να έχει η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο καθώς γίνεται στον απόηχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και της καταψήφισης των μέτρων της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εταίρους και δανειστές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στο Λουξεμβούργο για τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ασκώντας σκληρή κριτική για το μείγμα των μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση αλλά και έχοντας αφήσει αιχμές για τη στάση των εταίρων  για την επίτευξη της συμφωνίας.

Το καινούργιο στοιχείο το οποίο έχει προσθέσει στη ρητορική του ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της στρατηγικής της ΝΔ και της αντιπολιτευτικής της στάσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός πως ακόμα και τις σωστές κατά τη Συγγρού μεταρρυθμίσεις που μπορεί να υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει γιατί δεν τις πιστεύει. Εξ’ αυτού του λόγου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει και στις διεθνείς του συναντήσεις ότι παραμένει το αίτημα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Πάντως οι συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με την Ά. Μέρκελ δεν θα αφορούν αποκλειστικά τα θέματα της οικονομίας και της μνημονιακής πολιτικής αλλά θα επεκταθούν και σε άλλα κομβικά ζητήματα.

Στη ΝΔ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία σε ότι αφορά το προσφυγικό, ενώ συνολικά οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή θα είναι στην ατζέντα του προέδρου της ΝΔ. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τυχαίο ότι επεδίωξε και συνάντησε τελικά και τον Βλ. Πούτιν κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα διατυπώνοντας και τη δική του θέση ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας ειδικά σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ θα γίνει στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όπου βασικοί ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Antonio Lopez - Isturiz, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος του Λουξεμβούργου Marc Spautz, ο επικεφαλής του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Manfred Weber, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean - Claude Juncker, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, η Angela Merkel, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network