Η χειραψία Κοτζιά- Ντιμιτρόφ- Σε εξέλιξη η συνάντηση

Η χειραψία Κοτζιά- Ντιμιτρόφ- Σε εξέλιξη η συνάντηση
Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με το Σκοπιανό ομόλογο του παρουσία Νίμιτς στη Νέα Υόρκη και το υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε φωτογραφίες στο twitter

Η συναντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίιμιτς, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό στο twitter απο τη χειραψία των δύο υπουργών με τη… μεσολάβηση Νίμιτς.

Παρότι η πλειοψηφία των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης συντηρούν το όνομα “Republika Ilidenska Makedonija” ως βάση διαπραγμάτευσης, για την ελληνική πλευρά τέσσερα είναι τα ονόματα που αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι το « Gorna” το “Nova” το « Severna” και το “Vardar” όλα, ως πρώτο συνθετικό της λέξης «Μακεδονία». Αυτά είναι τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τον Ιανουάριο και που συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάαεφ στο Νταβός. Το πέμπτο όνομα « Δημοκρατία της Μακεδονιάς- Σκόπια» που επίσης πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών είναι άριστο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση. Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι αποδέχεται το erga omnes αποτελεί μεγάλο διαπραγματευτικό άλμα που όμως πρέπει να φανεί στην πράξη.

Χτες ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα