Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Μαξίμου με αντικείμενο την αναβάθμιση και διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της αναβάθμισης και διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, Ωδεία), καθώς αναγνωρίζεται ως ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας.

Επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά ότι το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

Περαιτέρω, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Κυβέρνηση συντεταγμένα να προχωρήσει τόσο με την αναβάθμιση όσο και με τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών. Την προετοιμασία αυτού του σύνθετου εγχειρήματος που παραμένει άλυτο για δεκαετίες αναλαμβάνουν Μικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Ιωάννα Λυτρίβη.

Οι καλλιτέχνες ξανά στον δρόμο

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες όμως, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις “την Τρίτη στην Αθήνα στις 11:30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι (με τον ηλεκτρικό ή τον προαστιακό στάση Νερατζιώτισσα). Στο Πεδίον του Άρεως θα υπάρχει και πούλμαν για την μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα είναι για τις 12:00 στο Αγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ΖΗΤΑΜΕ εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η πολιτεία ν’ αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων. Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος όλης της χώρας ζητάει την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της καλλιτεχνικής του παιδείας και των επαγγελματικών κεκτημένων του, στο βαθμό που τους αξίζει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα