Η επιστροφή της γραβάτας

Διαβάζεται σε 3'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από επιστημονικούς κλάδους (φωτογραφία αρχείου)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από επιστημονικούς κλάδους (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Οι δικηγόροι έβγαλαν τις γραβάτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται για μετωπική με την κυβέρνηση, η οποία υπόσχεται μικρές αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.

Το λεγόμενο και “κίνημα της γραβάτας” διαδήλωνε το 2016 κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Ενώ η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση σιγοντάριζε τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ για αφαίμαξη της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”. Εν έτει 2023 όμως οι ρόλοι φαίνεται πως αντιστρέφονται.

Τώρα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που φέρνει νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βγάζουν ξανά τις γραβάτες τους και διαμαρτύρονται. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση με νέο πρόεδρο το Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, επιχειρούν να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια.

Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, χαρακτήρισε πάντως άστοχη τη σύγκριση του φορολογικού πλαισίου Χατζηδάκη με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Σύγκριση την οποία έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, εξαπολύοντας ταυτόχρονα προσωπική επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ως παιδί του κομματικού σωλήνα.

Η ανάγκη για πάταξη της φοροδιαφυγής και τα ερωτήματα των φορέων

Ο δε κ. Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών επέμεινε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, υποσχόμενος στο τέλος του δρόμου περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

“Σήμερα το 85 % των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν εισόδημα αποκλειστικά από ελεύθερο επάγγελμα, δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Δηλαδή κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και πληρώνουν φόρο μαζί με το τέλος επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 867 ευρώ ενώ ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει 1160 ευρώ.

Θέτω το ερώτημα σε δεξιούς, αριστερούς, φιλελεύθερους και σοσιαλιστές: το θέλουμε αυτό; Αν το θέλουμε, ας το συνεχίσουμε αλλά να σταματήσει η συζήτηση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ότι είναι τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος”, δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατήγγειλε πάντως ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ασχολείται ουσιαστικά με τη φοροδιαφυγή, αλλά αντίθετα αφήνει περιθώρια επ αυτού σε όποιον δηλώσει τα 11.000 ευρώ εισόδημα. Διερωτήθηκε επίσης ρητορικά εάν είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα τα 600 εκ που υπολογίζονται ως έσοδα από το εν λόγω νομοσχέδιο. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι χαρίζεται στις μεγάλες πολυεθνικές και κυνηγά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παραθυράκι για μικρές αλλαγές

Ο κ. Μαρινάκης πάντως άφησε παραθυράκι για μικρές αλλαγές στο νέο φορολογικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Αλλαγές πάντως, που όπως ξεκαθάρισε, δεν θα αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση άλλωστε ποντάρει στα έσοδα που έχουν προϋπολογίσει από το συνολικό πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής, καθώς το οικονομικό επιτελείο “ξύνει τον πάτο του βαρελιού”.

Ενδεχομένως λοιπόν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να πραγματοποιηθούν “σημειακές αλλαγές” ώστε να μην κατηγορείται η κυβέρνηση πως το νέο πλαίσιο είναι ουσιαστικά οριζόντιο. Η κυβέρνηση επικαλείται βέβαια ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από το τεκμήριο (πλήρως για τρία χρόνια, κατά τα 2/3 για τον τέταρτο χρόνο και κατά το 1/3 για τον πέμπτο χρόνο). Αλλά και ότι το τεκμήριο είναι μαχητό.

Πλην όμως αυτές οι ρυθμίσεις δεν ικανοποιούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ζητούν ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, παραδεχόμενοι ωστόσο την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη στον κλάδο.

Το θέμα είναι όμως, εάν πχ ελεύθερος επαγγελματίας με μεγάλο εισόδημα δηλώσει το τεκμήριο ή εάν η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει στο εξης το τεκμήριο και όχι λιγότερο από τον κατώτατο, τι θα πράξει η κυβέρνηση;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα