Η επίθεση της Τουρκίας στο Δένδια για την Αγία Σοφία και η απάντηση της Αθήνας

Η επίθεση της Τουρκίας στο Δένδια για την Αγία Σοφία και η απάντηση της Αθήνας
Ο Νίκος Δένδιας AP/@Michael Varaklas

Καμία σχέση με “επεκτατικές βλέψεις” δεν είχε φυσικά η ανάρτηση Δένδια για την Αγία Σοφία, που προκάλεσε εξωφρενικές αντιδράσεις από Τουρκία, λένε πηγές του ΥΠΕΞ.

Η χθεσινή ανάρτηση του Νίκου Δένδια, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενόχλησε την Τουρκία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών με κατηγορίες για… επεκτατισμό. 

Ο κ. Δένδιας είχε γράψει ειδικότερα στο twitter:

Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία.” 

Με μπαράζ αναρτήσεων απάντησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο. Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι έχει κατεδαφίσει τζαμιά και δε δίνει χώρο ταφής στους μουσουλμάνους.

Πηγές του ΥΠΕΞ απέρριπταν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τις τουρκικές κατηγορίες περί επεκτατισμού ως εξωφρενικές. 

Ειδικότερα, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ανάρτηση του κ. Δένδια φυσικά δεν είχε καμία σχέση με επεκτακτικές βλέψεις. Υπενθύμιζαν ότι ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε στην εθνική μνήμη, καταγγέλοντας τη μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας σε τζαμί, αλλά και τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη. Υπενθύμιζαν επίσης ότι ο κ. Δένδιας έχει ξανακάνει αναρτησεις και δηλώσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας, το οποίο η ΝΔ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση είχε θέσει στην UNESCO.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα