Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ενισχύει τα σενάρια πρόωρων εκλογών 

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ενισχύει τα σενάρια πρόωρων εκλογών 
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Σε πανηγυρικό κλίμα υποδέχθηκε η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ φουντώνει ξανά η εκλογολογία.

Ως εθνική επιτυχία και μερική επιστροφή στην κανονικότητα, 12 χρόνια μετά την υπαγωγή σε μνημόνια, υποδέχθηκε η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Απόφαση η οποία, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση ανοίγει παράλληλα το δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Κάτι που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του δήλωση χαρακτήρισε ένα “μεγάλο εθνικό στόχο”, που όπως είπε “ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους.”

Η ρητορική αυτή όμως είχε ως αποτέλεσμα και να φουντώσει ξανά η εκλογολογία. Και αυτό καθώς η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και το χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν ένα πρόσφορο αφήγημα για πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός βεβαίως διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ταυτόχρονα όμως έχει αρχίσει να ανοίγει μία χαραμάδα για εκλογές το φθινόπωρο.

“Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση”, είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ. Και στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ΣΚΑΪ σχολίασε ότι ο τόπος δεν αντέχει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενός έτους.

Το Μαξίμου λοιπόν αν μη τι άλλο κρατά όλες τις πιθανές επιλογές ανοιχτές, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί το καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο μέτωπο της ακρίβειας, και τι θα δείξουν οι μετρήσεις στα τέλη Αυγούστου.

Και νέες αναταράξεις στις σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αναταράσσονται ήδη από τη συζήτηση περί κυβερνητικής συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ χθες ενοχλήθηκε από την αναφορά του πρωθυπουργού στον “επώδυνο κύκλο των μνημονίων”, υπερασπιζόμενο εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Κάτι που βεβαίως δεν βοηθά στη συζήτηση περί συγκυβέρνησης με την (πάντα βαθύτατα καραμανλική) ΝΔ.

Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέστρεψε χθες στον πρωθυπουργό την κατηγορία περί αλαζονείας και δήλωσε ότι θέλει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή από τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Πρόκειται για ένα σενάριο στο οποίο έχει αναφερθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξαρτάται βέβαια από το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και το άθροισμα βουλευτών μαζί με τη ΝΔ.

“Εμείς λέμε από την πρώτη Κυριακή κυβέρνηση. Εάν έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό μπορούμε να επιβάλουμε, με βάση το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, μία κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες. Τι λέει ο κ.Μητσοτάκης: Εγώ λέει, ”θέλω συνεργασία, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, αλλά στις δεύτερες εκλογές”. Δηλαδή τι θέλει; και το μπόνους να πάρει των 50 εδρών και ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός. Άρα, εδώ μιλάμε για μία πολιτική αλαζονεία, πραγματικά, η οποία είναι αδιανόητη και δεν δείχνει και έναν συνταγματικό σεβασμό”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Ανδρουλάκης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης βεβαίως δεν έχει κανένα λόγο να συμφωνήσει σε συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, ακόμη και εάν βγαίνουν (πιθανότατα βέβαια οριακά) τα νούμερα της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού ευλόγως υποθέτει ότι στη δεύτερη κάλπη θα συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο η ΝΔ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα