Η Ευρώπη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη EUROKINISSI

Δηλώσεις Σταύρου Θεοδωράκη και Ντόρας Μπακογιάννη μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τα μηνύματα των "27" κατά της Άγκυρας

Την άποψη ότι οι ηγέτες και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν από τη Σύνοδο Κορυφής ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, εξέφρασαν απόψε από τα Χανιά ο επικεφαλής του κινήματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο περιθώριο τιμητικής εκδήλωσης για την προσφορά στον πολιτισμό του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, και οι δύο κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Όπως δήλωσε ο κ Θεοδωράκης, «είναι φανερό ότι ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος με τις εικόνες των όπλων, δυστυχώς με την εικόνα του αίματος. Νιώθει πολύ καλά στο θρόνο του ανακοινώνοντας από εκεί και εδώ εκστρατείες. Ελπίζουμε να είναι πιο συνετός σε σχέση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι υπήρχε ένα μήνυμα από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Θέλουμε καλή γειτονία με τους Τούρκους. Θέλουμε να συνυπάρξουμε. Μοιραζόμαστε πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ζούμε σε ένταση. Αλλά η απόφαση πρέπει να είναι του Ερντογάν. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά δίκαια, αλλά αποφασισμένοι επίσης να τείνουμε χέρι φιλίας προς τον τουρκικό λαό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το «Ποτάμι» για συγκρότηση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. «Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την αξία της πρότασης που έχει κάνει το Ποτάμι για ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Έχουμε κάθε λόγο και αφορμή, μα μαλώνουμε καθημερινά για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αλλά νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για συνεννόηση. Στα εθνικά θέματα η Ελλάδα πρέπει να έχει μια φωνή» ,τόνισε ο κ Θεοδωράκης.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη αφού εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και την ένταση που όπως υποστήριξε υπάρχει, δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη από όλες τις συμμαχίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο πλευρό μας, ήταν κάτι το οποίο το περιμέναμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινητοποίησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όλους τους πρωθυπουργούς που ανήκουν σε αυτό και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι μια χώρα με ισχυρές συμμαχίες και ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί και σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Και ταυτόχρονα είναι απολύτως απαραίτητο, το ταχύτερο δυνατόν να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Τα εθνικά θέματα είναι θέματα που οφείλουν να ενώνουν τους Έλληνες και όχι να τους διχάζουν. Και λυπάμαι πάρα πολύ που έχουμε μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική μόνη της χωρίς να συνεργάζεται και να ενημερώνει την αντιπολίτευση. Είναι μια τεράστια αδυναμία, την οποία φοβάμαι ότι θα τη βρούμε μπροστά μας».

Μιλώντας για τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη και την προσφορά τους στην τηλεόραση και τον πολιτισμό, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι η δύναμη της χώρας είναι ο πολιτισμός», ενώ η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «οι δύο τιμώμενοι με τη δουλειά, την πίστη τους και τη συνεχή προσπάθεια, προσέφεραν πάρα πολλά στον πολιτισμό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ντόρα Μπακογιάννη, Σταύρος Θεοδωράκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουσκ- Γιούνκερ: "Οι παράνομες πράξεις" της Τουρκίας θα συζητηθούν στη Βάρνα

SHARE:

24Media Network