Η ΚΕΔΕ 'μπούκαρε' στο γραφείο του Σκουρλέτη

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης, Γ. Πατούλη με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017. Στο επίκεντρο της συνάντησης,  οι προωθούμενες θεσμικές αλλαγές στον "Καλλικράτη". 
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης, Γ. Πατούλη με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017. Στο επίκεντρο της συνάντησης, οι προωθούμενες θεσμικές αλλαγές στον "Καλλικράτη". (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Θερμό επεισόδιο στο ΥΠΕΣ: Στα άκρα η κόντρα μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του Υπουργού Εσωτερικών. Διαβάστε όλο το χρονικό της ρήξης. Για τι αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές

Εκτός ελέγχου τείνει η κατάσταση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ στο φόντο των επικείμενων αλλαγών στον Καλλικράτη.

Πλέον η κατάσταση έχει δημιουργήσει αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ίδιο το θεσμό της Αυδιοίκησης.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος επιδιώκει να προωθήσει το κυβερνητικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση και από την άλλη ο κ. Πατούλης με μια σειρά δημάρχων, οι οποίοι παρότι ζητούν διάλογο, επί της ουσίας φαίνονται αποφασμένοι να τις ακυρώσουν.

Πλέον η «σύγκρουση» έχει λάβει και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι και η ηγεσία της ΝΔ, έχει απορρίψει τις προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Ένταση μέσα στο υπουργείο

Η όξυνση των σχέσεων, αποτυπώθηκε και σήμερα στην έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη και  «γαλάζιων» δημάρχων με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου.

Αιτία της συγκεκριμένη εξέλιξης, αποτέλεσε το γεγονός ότι εντός της αίθουσας που είχε οριστεί να γίνει η συνάντηση, βρέθηκαν περίπου 50 δήμαρχοι,  οι οποίοι συμμετείχαν και στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που είχε ξεκινήσει από το πρωί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ.

Όταν ο κ. Σκουρέλτης, μπήκε στην αίθουσα και είδε τον όγκο της αντιπροσωπείας, αρνήθηκε να παρακαθίσει και ανέφερε ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει συνάντηση μόνο με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Η ένταση κορυφώθηκε όταν κάποιοι από τους δημάρχους, άρχισαν να τραβούν με τα κινητά τους τηλέφωνα, τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αποχωρούσε.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης, απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη του είπε: «Δεν θα πας πουθενά». Ακολούθησε οχλοβοή από τους δημάρχους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την στάση του κ. Σκουρλέτη, με τον υπουργό τελικά να αποχωρεί από την αίθουσα.

Εκείνη την στιγμή υπήρξε και δεύτερο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον διευθυντή του γραφείου του υπουργού και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος απαιτούσε να επιστρέψει ο υπουργός στην αίθουσα. Ωστόσο η αποχώρηση Σκουρλέτη ήταν οριστική και η αναμενόμενη συνάντηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Οι δήμαρχοι πάντως από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για  «απαράδεκτη συμπεριφορά» του υπουργού και υποστήριζαν ότι η «αποχώρηση» του, με πρόσχημα όπως ανέφεραν τον όγκο της αντιπροσωπείας είναι «προφάσεις εν αμαρτίας» και δήλωναν ότι «ο υπουργός έδειξε ότι δεν έχει πρόθεση να μιλήσει μαζί τους».

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στα άκρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις από όλες τις πλευρές.

Έκτακτη συνέντευξη τύπου – Μικρή συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση

Μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στις 15:00, για το γεγονός  ότι αρνήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να δεχθεί αντιπροσωπεία της.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, στην οποία όμως συμμετέχουν περίπου 80 δήμαρχοι από τους 200 με 250 που είχα παρεβρεθεί το πρωί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση των δημάρχων στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ, ήταν σχετικά μικροί αφού από τους 500 που είχαν προσκληθεί, μόλις οι μισοί συμμετείχαν στις εργασίας της Γενικής Συνέλευσης.

ΥΠΕΣ: Η τεχνητή ένταση δεν τιμά τον θεσμικό ρόλο του κ.Πατούλη

Για δημιουργία τεχνητής έντασης στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση «για να γίνει το χατίρι της ΝΔ» κατηγορεί τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, το υπουργείο Εσωτερικών, για τη ματαίωση της συνάντησης αντιπροσωπείας αιρετών με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

«Ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου», τονίζει το ΥΠΕΣ, το οποίο προσθέτει:

«Δεν τιμά τον θεσμικό ρόλο του κ. Πατούλη η προσπάθειά του να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση. Διαδικασίες που έχουν γίνει σεβαστές από όλους μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από τους φορείς των εργαζομένων, αγνοήθηκαν προκειμένου να κυριαρχήσουν -μπροστά στις κάμερες κινητών τηλεφώνων- οι κραυγές.

Εάν ο κ. Πατούλης θέλει να συμμετάσχει σε reality, υπάρχει το «Survivor» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την πολύ υψηλή τηλεθέαση ή το  «X- Factor». Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν μπορεί να συγχέεται με τον θεσμικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους «μονολόγους» και τον φθηνό εντυπωσιασμό.

Κι όλα αυτά, για να γίνει το χατίρι της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής  της. Κρίμα!», καταλήγει το υπουργείο.

Βορίδης: Ό,τι δεν ελέγχουν, το μισούν

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης, ο οποίος προετοιμάζει την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των δημάρχων, δηλαδή αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών.

Είναι προφανής ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το διάλογο και τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ό,τι δεν είναι κεντρικό Κράτος, είναι εχθρικό. Ό,τι δεν ελέγχουν, το μισούν. Στεκόμαστε δίπλα στη μαχόμενη Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ».

(Πηγή: Αυτοδιοίκηση, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυτοδιοίκηση
SHARE: