Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα

Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα

Ενώ η πρόταση για το ασφαλιστικό έχει σταλεί στους θεσμούς. Η σχετική διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση όμως φαίνεται πως θα "τραβήξει" περισσότερο από ό,τι αναμένετο αρχικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

 Αυτό δήλωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Β. Μοκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία αποστολής των θεσμών στην Αθήνα όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες.

Κληθείσα να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, η Β. Μοκ απάντησε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Εξάλλου, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Η διαπραγμάτευση συνεπώς και ως εκ τούτου η αξιολόγηση φαίνεται πως θα "τραβήξει" περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμένετο, με το Φεβρουάριο να αποτελεί το μήνα ορόσημο των εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται ότι σημείο τριβής της Αθήνας με τους θεσμούς και ιδιαίτερα με το ΔΝΤ φέρεται να είναι η πρόταση που αφορά στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για την οποία πάντως φαίνεται να υπήρξε συμφωνία κυβέρνησης- εργοδοτών κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, παρά τις αντιρρήσεις τους.

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό βρίσκεται στα χέρια των θεσμών από προχθές, όμως σύμφωνα με την Καθημερινή εστάλη στα ελληνικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί κάποιο επιπλέον διάστημα για τη μετάφραση, ενώ υπάρχουν σημεία για τα οποία θα ζητηθούν διευκρινίσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συντάξεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι εργοδότες δέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης

SHARE: