Η “κόντρα των 10 ημερών” μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Η “κόντρα των 10 ημερών” μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ορόσημο η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα. Πλήρης κάλυψη του Χάρη Θεοχάρη από την κυβέρνηση. Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για τις «επιτροπές Σοφών» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η οικονομία και η ύφεση θα αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. Θα κορυφωθεί με την αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, την Παρασκευή 12 Ιουνίου, οπότε και θα απαντηθεί η επίκαιρη ερώτηση για την οικονομία, που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επανεκκίνηση

Έως τότε από την πλευρά της κυβέρνησης, αιχμή της πολιτικής επιχειρηματολογίας θα είναι η προσπάθεια επανέναρξης όλων των τομέων της οικονομίας. Αρχής γενομένης από τον Τουρισμό, αφού την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στην έναρξη της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού για το 2020, στην Αίγλη του Ζαππείου. Καθόλου τυχαίο το ότι την ομιλία του πρωθυπουργού θα προλογίσει ο  υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που βρέθηκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή του μετά το ζήτημα που προκλήθηκε με τον κατάλογο των χωρών που θα δέχεται τουρίστες η Ελλάδα, επειδή δεν κατονομάζονταν αεροδρόμια από τα οποία θα γίνονται αποδεκτοί τουρίστες, αλλά κράτη. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή του πρωθυπυργού αποτελεί στήριξη στον υπουργό Τουρισμού. Κινείται στην κατεύθυνση της πρόσφατης δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR, σχετικά με το ότι εμπιστεύεται το κυβερνητικό σχήμα και δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης Eurokinissi

 

Το πνεύμα αυτό θέλησε να αποδώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως «η Κυβέρνηση ενωμένη, με όλους τους Υπουργούς προσηλωμένους στον κοινό στόχο, συνεχίζει με σύνεση και υπευθυνότητα την υλοποίηση του σχεδίου της. Ενός δυναμικού Σχεδίου που προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Και με στόχο την μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες».Ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει είναι κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά μαγαζιά, κλειστά σχολεία, κλειστά ξενοδοχεία» όπως και «τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα και τους εργαζόμενους σε απελπισία».

Στην επανεκκίνηση της οικονομίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού τόνισε ότι «η Ελλάδα επανέρχεται σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα». Αφορμή η λειτουργία της πλατφόρμας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Από σήμερα Τετάρτη, μετά το μεσημέρι, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μπορούν να κατατίθεται οι αιτήσεις για δανεισμό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με εγγύηση 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης ο επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας και υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε ότι  «η πανδημία ήταν μια κλήση αφύπνισης και σοκ για όλους μας» τονίζοντας ότι «η προώθηση των επενδύσεων είναι η κυρίαρχη επιλογή της κυβέρνησης για να ανατραπούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην αγορά».

Οδηγούμαστε σε μνημόνιο

Η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει να ασκεί κριτική στην πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι τα πράγματα οδηγούνται σε νέο μνημόνιο. Αφήνει όμως και κάποια «παράθυρα» συνεννόησης.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος για την οικονομία, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκτιμά ότι η επιτροπή ειδικών που προτίθεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα- να συστήσει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του «πακέτου» των 32 δις έχει εκπεφρασμένες απόψεις υπέρ λύσεων που παραπέμπουν σε συνθήκες μνημονίων. Σημειώνει όμως ότι «εμείς θα προτείναμε οικονομολόγους που έχουν επικεντρωθεί στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων». Μάλιστα δηλώνει πως για «το τι θα συμβεί στην ελληνική Οικονομία και το πως θα αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο είναι απαραίτητο να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση στη βουλή αλλά και στην κοινωνία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θυμίζει ότι οι «σοφοί» που θα ορίσει ως συμβούλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τον «νεοφιλελευθερισμό» ως απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Τονίζει πως στο παρελθόν έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης των εργαζομένων στο δημόσιο και την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση. Μιλά για «παλιό επιστημονικό προσωπικό που χρησιμοποίησε όλο το εκσυγχρονιστικό αφήγημα το οποίο οδήγησε στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και ήταν βασική αιτία της κρίσης του 2009». Επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνει αιχμές για υποκατάσταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Όπως σημείώνει «μια νέα επιτροπή με νέους «σοφούς» δεν αποτελεί και ακριβώς ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο βασικούς Υπουργούς των Οικονομικών και της Οικονομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να αξιοποιήσει τις αποφάσεις της Κομισιόν προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του πρόταση για εμπροσθοβαρείς ενισχύσεις στην οικονομία. Όπως ακριβώς αυτές καταγράφθηκαν στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο. Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό, το χωρίο από την ερώτηση που κατάθεσε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί αναφέρεται: «Βλέπουμε να έρχονται ευρωπαϊκά κονδύλια, να γίνονται προτάσεις, έχουμε αφήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων σήμερα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να έχει «μέτωπο» με τα μέτρα που εφαρμόζονται στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την αρμόδια για εργασιακά Έφη Αχτσιόγλου η εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία «εκτός από την οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%,επιφέρει δραστική μείωση και στο επίδομα αδείας και στο δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ενώ δεν παρέχει καμία προστασία από τις απολύσεις. Ήδη υλοποιείται μπαράζ απολύσεων στον τουρισμό και τον επισιτισμό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα