Η Κρήτη πήγε Ευρωκοινοβούλιο

Η Κρήτη πήγε Ευρωκοινοβούλιο

Ένα διήμερο γεμάτο από την ιστορία της Κρήτης, την παράδοση και τους ήχους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γέμισε από Κρήτη απόψε η αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης υποσχέθηκε «ένα διήμερο νόστο κι ένα ταξίδι, όπου αφετηρία και προορισμός είναι ο ίδιος τόπος, εκείνο το “θεριό που κείτονταν στη θάλασσα”, του Ν. Καζαντζάκη».

Το ΄πε και το έκανε. Ο Λευτέρης Πλάτων, Αν. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στον τόπο και τη θάλασσα, τους θεούς και τους ανθρώπους που δημιούργησαν το μεγαλείο της Μινωικής Κρήτης. Και προσπάθησε να εξηγήσει αν εκεί βρίσκεται η αρχαιότερη ρίζα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Η προϊστορική Κρήτη είναι η αφετηρία μας. Θα ακολουθήσουμε τα βήματα ενός σπουδαίου αρχαιολόγου, που μελετά τη Μινωική Κρήτη σχεδόν ...από γεννησιμιού του», είπε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.

Αύριο, Τρίτη, με τους ήχους δυο μουσικών σχημάτων και οδηγό τον Στέλιο Πετράκη, κορυφαίο εκφραστή της κρητικής μουσικής παράδοσης, θα ξεδιπλωθεί η μουσική διαδρομή από την Κρήτη ως το γαλλικό Νότο και την Ισπανία.

Η Κρήτη πήγε Ευρωκοινοβούλιο

Η συναυλία ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΗΧΟΙ της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ περιλαμβάνει το Triο Lopez - Petrakis – Chemirani, όπως και ένα Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής.

SHARE:

24Media Network