Η κυβέρνηση επαναφέρει ατζέντα ασφάλειας και τρομοκρατίας, “μαζεύει” προσφυγικό

Η κυβέρνηση επαναφέρει ατζέντα ασφάλειας και τρομοκρατίας, “μαζεύει” προσφυγικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για αστυνόμευση και αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, δεσμεύτηκε ο K. Μητσοτάκης, ενώ έκανε αυτοκριτική για το προσφυγικό

Στην ατζέντα της δημόσιας ασφάλειας επενδύει η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στη βάση της ΝΔ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό

Δεν ήταν τυχαίο προφανώς ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να μιλήσει σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας, στην οποία αναφέρθηκε από τον αριστερό εξτρεμισμό και τις καταλήψεις μέχρι την ακροδεξιά βία, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε “αιφνιδιαστική” επίσκεψη (με την έννοια ότι δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων) στους Αγίους Αναργύρους, όπου αναφέρθηκε στην αστυνόμευση στις γειτονιές και έκανε την αυτοκριτική της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική.
 

Η επίσκεψη στους Αγίους Αναργύρους μάλιστα θύμισε τις προεκλογικές επισκέψεις του κ.Μητσοτάκη σε γειτονιές της Αττικής και σε συνδυασμό με τη θεματολογία της τοποθέτησης του έκανε πολλούς να αναρωτιούνται εάν τελικά τα σενάρια πρόωρων παραμένουν ανοιχτά…

Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι ο πρωθυπουργός όπως είπε και στην εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας θεωρεί ότι οι πολίτες ψήφισαν ΝΔ τον Ιούλιο κυρίως για τα θέματα οικονομίας και ασφάλειας. Για αυτό και μέσω twitter έδωσε στη συνέχεια ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ΕΛΑΣ με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, που βρίσκονται πλέον στους δρόμους.

Ενώ μιλώντας για την τρομοκρατία, αναφέρθηκε στις καταλήψεις και τα Εξάρχεια. Υιοθέτησε τη θεωρία του “σπασμένου παραθύρου” δηλαδή μία λογική μηδενικής ανοχής, καθώς και την άποψη ότι το κράτος έχει το μονοπώλιο της νόμιμης βίας. Αλλά αναφέρθηκε επίσης στη βία της ακροδεξιάς, η οποία πλέον ανησυχεί σοβαρά την κυβέρνηση μετά τον ξυλοδαρμό του Γερμανού δημοσιογράφου Θωμά Ιακόμπι στο Σύνταγμα την Κυριακή.

Το δια ταύτα της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε δε την πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, με το δεύτερο όρο να αποτελεί μία ευρεία ομπρέλα, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του. Σημείωσε ειδικότερα ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τον οποίο προφανώς και στηρίζει, έχει δεσμευτεί ότι σε τρεις μήνες η χώρα θα έχει εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό. Η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση διεύθυνσης πρόληψης της βίας στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ, ένα ειδικό επιτελείο με αντικείμενο “τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία με πεδίο δράσης που θα κυμαίνεται από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων”. Αλλά και μία εκστρατεία αποδόμησης του “οπλοστασίου ιδεών του αίματος” όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός και επίσης μία καμπάνια ευαισθητοποίησης από κοινού με δήμους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, για να μη μετατραπεί όπως είπε “η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση” σε “μόδα της βίας”.

Εκτός όμως από την ακροδεξιά βία, την κυβέρνηση ανησυχούν και οι εκ δεξιών αντιδράσεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Ο κ.Μητσοτάκης έχει επιλέξει στο θέμα αυτό να επιμείνει μεν στην εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης, αλλά με δόση αυτοκριτικής, καθώς όπως είπε χθες στους Αγίους Αναργύρους: “Ξέρουμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Και εκεί που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αστοχίες και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Όπως κάναμε παραδείγματος χάριν στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας”.

Δήλωσε όμως ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σωστό, δίνοντας έμφαση εκτός από τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε πέντε νησιά, στην αλλαγή της διαδικασίας ασύλου και τη φύλαξη των συνόρων. Τόνισε δε: “Θα σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσας -όπως είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από τον δικό μας κώδικα αξιών να κάνουμε- αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.” Με τον τρόπο αυτό απάντησε στους “σκληρούς” της ΝΔ, που μιλούν για αποτροπή, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργείται στα νησιά, είναι ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δήλωσε χθες (North 98,0) ότι: “Καλώς συνέστησε το υπουργείο Μετανάστευσης ο πρωθυπουργός, αλλά ο κ. Μηταράκης έχει μηδενική πίστωση χρόνου. Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει άμεσα αποτελέσματα.” Υποστήριξε δε ότι οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι: “Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, διότι όταν λέγεται ότι στη Λέσβο έχει ένα κλειστό κέντρο των 5.000 συν 20% άρα 6.000 με 7.000 και αυτή τη στιγμή είναι 27.000 ή 30.000, ο κόσμος πιστεύει, ότι θα γίνει και αυτό και θα προστεθεί στα υπάρχοντα” και ισχυρίστηκε ότι παρόλο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει θα γίνουν τα κλειστά κέντρα και θα κλείσουν τα υπάρχοντα, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Σημειωτέον ότι ο κ.Μουτζούρης έχει κατηγορηθεί για ακροδεξιές πρακτικές και “παιδομάζωμα”, καθώς κάλεσε μαθητές 16-18 ετών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανωθούν την Τετάρτη και Πέμπτη στη Λέσβο.

Το πρόβλημα για τη ΝΔ όμως είναι ότι προεκλογικά είχε σηκώσει τους τόνους ψηλά στο προσφυγικό επιρρίπτοντας την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον μερίδα ψηφοφόρων δυσανασχετεί καθώς προσδοκούσε ανέφικτα αποτελέσματα. Ενώ η ξενοφοβική ατζέντα στο δημόσιο λόγο και σε πολλά ΜΜΕ έχει επηρεάσει μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, όπως έδειξε και η έρευνα της διαΝΕΟσις σύμφωνα με την οποία το 58% θεωρεί τους μετανάστες “απειλή για την εθνική ταυτότητα”, παρότι για το 77% των μεταναστών η θρησκεία δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα