Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το Politico προσπαθώντας να το… διαψεύσει

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το Politico προσπαθώντας να το… διαψεύσει
Μέγαρο Μαξίμου Aris Oikonomou / SOOC

Το σκάνδαλο κατασκοπείας με κακόβουλο λογισμικό Predator παραμένει στην ημερήσια διάταξη με τη κυβέρνηση να προσπαθεί ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το θέμα.

Στις 2 Αυγούστου το Μαξίμου αμφισβήτησε ανοιχτά την Κομισιόν για το αίτημά της να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Ελλάδας για το Predatorgate, απαξιώνοντας το θέμα και αμφισβητώντας την αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ που τόλμησαν να το ψάξουν. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για “ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται για την ακρίβειά τους”, ενώ έστειλε πολιτικό μήνυμα στη λογική του “μην ασχολείστε”.

Το δημοσίευμα του Politico της Τετάρτης, έφερε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των ελληνικών υποκλοπών, αναδεικνύοντας τη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να απαξιώσει το ζήτημα, λίγο πριν τις διαδοχικές παραιτήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε μια προσπάθειά του να διαψεύσει το δημοσίευμα του Politico, ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως στην επιστολή του Έλληνα Αντιπροσώπου διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, καθώς, όπως ανέφερε, τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Πρόσθεσε πως η ΕΥΠ ή άλλες δημόσιες Αρχές δεν είχαν αγοράσει ή χρησιμοποιήσει το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό, ενώ ανέφερε πως σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, το “νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην ΕΕ”. Κατέληξε μάλιστα αναφέροντας πως τα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεν πρέπει να στηρίζονται “σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα τους”.

Όπως αναλυτικά είπε ο κ. Οικονόμου, με δικά του λόγια:

“Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής: το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε, στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του – ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός συνάδελφος του – ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός ΕΕ. Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών.

Και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή, με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Στην επιστολή του διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. ‘Αλλωστε τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό. Σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην ΕΕ. Και κατέληγε ζητώντας να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα τους”.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο κ. Οικονόμου επιβεβαιώνει εντέλει το δημοσίευμα του Politico και της Ν. Σταμούλη, με τα ίδια τα λεγόμενά του. Το επίμαχο δημοσίευμα άλλωστε ανέφερε πως στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου, λίγο πριν τις παραιτήσεις δηλαδή των Δημητριάδη και Κοντολέοντα, στις 2 Αυγούστου η Κομισιόν δεχόταν επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. η οποία ανέφερε: “Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά Μέσα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους“.

Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, πρόκειται για μία “mot à mot” επιβεβαίωση του δημοσιεύματος και της αποκάλυψής του, σχετικά με το “μήνυμα” που προσπάθησε να περάσει η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου στοχοποίησε τη δημοσιογράφο του Politico, χωρίς να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για την ουσία.

 

Σημειώνεται πως το Politico σχολιάζει ότι αν και η Αθήνα επιμένει ότι “οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Κομισιόν σε πνεύμα συνεργασίας και με τη διάθεση να εργαστούμε ως ομάδα για τον κοινό μας στόχο να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου”, το μήνυμα είναι σαφές: “Μην ασχολείστε”.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαίωσε πάντως πως η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Επιτροπή, όσο είναι εν εξελίξει η έρευνα για το θέμα, προχωρώντας σε μια θεαματική αυτοδιάψευση σε κάθε τόνο. Επί της ουσίας, από την ελληνική πλευρά επιχειρείται ένας διαχωρισμός του ζητήματος του Predator από τις λοιπές “επισυνδέσεις”, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει έρθει στη δημοσιότητα κάποια πειστική εξήγηση, και ενώ πάγιο αίτημα της πλευράς του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη. Η συνέχεια της αντιπαράθεσης θα αναπτυχθεί τη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, και με την αντιπολίτευση να συσπειρώνεται ως προς το σχετικό σκάνδαλο, απέναντι στη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα