Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης
Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

Πώς ξεκίνησε ως μια δεξίωση που έλειπαν οι αντιστασιακοί, μετεξελίχθηκε σε ...life style, σταμάτησε να γίνεται και επανήλθε από τον Προκόπη Παυλόπουλο χωρίς προσκλήσεις σε συζύγους...

Τον ίδιο ακριβώς αριθμό προσκεκλημένων με πέρυσι θα έχει η δεξίωση που παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την προσεχή Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η δεξίωση καθιερώθηκε το 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και χαρακτηρίστηκε όχι κυρίως από την λιτότητά της, αλλά από την έλλειψη όσων αντιστάθηκαν στη δικτατορία. Η πρώτη δεξίωση, μάλιστα, έγινε στην Πνύκα, ενώ όλες οι υπόλοιπες στο Προεδρικό Μέγαρο. Η 24η Ιουλίου είχε καθιερωθεί ως αργία για το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ σε κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα είχε κηρυχθεί στάση εργασίας.

Αργά αλλά σταθερά, αρχικά μετά το 1981 και, κυρίως, μετά το 1985 οπότε και εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωστής Στεφανόπουλος, το life style είναι εκείνο που επικρατεί στις δεξιώσεις. Ο διάδοχός του Κάρολος Παπούλιας έστειλε προσκλήσεις σε αντιστασιακούς, ωστόσο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, η αντίστροφη μέτρηση για την δεξίωση είχε ξεκινήσει.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

Το 2011, ενώ η οικονομική κρίση ξέσπασε σαν λαίλαπα στη χώρα, υπήρξαν έντονες διαφωνίες για το εάν η δεξίωση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Τελικά έγινε, αλλά σερβίρονταν μόνο …πορτοκαλάδα!

Την επόμενη χρονιά, όμως, το 2012, η δεξίωση, με απόφαση του Κάρολου Παπούλια, δεν πραγματοποιείται και αντί αυτής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει μόνο στεφάνι στο μνημείο της ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέφερε το 2016 τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η δεξίωση όμως είχε μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες. Οι προσκεκλημένοι δεν θα συνοδεύονται από συζύγους και αυτό ισχύει ακόμα και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αντιστασιακών που προσκαλούνται.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

Από τις πολλές στιγμές της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο:

* Το ιδιαίτερα δύσκολο κλίμα στη δεξίωση του 1989, καθώς έξι ημέρες πριν τη δεξίωση η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίζεται στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από την Δήμητρα, την οποία είχε παντρευτεί λίγο νωρίτερα στις 13 Ιουλίου.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

* Το 2008 σπάει το πρωτόκολλο που θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς να συνοδεύονται από τις (τους) συζύγους τους. Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από την 23χρονη Καντίζα Σάνκο, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε, η οποία αν και γεννήθηκε στην Ελλάδα, δεν της επιτρεπόταν να έχει την ελληνική ιθαγένεια! Ιδιαίτερα σχόλια προκάλεσε και η εμφάνιση της Πετρούλας Σαρτζετάκη, κόρης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

* Το 2010, την τελευταία ουσιαστικά χρονιά που η δεξίωση πραγματοποιείται με πολυτέλεια συζητείται η εμφάνιση δυο μεγάλων τραγουδιστών, του Γιώργου Νταλάρα και του Τόλη Βοσκόπουλου, ως συζύγων της Άννας Νταλάρα και της Άντζελας Γκερέκου, ως υπουργών στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

* Το 1977 έκανε την εμφάνισή του ο Σπύρος Μουστακλής, που είχε βασανιστεί άγρια από τη δικτατορία, με αποτέλεσμα να υποστεί ολική παράλυση. Από τα επόμενα χρόνια, αργά αλλά σταθερά η δεξίωση συζητούνταν σχεδόν αποκλειστικά ως κοσμικό γεγονός: Τα φορέματα (η Νατάσα Καραμανλή έδωσε νέα ποιότητα με την πρώτη της εμφάνιση), οι πρωτοεμφανιζόμενες σύζυγοι (π.χ. ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 2008, που συνοδευόταν από τη Βίκυ Σταμάτη και ο Θόδωρος Πάγκαλος το 1997 με την νεαρή σύζυγό του Χριστίνα Χριστοφάκη), τα εδέσματα (ακόμα και χαβιάρι και σαμπάνια), αλλά και οι ενδυματολογικές εμφανίσεις των πολιτικών (π.χ. το 1978 ο τότε πρωθυπουργός εμφανίστηκε με ολόλευκο κοστούμι, υπό τους ήχους του τραγουδιού της Νάνας Μούσχουρη “Κάπου υπάρχει η αγάπη μου”- λίγα χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διοργάνωσε την δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο!).

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

* Το 2004 η Έλενα Κουντουρά ως νέα πολιτικός και ως μοντέλο (όπως νωρίτερα η Μαρίνα Τσιντικίδου και η Τζένη Μπαλατσινού) κερδίζει τις εντυπώσεις. Η Έλενα Κουντουρά, πάντως, συμμετέχει στις τελευταίες δεξιώσεις ως υπουργός!

* Υπενθυμίζεται ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης δεν είχε προσκαλέσει τους δυο προκατόχους του Κωνσταντίνο Τσάτσο και Κωνσταντίνο Καραμανλή γιατί είχαν αμφισβητήσει έντονα τον τρόπο εκλογής του το 1985, με την υπόθεση των χρωματιστών ψηφοδελτίων.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης -

 

* Το 2011 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είχαν αρνηθεί να παραβρεθούν στη δεξίωση, καθώς αυτή είχε χάσει το νόημά της, ενώ επιστολή -καταπέλτη είχε αποστείλει και ο Στάθης Παναγούλης, αδελφός του Αλέκου Παναγούλη, ήρωα του αντιδιδακτορικού αγώνα.

Η μελαγχολική ιστορία μιας δεξίωσης

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα