Η ΝΔ απειλεί ότι θα ξηλώσει τη Θάνου και πολώνει μέσω Άδωνι

Η ΝΔ απειλεί ότι θα ξηλώσει τη Θάνου και πολώνει μέσω Άδωνι
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Επιχείρηση αποδόμησης “ηθικού πλεονεκτήματος” της κυβέρνησης και μέσω των επιθέσεων στο ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ο Γεωργιάδης δηλώνει στοχοποιημένος από την κυβερνητική κριτική

Η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκαλεί τη μήνιν της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προειδοποιεί ότι ως κυβέρνηση θα “ξηλώσει” τη νέα πρόεδρο από την ανεξάρτητη αρχή.

Η ανάδειξη της υπόθεσης Θάνου εντάσσεται βέβαια σε μία γενικότερη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης “σκανδάλων ΣΥΡΙΖΑ”.

“Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής” δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει εντολή στα γαλάζια στελέχη να αναζητούν και να αναδεικνύουν κάθε “ύποπτη” πράξη της κυβέρνησης, με στόχο να αποδομήσει το “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς” και να πολεμήσει το ΣΥΡΙΖΑ με τα ίδια του τα όπλα.

Στο Μοσχάτο προφανώς αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα χαρτιά που διαθέτει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν αποτελεί ένα από τα δύο κόμματα που κυβερνησαν τη χώρα τα προηγούμενα 40 χρόνια και με την ανάδειξη υποθέσεων με “άρωμα” σκανδάλων, αδιαφάνειας ή ευνοιοκρατίας, οι γαλάζιοι θέλουν να υποστηρίξουν ότι η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς μέσα σε τρεισίμιση χρόνια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε κομματικούς διορισμούς, “παιχνίδια” με επιχειρηματίες και πολιτικές συναλλαγές.

Πηγές της ΝΔ πάντως αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοποθέτηση της κ.Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς όπως λένε δεν πρόκειται εν προκειμένω για έναν ακόμη κομματικό διορισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Από το Μοσχάτο κάνουν λόγο για αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση για επιχείρηση άλωσης του κράτους και χειραγώγησης των θεσμών άνευ προηγουμένου.

“Η κ. Θάνου διορίστηκε αρχικά νύχτα από τον κ. Τσίπρα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρακάμπτοντας με σκανδαλώδη τρόπο την επετηρίδα. Προσπάθησε στη συνέχεια να παρατείνει τη θητεία της αντισυνταγματικά, θέλοντας να παραμείνει στη θέση της και μετά τα 67 της χρόνια. Λόγω της καθολικής κατακραυγής οπισθοχώρησε και τότε ο κ. Τσίπρας την τακτοποίησε στο Μαξίμου ως σύμβουλό του. Ως φαίνεται της έχει τόσο μεγάλη αδυναμία που τώρα φροντίζει και για το μέλλον της” αναφέρουν ειδικότερα πηγές της ΝΔ.

Σημειώνουν ότι όλα τα κόμματα διαματυρήθηκαν για το αδιανόητο όπως λένε γεγονός στην προεδρία μιας ανεξάρτητης Αρχής να μπαίνει ένα κομματικό επί της ουσίας στέλεχος,χαρακτηρίζουν αλαζονική τη δήλωση της κ.Θάνου ότι κανείς δεν θα την κουνήσει από τη νέα της θέση και προαναγγέλουν ότι: “H κυβέρνηση της ΝΔθα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του.”

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα παρακαμφθεί η θητεία της νέας προέδρου, πηγές της ΝΔ απαντούν: “Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι -νομικοί αλλά και πολιτικοί- για να αποκατασταθεί η αμεροληψία των Ανεξάρτητων Αρχών τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής προσπάθησε να ελέγξει. Οι εκλογές άλλωστε όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσουν.”

Πηγές της ΝΔ εξάλλου επικαλούνται και παλαιότερη δήλωση της ίδιας της κ.Θάνου κατά των διορισμών συνταξιούχων δικαστών. Υπενθυμίζουν ειδικότερα ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε δηλώσει σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009πως: “Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως επικεφαλής ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών” και πως: “Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος”.

Από τη ΝΔ σχολιάζουν επίσης ότι την τοποθέτηση της κ.Θάνου την υπερψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΧΑ, θεωρώντας ότι βρήκαν ένα ακόμη επιχείρημα στον ισχυρισμό περί σύμπλευσης του κυβερνώντος κόμματος με την ακροδεξιά. “Μετά τις πλατείες των αγανακτισμένων, την καταψήφιση του Σταύρου Δήμα και την απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση συμπλέει για άλλη μία φορά με τους νεοναζιστές. Απλώς να τονιστείότι η δίκη της ΧΑ ακόμη εκκρεμεί, 4 χρόνια μετά την εκλογή της πρώτης φοράς αριστερά” λένε χαρακτηριστικά γαλάζιες πηγές.

Από τη ΝΔ πάντως φτάνουν μέχρι το σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι “υποδεικνύει” επί της ουσίας τους πολιτικούς της αντιπάλους ως στόχους σε τρομοκράτες, με αφορμή την επίθεση κατά του Σκάι. Ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό είχε σαφώς αποδώσει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της έντασης οδήγησε στην επίθεση. Και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης το πήγε μιλώντας στο Κontra ένα βήμα ή μάλλον πολλά βήματα παραπέρα, καθώς δήλωσε: “Αν αύριο εμένα με πυροβολήσουν οι τρομοκράτες, δεν θα έχει ευθύνη ο Τσίπρας; Ποιος θα έχει; η Άνω Ραχούλα; Προφανώς άμα με στοχοποιεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Άλλο πράγμα είναι η κριτική και άλλο η στοχοποίηση. Όταν το κάνεις διαρκώς ασταμάτητα είναι σαν να στέλνεις ένα σήμα”.

Οι δηλώσεις του κ.Γεωργιάδη προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου, κεντρικά η ΝΔ δεν μπήκε όμως στον κόπο να απαντήσει, αν και γαλάζια στελέχη όπως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος συντάχθηκαν με τον αντιπρόεδρο του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βεβαίως το Σάββατο στο περιθώριο του συνεδρίου της ΝΔ δήλωσε συνομιλώντας με δημοσιογράφους ότι δε θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στην πόλωση. Όπως όμως είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο κλείσιμο του συνεδρίου, ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να μένει… υπεράνω και κάποιοι άλλοι να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Εν προκειμένω όπως φαίνεται ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος χρεώνει την τρομοκρατία στην αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ και συνδέει οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του με την κριτική που του ασκείται από την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα