Η ΝΔ επιχειρεί να διεμβολίσει τη συμφωνία των Πρεσπών μέσω Ποταμιού και… ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ επιχειρεί να διεμβολίσει τη συμφωνία των Πρεσπών μέσω Ποταμιού και… ΣΥΡΙΖΑ

Ζυμώσεις στο τρίγωνο ΝΔ- Ποτάμι- ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, ενώ γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι και στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν πλέον ενστάσεις. Ο Θεοδωράκης στο συνέδριο της ΝΔ, αν και οι δύο πλευρές διαψεύδουν συναλλαγή για συνεργασία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης διέψευσαν χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις” τα σενάρια προεκλογικής συνεργασίας με προϋπόθεση την αλλαγή στάσης του Ποταμιού όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός όμως ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται να παραστεί (όπως και πέρυσι) στο συνέδριο της ΝΔ αυτή την Παρασκευή, οπωσδήποτε θα ερμηνευθεί ως ένα ακόμη σημάδι προσέγγισης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι το Ποτάμι είναι είναι άλλο κόμμα και επέστρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία για “νταλαβέρια” με βουλευτές άλλων κομμάτων, ενώ από την πλευρά του ο κ.Θεοδωράκης διέψευσε ότι συζητά ένταξη του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και κάρφωσε το Μαξίμου ότι πιέζει το Ποτάμι διότι ο κυβερνητικός εταίρος των ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. 

Σημειωτέον πάντως ότι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αρκεί να ψηφιστεί με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με πλειοψηφία επί των παρόντων στην ψηφοφορία. Βεβαίως εάν δεν περάσει με 151, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολιτικό ζήτημα. Και φαίνεται πως ορισμένοι στη ΝΔ πονηρά σκέπτονται ότι μπορεί η κυβέρνηση να περάσει τη συμφωνία για να μη μείνει η “καυτή πατάτα” σε γαλάζια χέρια ,αλλά να υποστεί συντριπτική πολιτική φθορά. Κατά άλλους το ζήτημα είναι πως εάν το Ποτάμι που εξαρχής ήταν υπέρ της συμφωνίας αλλάξει στάση, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας, η ΝΔ θα δικαιωθεί και στο φιλελεύθερο ακροατήριο στο εσωτερικό, που δυσανασχετεί με την αρνητική στάση Μητσοτάκη, αλλά και απέναντι στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους. 

Ο κ.Θεοδωράκης πάντως χθες έδειξε καθαρά πως θέλει να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν και άφησε ένα παραθυράκι καλού κακού ανοιχτό, λέγοντας ότι θα δει το τελικό κείμενο και “θα τα πούμε στη Βουλή”. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα του Ποταμιού πάντως έχει διχαστεί, καθώς κάποιοι προσβλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι στη ΝΔ για το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον. Από τη Σεβαστουπόλεως επιμένουν ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ και διαμηνύοντας σε βουλευτές όπως οι Αμυράς- Ψαριανός πως έχουν καλύτερες ελπίδες εκλογής με το Ποτάμι παρά με τη ΝΔ, όπου δε θα τους υποδεχθούν σε κάποιον από τους τομείς της πρώην Β΄Αθηνών με ανοιχτές αγκάλες οι γαλάζιοι. 

Αν και για τη ΝΔ (έστω και εάν δεν το παραδέχεται επισήμως το Μοσχάτο), προϋπόθεση συνεργασίας θα ήταν η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, το ρεαλιστικότερο για τον κ.Θεοδωράκη θα ήταν να αφήσει τους βουλευτές του ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή να απέχει. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που θα έχει αποφασίσει ότι τελικά το Ποτάμι δε θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Στο δεύτερο σενάριο δε, αφενός επιτρέπεται η κύρωση της συμφωνίας με σχετική πλειοψηφία, αφετέρου η κυβέρνηση έρχεται σε δύσκολη πολιιτκά θέση. 

Γαλάζια στελέχη εν τω μεταξύ πάνε τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτήν την κατεύθυνση η ΝΔ καλεί να συνταχθούν μαζί της όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποιοι της συμπολίτευσης -και μάλιστα όχι μόνον των ΑΝΕΛ. 

Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη ακούγεται ότι ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι που μοιάζουν να αντιλαμβάνονται πια ότι η παραχώρηση στο Σκόπια της μακεδονικής γλώσσας και και της μακεδονικής εθνότητας ενθαρρύνει αντί να αποθαρρύνει τις απαράδεκτες αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων. “Ως εκ τούτου όλα τα κόμματα αλλά και όλοι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν έρθει αυτή η συμφωνία στην ελληνική βουλή” σημειώνουν με νόημα, θέλοντας να ασκήσουν πίεση κυρίως στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από τη Μακεδονία. 

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που συνεργάζονται με τον κ. Καμμένο να καταγγέλλουν άλλους για τους προβληματισμούς τους απέναντι στη συμφωνία. Η συμφωνία των Πρεσπών βέβαια διχάζει και τους ΑΝΕΛ και ο κ.Καμμένος βρίσκεται στην ίδια και χειρότερη θέση με τον κ.Θεοδωράκη: Κάποιοι βουλευτές του θέλουν να ψηφίσουν τη συμφωνία και κάποια στελέχη εισηγούνται ακόμη και υπερψήφιση μίας πρότασης μομφής της ΝΔ, ένα όπλο που η Μαρία Σπυράκη δήλωσε χθες ότι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. 

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπενθύμισε χθες στον News 24/7 στους 88,6 ότι ο κ.Καμμένος έχει δηλώσει πως δε θα συμπράξει σε πρόταση μομφής της ΝΔ, επανελαβε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα και έριξε την ιδέα η συμφωνία να περάσει ακόμη και με λιγότερους από 151 βουλευτές. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα