Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 12/2 – 16/2

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 12/2 – 16/2
vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας, όπως είναι το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την διαφάνεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και το σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρει το Vouli Watch, αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 210 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 43, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 40, η Ελληνική Λύση με 39, το Κ.Κ.Ε. με 38 και η Νέα Δημοκρατία με 22. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 13, και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Ανεξάρτητοι με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Οι Σπαρτιάτες δεν άσκησαν κανένα από τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αυτήν την εβδομάδα.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 127 ερωτήσεις, 56 αναφορές, 19 επίκαιρες ερωτήσεις, 7 ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 12.02.2024

Πλεύση Ελευθερίας: Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 07/02/2024 που αφορούσε τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Κυβέρνηση αποδίδει το πρόσφατο ψήφισμα σε πολιτική σκοπιμότητα και μεθοδεύσεις αντίπαλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο ενόψει Ευρωεκλογών. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζει πως παρόλο που το κόμμα της δεν συμμετέχει στην παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, έχει καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν ζητήματα που άπτονται του Κράτους Δικαίου και τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Κατόπιν των παραπάνω, ο Πρωθυπουργός ερωτάται για το ποιά είναι η επίσημη θέση του για το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, εάν θεωρεί ότι υπάρχουν ελλείμματα και παραβιάσεις και ποιό είναι το Κυβερνητικό σχέδιο για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που παραβιάζονται.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Η απαξίωση των στρατιωτικών εργοστασίων και η ιδιωτικοποίηση του έργου τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, για την απαξίωση που υφίστανται τα στρατιωτικά εργοστάσια λόγω της ανάθεσης του έργου τους σε ιδιώτες. Ο βουλευτής αναφέρει ότι παρά τα υπέρογκα ποσά που δαπανούνται στον τομέα της άμυνας λόγω των υποχρεώσεων του κράτους στο ΝΑΤΟ, η Κυβέρνηση υποβαθμίζει τις κρατικές πολιτικές βιομηχανίες και εξυπηρετεί ανάγκες επιχειρηματιών εντός και εκτός Ελλάδας. Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα κρατικά στρατιωτικά εργοστάσια και των συνδικάτων τους αναφέρουν ότι τα εργοστάσια αυτά οδηγούνται σε απαξίωση με τελική μεθόδευση το κλείσιμό τους, καθώς είναι υποστελεχωμένα και οι παραγγελίες που εκτελούνται είναι ελάχιστες. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση αναφορικά με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό της πολεμικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και την πολιτική απαξίωσης των εργοστασίων που συνεχίζει η Κυβέρνηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 13.02.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Απευθείας αναθέσεις πλατφόρμας

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, καταθέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με την πλατφόρμα e-katanaloti. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που πριν από τέσσερα χρόνια, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης εγκαινίαζε και δήλωνε πως θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση των καρτέλ. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά δεν διαφαίνεται κάπου η χρησιμότητά της, καθώς δεν ενημερώνει για την διαχρονική εξέλιξη της τιμής, την ουσιαστική σύγκριση τιμών μεταξύ των βασικών καναλιών λιανικής και την σύγκριση επίσης με την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια προελαύνει, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα πιο ακριβά καταναλωτικά αγαθά στην Ευρώπη και τα καρτέλ συνεχίζουν να δρουν, όπως ανέδειξε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Πρόεδρο της οποίας η Κυβέρνηση εξώθησε σε έξοδο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στον αριθμό απευθείας αναθέσεων και η Κυβέρνηση με τροπολογία σε πρόσφατο νόμο ανέβασε το όριο των απευθείας αναθέσεων για τις ανάγκες «αναβάθμισης» της πλατφόρμας «e -katanalotis», στις 135.000 ευρώ, ενώ δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί η γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, πόσες συμβάσεις και με ποιά αξία έχουν γίνει για την εν λόγω πλατφόρμα, πόσες από αυτές έχουν γίνει με απευθείας ανάθεση και ζητά την κατάθεση των συμβάσεων απευθείας αναθέσεων από το 2019 και όλες τις συμβάσεις που αφορούν έργα στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis συνολικά από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, από το 2019.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Προτίθεται η Κυβέρνηση να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία;

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Ειρήνη Δούρου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, για το ζήτημα της κύρωσης από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επισημαίνεται ότι δεν ελέγχεται το εάν τηρείται η εφαρμογή της Συμφωνίας από την γείτονα χώρα, όπως είναι η αλλαγή των σχολικών βιβλίων, αλλά και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αλλαγή ταξιδιωτικών εγγράφων και πινακίδων αυτοκινήτων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Τα παραπάνω σε συνδυασμό και με τη μη σύγκληση, εδώ και 4 χρόνια, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και τη μη σύναψη νέων διμερών συμφωνιών, αφήνει περιθώρια για τη μη τήρηση της Συμφωνίας. Ο Υπουργός ερωτάται, πότε θα εισαχθούν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας και σε ποιές ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 14.02.2024

Ελληνική Λύση: Επιτακτική ανάγκη διακοπής λειτουργίας της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην θέση Λιανοκλάδι _ Μεζούρλο, μήκους 120 χλμ, λόγω μη λειτουργίας της σηματοδότησης, ως συνέπεια καταστροφής από την πλημμύρα DANIEL.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παράσχος Παπαδάκης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην θέση Λιανοκλάδι – Μεζούρλο, καθώς δεν λειτουργούν οι σηματοδότες από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή πριν από έξι μήνες. Ο βουλευτής αναφέρει ότι ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, κατόπιν ερωτήσεως του στον Διευθυντή έργων της ΕΡΓΟΣΕ, διαπιστώθηκε η μη σηματοδότηση στο εν λόγω σημείο μήκους 120 χλμ. Παρότι, οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί, η κυκλοφορία συνεχίζεται κανονικά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι σε γνώση του το προαναφερθέν ζήτημα και εάν θα δώσει εντολή διακοπής της κυκλοφορίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Να μην αποσταλεί Ελληνική φρεγάτα στον πόλεμο στην ερυθρά θάλασσα.

Είκοσι ένα από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, σχετικά με την αποστολή ελληνικής Φρεγάτας στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, για τη στήριξη της αμερικανοβρετανικής επιχείρησης “Φρουρός της Ευημερίας” και της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ασπίδες”. Πρόκειται για μια απόφαση που θέτει την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στον πόλεμο που διεξάγεται και δεν αποσκοπεί στην προστασία της ασφάλειας και της ζωής των ναυτεργατών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την ευθύνη να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης που με δική της απόφαση αλλά και με συναίνεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του ΠΑΣΟΚ στέλνει την Φρεγάτα δεν έχει πείσει για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης αποστολής. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στο λαϊκό αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση αποστολής της Φρεγάτας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 15.02.2024

Νέα Δημοκρατία: Προβλήματα στον κλάδο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εποχιακά εργαζόμενων

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Σεβαστή Βολουδάκη, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Τουρισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εποχιακά εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τα αυξημένα κόστη ζωής, ενώ ταυτόχρονα μένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, οι Υπουργοί ερωτώνται σε ποιές ενέργειες θα προβούν ώστε να υπάρξει πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και εάν υπάρχει η δυνατότητα και ο σχεδιασμός για τη συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου της σχολής Τουριστικής Εκπαίδευση στου Κοκκίνη Χάνι.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 16.02.2024

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “ΝΙΚΗ”: Δικαίωμα των επιβατών και εργαζομένων να γνωρίζουν το επίπεδο τήρησης κανόνων ασφάλειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “ΝΙΚΗ”, Ασπασία Κουρουπάκη, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Στυλιανίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, για τις ελλείψεις σε ζητήματα ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το δικαίωμα τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών να έχουν γνώση αυτών. Η παρούσα ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της καταγγελίας που έκανε η μητέρα θύματος των Τεμπών στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι οι μηχανοδηγοί της ανέφεραν ότι ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα, απλά δεν ξέραν την ημερομηνία. Καθώς, οι ελλείψεις μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, έαν υπάρχει θεσμοθετημένο δικαίωμα των επιβατών ή εργαζομένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς να διαπιστώνουν με αυτοψία οι ίδιοι την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και δικαίωμα να επιβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και δικαστικώς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Αριστερά: Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τη μονάδα Χημειοθεραπείας του ΓΝ Βόλου

Τέσσερις βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το Τμήμα Χημειοθεραπειών του ΓΝ Βόλου όπου ενώ ο αριθμός ατόμων που εξυπηρετεί έχει μείνει ο ίδιος, έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες δύο παραιτήσεις, χωρίς να καλυφθούν οι θέσεις αυτές. Οι καρκινοπαθείς και οι συγγενείς αυτών εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να υπολειτουργήσει η μονάδα ή να αναστείλει τη λειτουργία της σε περίπτωση απουσίας της μοναδικής ογκολόγου, ενώ τα ραντεβού βρίσκονται σε διάστημα τριμήνου και τα νέα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται λόγω της ευσυνειδησίας και της αφοσίωσης των υπαλλήλων. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας για άμεσες λύσεις δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο μέχρι στιγμής. Οι βουλευτές τονίζουν ότι η Κυβέρνηση διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω της απαξίωσής του και το εν λόγω Τμήμα του ΓΝ Βόλου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης αυτής. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη μονάδα Χημειοθεραπείας του ΓΝ Βόλου και εάν θα υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία για έκδοση ΚΥΑ, προκειμένου να μετακινηθεί ο στρατιωτικός ιατρός, έστω για δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να δοθεί προσωρινή λύση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα