Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 20-24 Νοεμβρίου

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 20-24 Νοεμβρίου
vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούν ζητήματα οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα υγείας και εργασιακής ασφάλειας. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 205 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 48, ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 42, η Νέα Δημοκρατία και το Κ.Κ.Ε. με 32, ύστερα ακολουθούν το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 5, οι Σπαρτιάτες και οι Ανεξάρτητοι με 4 και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας με 1 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 117 Ερωτήσεις, 56 Αναφορές, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 20.11.2023

Πλεύση Ελευθερίας: Απόπειρα ψηφιακής μετάβασης στις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας χωρίς προϋποθέσεις και εγγυήσεις κατά παράβαση της ασφάλειας των συναλλαγών.

Η βουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, για την ψηφιακή μετάβαση στις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας, όπου δεν έχει γίνει γνωστό ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν όσα έχουν εξαγγελθεί. Ειδικότερα, έχουν γίνει δηλώσει σύμφωνα με τις οποίες από 1/1/2024θα τεθεί σε αφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης και έχει ήδη βγει η προκήρυξη διαγωνισμού για την λειτουργία της πλατφόρμας. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος που θα λειτουργεί, διότι δεν είναι γνωστό το λογισμικό της πλατφόρμας. Επίσης, έχει ανακοινωθεί η συνδρομή πληροφοριών που θα παρέχουν η ΑΑΔΕ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο ΕΦΚΑ, το ΤΕΕ και οι δήμοι (ενδεικτικά). Ωστόσο, οι πληροφορίες των περιγραφικών στοιχείων στο υλικό του ΤΕΕ είναι πάντα συμπτωματικές με τα δεδομένα του Ε9 και του Ελληνικού Κτηματολογίου. Ως εκ τούτου ο Υπουργός ερωτάται, πως θα εξηγεί την προσδοκία ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει, καθώς και με ποιόν τρόπο εγγυάται ότι η νέα διαδικασία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια περιουσία.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 21.11.2023

Ελληνική Λύση: Αντιδράσεις των αυτοκινητιστών ταξί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους ιδιοκτήτες ταξί που θεωρούν ότι πλήττεται σοβαρά ο κλάδος τους, λόγω των νέων μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και εκείνα που αφορούν την αντικαταστάση των αυτοκινήτων που είναι εικοσαετίας. Καθώς, όπως αναφέρουν, η αγορά νέων οχημάτων έχει μεγάλο κόστος, ζητούν παράταση ενός έτους. Επίσης, αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θεωρούν ότι έχουν φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, καθώς δεν συγκαταλέγεται η πιθανότητα ζημίας μίας επιχείρησης και υποχρεώνονται σε ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος. Ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή να ληφθούν υπόψη όσα επικαλούνται οι ιδιοκτήτες ταξί, καθώς και αν θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματά τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα διανομέα στη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε διανομέα που εργαζόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συνεχώς και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Το ατύχημα αυτό εγείρει ζητήματα για τήρηση των μέτρων ασφαλείας, εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, ελλιπών ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς και ελλείψεις στα ζητήματα υγείας των εργαζομένων. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν οι διατάξει των άρθρων 56 του ν. 4611/2019 και 71 του ν. 4808/2021 καλύπτουν και τους διανομείς εκείνους που διαθέτουν μέσο μετακίνησης που δεν ανήκει στις περιπτώσεις του άρθρου 2 του ΚΟΚ. Επίσης, ζητείται η κατάθεση του σχετικού βιβλίου ημερήσιων παρατηρήσεων και τα πορίσματα της αυτοψίας των αρμοδίων ως και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών σχετικά με το ατύχημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 22.11.2023

Νέα Δημοκρατία: Παράταση Προγράμματος. Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, σχετικά με την αναγκαιότητα συνέχισης προγραμμάτων που λήγουν ή έχουν ήδη λήξει και αφορούν τη ρύπανση του νερού. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία και τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων σχεδόν στο σύνολο της Θεσσαλικής λεκάνης, ο όγκος αυτός του νερού διηθείται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο την αύξηση συγκέντρωσης νιτρικών στα υπόγεια ύδατα. Το πρόγραμμα για την απονιτροποίηση για τους παραγωγούς στις περιοχές αυτές έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2022 και θα πρέπει να υπάρξει παράταση για πρόγραμμα που αφορά την καλλιεργητική περίοδο του 2023 και λήγει στις 16/2/2024. Ο Υπουργός ερωτάται εάν υπάρχει η πρόθεση νέας πρόσκλησης και παράτασης του προγράμματος «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», ώστε οι δύο προσκλήσεις να λήξουν ταυτόχρονα με τη λήξη της προγραμματικής περιόδου στις 31/12/2025.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Τραγική η κατάσταση στις δομές ψυχικής υγείας με τα ράντζα να ξεχειλίζουν στις ψυχιατρικές κλινικές.

Είκοσι έξι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την κατάσταση που επικρατεί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, τόσο λόγο των ράντζων που βρίσκονται στους διαδρόμους όσο και για λόγους ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και των ασθενών. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Υγείας παραδέχτηκε την κατάσταση με τα ράντζα και πρόσθεσε ότι η κατάχρηση της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας δεν μπορεί να ελεγχθεί σε εξατομικευμένο επίπεδο. Σϋμφωνα με μελέτη που διεξήχθει, ο αριθμός των ακούσιων νοσηλειών στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία κάτι που εγείρει ζητήματα ασφάλειας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ψυχιατρική κλινική της Κέρκυρας, όπου ασθενής σκότωσε νοσηλευόμενη. Επιπροσθέτως, καθώς υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που διακομίζονται, οι οποίοι είναι παραβάτες του ποινικού κώδικα, αλλά παρόλα αυτά ο νόμος απαγορεύει την παρουσία προσωπικού ασφαλείας σε χώρους νοσηλείας ασθενών. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος και ποιές ενωσιακές δράσεις για την αποτελεσματική παροχή νοσηλείας σε ψυχικές δομές έχουν αξιοποιηθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 23.11.2023

ΚΚΕ: Για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση και άρθρο αυτού αφορά την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα η βουλεύτρια κάνει αναφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίες κατά 85% εκτείνονται σε τομείς που δεν σχετίζονται με το έργο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία ότι ενδέχεται να αλλοιώσει την ερευνητική φυσιογνωμία του και θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στον τρόπο λειτουργίας του που θα έχουν επίπτωση και στους εργαζομένους του. Το εν λόγω άρθρο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι συνέχεια της πολιτικής που ασκεί τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προγενέστερες σε σχέση με τα ερευνητικά κέντρα, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να αποσυρθεί το εν λόγω άρθρο, καθώς και για εκείνες για στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό και για σταθερή κρατική επιχορήγηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Γιατί δε χορηγεί τα προβλεπόμενα από τον νόμο στοιχεία σχετικά με τα προϊόντα στα οποία διαπιστώθηκε η αισχροκέρδεια των πολυεθνικών εταιρειών;

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, αναφορικά με τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο γίνονται προβλέψεις για την αισχροκέρδια. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις αισχροκέρδιας, καθώς και περίληψη των αποφάσεων αυτών όπου θα δημοσιεύονται με κάθε πρόσφορο μέσο και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου ύψους 1.000.000€ για κάθε μία από δύο πολυεθνικές εταιρίες, δεν εκθόθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο περιλήψεις με τις περιγραφές των παραβάσεων. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι περιλήψεις των αποφάσεων και εάν γίνεται κατανοητό ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η ουσιαστική των καταναλωτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 24.11.2023

Νέα Δημοκρατία: Υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές με POS.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τις υπέρογκες χρεώσεις που υπάρχουν για τις συναλλαγές με POS, την στιγμή που με βάση τον κανονισμό 2015/715 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ανώτατο ύψος καθορίζεται σε 0,2% και 0,3%. Ωστόσο, στην τελική τιμή περιλαμβάνονται και μια σειρά από άλλες χρεώσεις αυξάνοντας το τελικό ποσό για τον καταναλωτή. Καθώς, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι οι συναλλαγές με POS να αυξηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, θα πρέπει να μειωθούν οι χρεώσεις που υπάρχουν σε αυτές. Μία λύση θα ήταν η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS ή διαφορετικά θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των προμηθειών των τραπεζών, ώστε να μην συρρικνωθεί περαιτέρω το κέρδος των εμπόρων. Κατόπιν τούτων, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του παράλληλα με την επέκταση του συστήματος συναλλαγών με POS να μειωθούν οι χρεώσεις προς τις τράπεζες και στην προώθηση ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Η κυβέρνηση αφήνει απλήρωτους εδώ και δύο (2) μήνες τους ωφελούμενους πρώην άνεργους, νέους και νέες έως 29 ετών.

Είκοσι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, σχετικά με τους ωφελούμενους πρώην άνεργους έως 29 ετών, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια και το brain drain, η συνθήκη αυτή που δημιουργείται για όσους νέους έμειναν στην Ελλάδα είναι αντίξοη, καθώς οι ωφελούμενοι δικαιούχοι παραμένουν απλήρωτοι με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Πρόκειται για νέους και νέες, οι οποίοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξάμηνης διάρκειας, όπου τοποθετήθηκαν σε παρόχους/επιχειρήσεις και από τα μέσα Αυγούστου απασχολούνται σε διάφορες επιλεγμένες επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, υπογράφοντας συμφωνητικό συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ. Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση των νέων και ενδεχομένως να τους ωθήσεις να φύγουν από την χώρα. Κατόπιν των παραπάνω οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, γιατί δεν γίνονται οι πληρωμές σε μηνιαία βάση και εφόσον δεν πληρώνονται πώς καλύπτεται η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα