Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 6 – 10 Νοεμβρίου

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 6 – 10 Νοεμβρίου
vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια, η εξωτερική πολιτική, ζητήματα υποδομών της χώρας αλλά και θέματα διαφάνειας και ποιότητας του κοινωνικού κράτους. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 182 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 46, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 35, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Κ.Κ.Ε. με 34, η Ελληνική Λύση με 15, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες και Ανεξάρτητοι με 5 και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 4 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 87 Ερωτήσεις, 58 Αναφορές, 28 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 06.11.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Προστασία ευάλωτων πολιτών που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με δεδομένα ανά Δήμο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ερωτάται από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και τον αριθμό των πολιτών που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το ΚΟΤ ήταν μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2010, ώστε ευπαθείς ομάδες να εντάσσονται σε ειδικό τιμολόγιο και εν συνεχεία το 2011 εισήχθη και ειδικό πλαίσιο μέριμνας για ειδικότερες κατηγορίες, όπως είναι τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, άτομα με αναπηρία, καθώς και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πραγματικότητα και χρέος της Πολιτείας είναι να προβαίνει σε άμεσες παρεμβάσεις για την άμβλυνσή της. Με δεδομένα τα παραπάνω και με το γεγονός ότι από την εφαρμογή του ΚΟΤ έχει μεσολαβήσει οικονομική κρίση, πανδημία και ενεργειακή κρίση, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τον αριθμό των αιτήσεων ένταξης στο ΚΟΤ πανελλαδικά ανά έτος από το 2010, τους δικαιούχους ανά δήμο και το κόστος για το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “ΝΙΚΗ”: Ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την διαδικασία διάθεσης επαναγορά) των μετοχών της Eurobank, που κατέχει το ΤΧΣ.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “ΝΙΚΗ”, Νικόλαος Βρεττός, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που αφορά την επαναγορά μετοχών της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τον αντίκτυπο αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο βουλευτής κάνοντας μια αναδρομή στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν στις τράπεζες την περίοδο των μνημονίων αναφέρει ότι η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες ξεπερνά τα 50 δις ευρώ με τις απώλειες να ανέρχονται σε 39 δισ ευρώ. Ακόμα, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) από τα 45,7 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ανακτήσιμα είναι μόνον τα 5,7 δις ευρώ. Με βάση δημοσιεύματα, η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την αποεπένδυση της Eurobank ξεπερνά τα 6,2 δις ευρώ και ως εκ τούτου ο Υπουργός ερωτάται, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο η κατοχή των μετοχών της εν λόγω τράπεζας, έως ότου αποπληρώσει τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης και να διασφαλιστούν τα κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου με επιλογή από το ΤΧΣ άλλου πλειοδότη μέσω της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 07.11.2023

Ανεξάρτητοι: Ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχαήλ Χουρδάκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, σχετικά ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας, κατόπιν δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας, όπου ανέφερε ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αντιδρά. Ο βουλευτής υπενθυμίζει πως η Ζουράφα βρίσκεται σε απόσταση 5,8 ναυτικών μιλίων από τη Σαμοθράκη, δηλαδή εντός του χώρου εθνικής κυριαρχίας. Επιπροσθέτως, την τελευταία δεκαετία τρεις φορές ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, με άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε τουρκική κυριαρχία και γίνεται κατανοητό ότι οι «κατευναστικοί» χειρισμοί από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης δεν διασφαλίζουν πάρα μόνο την περαιτέρω κλιμάκωση των απαιτήσεων της Τουρκίας. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες που έκανε προς τους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας και εάν είναι στις προθέσεις του η ακύρωση της συνάντησης της Θεσσαλονίκης και να μην προσκληθεί ο Τ. Ερντογάν ως ότου ανακαλέσει τις προκλητικές δηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους νέους στα παιδικά δωμάτια ενώ οι τιμές ενοικίων καλπάζουν.

Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεανώ Φωτίου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των ενοικίων, οι οποίες καθιστούν αδύνατο για τους νέους να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι. Στην Ελλάδα το εισόδημα των νέων είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους για το ενοίκιο και λογαριασμού ΔΕΚΟ, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο για ένα νέο να δημιουργήσει το δικό του νοικοκυριό. Η αύξηση των ενοικίων φτάνει στο 39,6% από το 2018 έως τις αρχές του 2023, με μία από τις βασικότερες αιτίες να είναι η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βουλεύτρια επισημαίνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. έχει ζητήσει να επιτρέπεται στα φυσικά πρόσωπα να έχουν έως και 3 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και να απαγορεύεται σε εταιρείες (ΝΠΙΔ) διότι υποκρύπτεται τουριστικό προϊόν. Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει εάν θα φέρει ουσιαστικά μέτρα περιορισμού και ελέγχου της βραχυχρόνιας μίσθωσης και εάν θα ενισχύσει τους νέους ώστε να έχουν την δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 08.11.2023

Νέα Δημοκρατία: Λειτουργία γραμμής καταναλωτικών καταγγελιών 1520.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Μαρκόπουλος, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με την λειτουργία της γραμμής καταναλωτικών καταγγελιών, κατόπιν αναφορών που έγιναν σε τηλεοπτικό σταθμό ότι οι γραμμές είναι διαρκώς κατειλημμένες και πως οι τηλεφωνητές αρνούνται να λαμβάνουν τις καταγγελίες πολιτών, παραπέμποντας τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, εάν υπάρχει έλεγχος αποτελεσματικότητας της γραμμής, τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν και πόσες καταγγελίες έχει δεχθεί η ηλεκτρονική πύλη των καταγγελιών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ακόμα, ζητείται απάντηση για το εάν ο σκοπός της γραμμής 1520 είναι για παροχή οδηγιών στους καταγγέλοντες για το που να κάνουν την καταγγελία ή τελικής λήψης των καταγγελιών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Άνιση μεταχείριση και αδιαφανή κριτήρια ως προς την καταβολή του κινήτρου ανταμοιβής στους υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης, που εμπλέκονται στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεκατέσσερις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, για τα κριτήρια με τα οποία έλαβαν κίνητρο ανταμοιβής, υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, που εμπλέκονται στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση αποφασίστηκε ο επιμερισμός ποσού σε έναν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων και εν συνεχεία με επιπρόσθετη υπουργική απόφαση δόθηκε ένα ακόμα ποσό σε κάποιους ακόμα. Παρόλα αυτά, εργαζόμενοι του Υπουργείου καταγγέλλουν ότι τα χρήματα δόθηκαν σε ορισμένους υπαλλήλους ενώ άλλοι αποκλειστήκαν και πιο συγκεκριμένα περίπου στο 50% αυτών. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Υπουργός ερώτάται, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ανταμοιβή, τα κριτήρια υπολογισμού του ποσού αυτής, εάν έχει γίνει ανάρτηση στο diavgeia.gov.gr των αποφάσεων για τις πληρωμές και εάν έχουν ερωτηθεί οι προϊστάμενοι των υπαλλήλων που τους χορηγήθηκε η ανταμοιβή για την ποιότητα και την ποσότητα της εργασίας που παρέχουν. Επιπροσθέτως, ζητείται η κατάθεση των αποφάσεων των Προϊσταμένων των αντίστοιχων Διευθύνσεων με τις οποίες χορηγήθηκε στους υπαλλήλους, που ενεπλάκησαν σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η πρόσθετη αμοιβή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 09.11.2023

Ελληνική Λύση: Εικόνες εγκατάλειψης στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιο Φλωρίδη, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, όπου παρατηρείται πλήρης εγκατάλειψη. Σε καταγγελία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων γίνεται αναφορά για ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα των υποδομών, καθώς σε πολλά από αυτά δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα, δεν έχουν επισκευαστεί μακροχρόνιες βλάβες και υπάρχουν δικογραφίες που τοποθετούνται στα σκαλιά. Επιπροσθέτως, ο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, επεσήμανε ότι τα περιστατικά που συνέβησαν στο Πρωτοδικείο του Πειραιά με την πυρκαγιά αλλά και στο Εφετείο με την κατάρρευση μεταλλικών ραφιών που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων επιβεβαιώνουν την κατάσταση των υποδομών. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσει ώστε να να καταστούν ασφαλείς οι δικαστικές υπηρεσίες, το χρονοδιάγραμμα των έργων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και εάν θα ζητήσει από τους υπευθύνους της ΚΤΥΠ να τον ενημερώσουν για τους λόγους που άφησαν χωρίς συντήρηση τα κτήρια. Τέλος, ερωτάται για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης των δικογραφιών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα