Η ΝΔ βλέπει καθυστερήσεις και νέα μέτρα το 2018

,      ,     ,  ,  28 , 2017
, , , , 28 , 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Πως διαβάζει το Μοσχάτο την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και πως συνδέονται οι οικονομικές εξελίξεις με τα εκλογικά σενάρια

Με ιδιαίτερο προβληματισμό υποδέχτηκαν στη ΝΔ την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χαιρέτισε τη χτεσινή έκθεση του Ταμείου. Στο Μοσχάτο θεωρούν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν έχουν βάση και αυτό διότι για το 2018 οι προβλέψεις του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% απέχει από το στόχο του 3,5% που έχει το τρέχον μνημόνιο, όπερ σημαίνει νέα μέτρα. Μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν ειρωνικά την κυβερνητική άποψη ότι λόγω ενεργοποίησης του κόφτη δεν θα έρθουν νέα μέτρα.

Στη ΝΔ περιμένουν και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ Παρασκευή και Σάββατο 21 και 22 Απρίλη για να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις αρχίζουν να γίνονται από τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρούν ότι τα πιθανά μέτρα για το 2018 -παρά τα όσα περιγράφονται στο προσχέδιο απόφασης της Μάλτας- ίσως γίνουν η αιτία ακόμα μεγαλύτερης καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και της εισόδου του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Κατά την κυρίαρχη γαλάζια ανάγνωση των εξελίξεων αν το ΔΝΤ δεχτεί τώρα να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα ζητήσει μέτρα για το 2018, ενώ αν μπει μετά τις γερμανικές εκλογές, θα έχει προλάβει τις απαιτήσεις του ταμείου το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2018 το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο η πλευρά των δανειστών όσο και η κυβέρνηση βολεύονται με αυτού του είδους την καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο γαλάζιο επιτελείο πιστεύουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η συζήτηση για νέα μέτρα το 2018 με όποια μορφή, δηλαδή με ενεργοποίηση ή μη του δημοσιονομικού κόφτη.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης στη ΝΔ εκτιμούν ότι η χώρα θα συνεχίσει να «σέρνεται» και η αξιολόγηση αν και όταν κλείσει αυτό θα γίνει με τους δυσμενέστερους για τη χώρα όρους. Ως εκ τούτου εκεί στηρίζουν και την άποψη που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι σημείο καμπής για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και μάλιστα στη ΝΔ προεξοφλούν και την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος που θα δρομολογήσει –σύμφωνα με την ίδια αυτή προσέγγιση- το δρόμο προς τις κάλπες.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network