Σκοπιανό: Πολύωρο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ

Σκοπιανό: Πολύωρο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ
twitter

Το σημερινό ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός θα κρίνει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό

Επιτάχυνση των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ή έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα ακόμη ναυάγιο: αυτό είναι το σταυροδρόμι επί του οποίου καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, που συναντώνται στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός για να διαπιστώσουν κατά πόσον η απόσταση των δύο χωρών είναι τέτοια που μπορεί να γεφυρωθεί.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλη την διαπραγματευτική “προετοιμασία” που έχει συντελεστεί μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να μπουν σε επί της ουσίας συζήτηση και να διαπιστώσουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται οι θέσεις τους.

Επιτάχυνση διαβουλεύσεων

Με δεδομένο, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει “συμφωνία-πακέτο” (“όταν λέμε λύση, εννοούμε λύση”, διεμήνυσε προχθές, μέσω του “Έθνους της Κυριακής”, ο Αλέξης Τσίπρας) αλλά και ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια η κοινοβουλευτική και πολιτική διαχείριση ενός “έντιμου συμβιβασμού” κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τα χέρια σήμερα στο ελβετικό θέρετρο. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, υπάρχουν μόνο δύο βεβαιότητες: πρώτον, ότι και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έχουν την ειλικρινή πολιτική βούληση να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση και να σηκώσουν το πολιτικό κόστος αυτής. Και, δεύτερον, ότι η πορεία των διαβουλεύσεων αναμένεται σε κάθε περίπτωση να επιταχυνθεί. Άλλωστε, πέραν του ότι με τη σημερινή συνάντηση η διαπραγμάτευση ανεβαίνει ουσιαστικά στο ανώτατο επίπεδο, η πρωτοβουλία της πΓΔΜ να “προσπεράσει” τον έως τώρα διαπραγματευτή της στον ΟΗΕ, Βάσκο Ναουμόφσκι –που είχε προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς- δείχνει πως πλέον θα μιλούν απευθείας οι πρωθυπουργοί μεταξύ τους, αλλά και οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, που θα βρεθούν και στο Νταβός για συνομιλίες.

Η επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τις εκπεφρασμένες θέσεις της κυβέρνησης, ήτοι για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, αλλά και συμφωνία-πακέτο για απόκρουση του αλυτρωτισμού. Κατά πόσον αυτό το τελευταίο προϋποθέτει την “εδώ και τώρα” αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ είναι κάτι που μένει να φανεί –με δεδομένη και την εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης Ζάεφ στη Βουλή, που πόρρω απέχει από τα 2/3 που απαιτούνται για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της γειτονικής χώρας.

Όπως και να έχει, αν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ καταλήξουν σε κάτι σαν περίγραμμα συμφωνίας ή λύσης, αυτό θα φανεί από μεθαύριο, Παρασκευή, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Ελβετία. Είτε προκύψει συνέχιση των συζητήσεων με ελπίδα εξεύρεσης κοινά αποδεκτής συμφωνίας είτε όχι, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει, είτε απευθείας μετά την άφιξή του από το Νταβός είτε την ερχόμενη Δευτέρα, να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν οι συζητήσεις προδιαγράφουν ναυάγιο, τότε ο κύκλος των ενημερώσεων θα περιοριστεί στον Πρώτο Πολίτη. Ωστόσο, αν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν να οδηγούν σε κάποιου είδους λύση στο τέλος του δρόμου, τότε ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και κατά μόνας συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις προβλέψεις της υπό συζήτηση συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό ραντεβού αναμένεται να κρίνει πολλά –αρχής γενομένης από το αν υπάρχει έδαφος συζήτησης για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα