Η πρόταση Τσίπρα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί

Η πρόταση Τσίπρα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί
Δεν κρύβει την ανησυχία του για αδιαφανή χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Επιτροπή διακομματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται η απάντηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Διαφάνεια και λογοδοσία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Απέναντι σε αυτή την θέση αρχής επιχειρεί να θέσει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εποπτεύει την αξιοποίηση του μεγάλου χρηματοδοτικού πακέτου που θα εισρεύσει στην χώρα έως το 2027.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχει δύο ζητήματα αιχμής: Το θέμα των πολιτικών προτεραιοτήτων που θα εξυπηρετήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα θέματα που αφορούν την διαφάνεια. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για μία θεσμική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορά ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο ξεπερνά την θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται με τον πλέον επίσημο στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία.

Μάλιστα η πρωτοβουλία είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Ενδεικτικό πως μεταξύ άλλων προβλέπει διατυπωμένη πρόταση αλλαγή των επίμαχων άρθρων του Κανονισμού της Βουλής (κάτι που μπορεί να γίνει με ευρεία πλειοψηφία) ώστε η προτεινόμενη επιτροπή να λειτουργήσει.

Δεν μπορούν να αρνηθούν

Στην Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν την εκτίμησή τους σχετικά με το ότι είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να βρει επιχειρήματα προκειμένου να αρνηθεί την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης που αφορά θεσμοθετημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε σχεδόν αυτόματα ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λόγο για το τι πρόκειται να κάνει με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δικαιούται η χώρα με όσους συνειρμούς αυτό δημιουργεί.

Ανησυχία

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα σε δημόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον τρόπο που σκοπεύει να διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά η κυβέρνηση. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε σημαντικό βαθμό αποτελούν ανησυχία και των ευρωπαϊκών θεσμών. Έχει μεταξύ άλλων αναφερθεί στην «στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, που αφήνει εκτός νυμφώνος την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αλλά και στην «ανικανότητα έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων».

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει ότι τα δείγματα που έχει δώσει έως τώρα η κυβέρνηση δεν συνιστούν εχέγγυα για διαφανή διαχείριση. Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει σε τηλεοπτική του συνέντευξή του στις 14 Φεβρουαρίου «η κυβέρνηση αυτή να έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ από το παρελθόν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, τους 18 μήνες της πανδημίας. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Και αναρωτιέμαι: έτσι θα διαχειριστούν το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 30 δισ. που έρχονται; Χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία; Χωρίς σχέδιο;»

Στα χέρια του ΠτΒ Κώστα Τασούλα βρίσκεται η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση ειδικής επιτροπής εποπτείας του Ταμείου Ανάκαμψης Eurokinissi

Η επιστολή Τσίπρα

Όπως επισημαίνει άλλωστε και στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα πρότυπο ορθολογικής και συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, μέσω του οποίου θα κατάφερνε να πείσει, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι η κατανομή και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα γίνει αντικειμενικά και με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας».

Με βάση αυτό επισημαίνει επίσης πως «η αξιοπιστία και η ετοιμότητα της χώρας να ανταποκριθεί ειδικά στις απαιτήσεις του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συναρτάται ευθέως με θεσμικές τομές στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, όπως η καθιέρωση και διατήρηση ειδικών διαδικασιών και ελέγχων που θα λειτουργούν ως αντικειμενικές εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών πόρων».

Θυμίζει μάλιστα πως «τα σχετικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί σε αναφορά με μια χρονική περίοδο που υπερβαίνει τον ορίζοντα της θητείας μιας μόνης κυβέρνησης, αν θεωρηθεί ότι κανόνας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι η εναλλαγή των πολιτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας. Τίθεται, λοιπόν, εκ των πραγμάτων ζήτημα διαφύλαξης του διαχρονικού και εθνικού ορίζοντα των πολιτικών και των δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας στη μετα-πανδημική περίοδο».

Η επιτροπή

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα ονομάζεται «Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027». Αυτή θα αποτελείται από 30 βουλευτές ενώ θα συμμετέχουν και ευρωβουλευτές. Η αρμοδιότητα της θα αφορά την «μελέτη των προβλημάτων του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της αξιολόγησης και της χρηματοδότησης των πολιτικών του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» καθώς και την σύγκρισή τους με τις πρακτικές άλλων χωρών – μελών της Ε.Ε. Θα εκδίδει εκθέσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ θα έχει την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη προκειμένου να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την διαχείριση δημόσιου χρήματος. Χαρακτηριστική ήταν χθές η πρόταση που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, στην Βουλή. Επισήμανε πως «ως ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε για λόγους διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης το 11μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων να ορίζεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ή από την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, και όχι από κομματικές επιλογές των Υπουργών της κυβέρνησης, όπως επιλέγει σήμερα η ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα