Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο
Turkish navy ships patrol as seen from the Helles Memorial in the Gallipoli peninsula, during a ceremony, Friday, April 24, 2015. The Helles Memorial, built in 1924 and bearing more than 21,000 names serves the dual function of Commonwealth battle memorial for the whole Gallipoli campaign and place of commemoration for many of those British and Commonwealth servicemen who died there and have no known grave. As world leaders gather with the descendants of the fighters in Gallipoli, the memories of one of the most harrowing campaigns of the 20th century have come surging back to life. The doomed Allied offensive to secure a naval route from the Mediterranean to Istanbul through the Dardanelles, and take the Ottomans out of the war, resulted in over 130,000 deaths on both sides. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Με τη νέα Navtex 384/17 δεσμεύει την περιοχή νότια του Καστελόριζου για ασκήσεις και απαντά για την επιχείρηση διάσωσης που έκανε η Ελλάδα το βραδύ του Σαββάτου

Η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο της Τουρκίας. Η Άγκυρα και όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, όχι μόνο έχει δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή για πραγματοποίηση ασκήσεων την Τρίτη, αλλά συγχρόνως με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης ναυαγών, αμφισβητεί την κυριαρχική αρμοδιότητα της χώρας μας σε αυτή την κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή της Μεσογείου.

Με την NAVTEX 384/17 η Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου για πραγματοποίηση ασκήσεων, ενώ η αρμοδιότητα για την έκδοση αναγγελίας ανήκει στην Ελλάδα και όχι στις τουρκικές αρχές.

Όμως με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης ναυαγών που ανακοίνωσαν οι Ελληνικές Αρχές το βραδύ του Σαββάτου με την ΝΟΤΑΜ Α 0781/17 η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα αυτή της Ελλάδας σε περιοχές ακόμη και ανατολικά της Καρπάθου. Η Ελληνική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε στις 20:13 το Σάββατο ανακοίνωνε την έναρξη της επιχείρησης SAR σε μια εκτεταμένη περιοχή νότια του Καστελόριζου, νοτιοανατολικά της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου καλώντας συγχρόνως όλα τα Μέσα που βρίσκονται στην περιοχή να μείνουν συντονισμένα με το κέντρο του Πειραιά. (PIRAEUS JRCC).

Η Τουρκία νωρίς το πρωί της Κυριακής με την ΝΟΤΑΜ Α1752/17 σπεύδει να κηρύξει άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον καθορισμό της Ελληνικής περιοχής ευθύνης SAR βάσει του FIR Αθηνών και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης SAR. Η Τουρκία μάλιστα επαναλαμβάνει την θέση της ότι η συγκεκριμένη τουρκική περιοχή ευθύνης (SRR) εχει κατατεθεί στον ΙΜΟ και περιλαμβάνεται στο σχετικό κατάλογο του ΙΜΟ (IMO’S GLOBAL SAR PLAN). Και τελικά η τουρκική ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να συντονισθούν από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Πηγή: mignatiou

Φωτό: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα