Η Τουρκία επιμένει: Περιμένουμε άμεσα την έκδοση των 8 στρατιωτικών

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ AP

"Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε ξένες χώρες θα πρέπει να εκδίδονται" υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Η Τουρκία αναμένει "το συντομότερο δυνατό" την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την επίσημη θέση της Άγκυρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

ADVERTISING

Αναφορικά με την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους στρατιωτικούς τη χαρακτήρισε "εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση". Συμπλήρωσε ότι "όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες θα πρέπει να εκδίδονται". Υπενθύμισε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες και ότι "υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο",  τονίζοντας ότι "θεωρούμε σημαντική την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου".

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης,  απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την σημερινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στον Süleyman Özkaynakçı, είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση και συνέχισε: "...με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αναμένουμε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας."

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Και στις δύο χώρες, συνέχισε, "...υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό. Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον.

Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης."

Σημειώνετα ότι, αναφορικά με την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών, ο Άρειος Πάγος, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασισθεί για τη χορήγηση ασύλου, έχει αποφασίσει να μην εκδοθεί κανείς από τους "8" στην Τουρκία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Φωτό: AP Photo/dpa,Marijan Murat

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνελήφθη ο τούρκος αξιωματικός μετά την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου

ΝΔ για τον Τούρκο αξιωματικό: Η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της ΕΕ

SHARE:

24Media Network