Ηλιόπουλος: “Τραμπισμός υπάρχει στην Ελλάδα και είναι μέσα στη ΝΔ”

Ηλιόπουλος: “Τραμπισμός υπάρχει στην Ελλάδα και είναι μέσα στη ΝΔ”
Νάσος Ηλιόπουλος. Eurokinissi

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι "λεηλατεί την κοινωνία", την ώρα που συνεχίζει να "αρνείται τον έλεγχο για τα δάνειά της".

«Η χώρα χρειάζεται άμεσα προοδευτική πολιτική αλλαγή, οι εκλογές είναι κοινωνική ανάγκη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89».

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό της ΝΔ για «τοξικό κλίμα», σημείωσε: «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επικαλείται την αντιπολίτευση και όχι κάποιον εθνικό λόγο, ώστε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για πρόωρες εκλογές». «Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ζητά σιγή ασυρμάτου, δεν θέλει να υπάρχει κριτική στη χώρα. Δεν γίνεται όμως να μην υπάρχει πολιτική κριτική στη χώρα που για την πλειοψηφία της κοινωνίας δεν βγαίνει ο μήνας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Για το 2021 τα τρόφιμα στην Ελλάδα ήταν σχεδόν 5% πιο ακριβά από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η απόκλιση συνεχίζεται και για το Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τα τρόφιμα είναι στο 11% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 7,5%. Την ίδια στιγμή, το 1/3 των νοικοκυριών δαπανούν άνω του 40% για στεγαστικές ανάγκες και όλα αυτά στη μοναδική χώρα της ευρωζώνης που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010. Αυτά με μια φράση σημαίνουν ότι δεν βγαίνει ο μήνας», υπογράμμισε.

«Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους υπουργούς του χρωστούν 12,7 εκ. ευρώ σε δάνεια και αρνούνται να υπάρχουν στοιχεία στο πόθεν έσχες τους, για να γνωρίζουμε τουλάχιστον αν εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια ή όχι», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ ως κόμμα έχει χρέος 350 εκ. ευρώ».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστια ευθύνη για τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα, τη στιγμή που έχουμε ένα πολιτικό προσωπικό το οποίο αρνείται τον έλεγχο για τον εαυτό του. Είναι μια πολιτική δύναμη βαθιάς θεσμικής ανομίας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Σε αυτές τις συνθήκες, οι εκλογές είναι κοινωνική ανάγκη», είπε.

Τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει τις κρίσεις», επισήμανε: «στην πανδημία, η οποία είναι ακόμα εδώ, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ, έχουμε περισσότερες απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση με το Βέλγιο και την Ιταλία». «Η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ και στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια. Με αυτήν την έννοια, η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στα εργασιακά, δήλωσε: «η ΝΔ θεωρεί ότι είναι λαϊκισμός να μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη στιγμή που είναι ευρωπαϊκός κανόνας». «Φέτος έχουν μείνει κενές 50.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό, ενώ τον πρώτο μήνα που άνοιξε η σαιζόν παραιτήθηκαν 5.000 άνθρωποι. Αυτό πολύ απλά συμβαίνει γιατί -και στον τουρισμό- η ΝΔ έχει φτιάξει Μανωλάδες. Δεν υπάρχουν δικαιώματα, δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί, δεν υπάρχει έλεγχος. Η Ελλάδα είναι η 5η χειρότερη χώρα στην ευρωζώνη σε επίπεδο κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο εκλογών, υπογράμμισε: «από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική». «Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε προγραμματικά. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα ρυθμίσει και θα διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του πανδημικού χρέους, του χρέους που πιέζει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Μια κυβέρνηση που θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα στηρίξει την Εργασία, την Υγεία, την Παιδεία. Θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ακρίβεια αλλά και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και το τραπεζικό σύστημα», σημείωσε.

«Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται σε κάθε προοδευτική δύναμη. Κάθε προοδευτικός δημοκρατικός πολίτης σήμερα, θέλει να ηττηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική Μητσοτάκη. Όποια προοδευτική, αριστερή πολιτική δύναμη υποτιμήσει αυτό το στόχο, θα τιμωρηθεί από τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που οδηγεί σε απαγόρευση των αμβλώσεων, έκανε λόγο για «μία μαύρη μέρα, μία μέρα κατά την οποία αμφισβητείται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών». «Στην πραγματικότητα, θα υπάρχουν παράνομοι τρόποι πρόσβασης στο δικαίωμα της άμβλωσης, κάτι που θα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τα δικαιώματα αυτά έχουν κατακτηθεί με αγώνες και με αγώνες πρέπει να προστατεύονται. Η υπόθεση με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ οφείλει να μας προβληματίσει, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει τραμπισμός στο κοινωνικό επίπεδο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση για τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού, ακόμα και με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Γεωργιάδης, να αναπαράγουν αυτή τη ρητορική». «Ο τραμπισμός υπάρχει και στη χώρα μας και είναι μέσα στη ΝΔ», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα