ΥΠΕΞ: Οι αλβανικές αρχές να λάβουν μέτρα για να παρίσταται ο Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάζεται σε 2'
ΥΠΕΞ: Οι αλβανικές αρχές να λάβουν μέτρα για να παρίσταται ο Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Εφετείου Τιράνων να παρατείνει την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση του Εφετείου Τιράνων να παρατείνει την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της ΝΔ, μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην ανακοίνωση, το Υπουργείο τονίζει ότι ο κ. Μπελέρης, ως εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εργασίες του Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την προσεχή Ολομέλεια τον Ιούλιο, και καλεί τις αλβανικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση αυτής της συμμετοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την  προεξόφληση  της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία. 

Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα