ΥΠΕΞ: Προσβλητικές εικόνες βεβήλωσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά

ΥΠΕΞ: Προσβλητικές εικόνες βεβήλωσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά
Από τη λειτουργία τον δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά το 2011. Eurokinissi

Για βεβήλωση του Μνημείου κάνει λόγο σε ανακοινωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και καλεί την Τουρκία να αναλάβει δράση ωστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ερώτηση στην Κομισιόν από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Έκπληξη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών το γεγεονός οτι δόθηκε άδεια σε συγκρότημα να χορέψει στον χώρο της Παναγίας Σουμελα και τονίζει οτι οι εικόνες προστίθενται σε σειρά τουρκικιών ενεργειών σε βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται οτι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο κλιπ τραγουδιού ποπ συγκροτήματος που γυρίστηκε στους χώρους της ιστορικής μονής.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για Προσκυνηματικούς λόγους.

Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής”.

Ερώτηση προς την Κομισιόν

Στο μεταξύ, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «την παροχή άδειας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς της Τουρκίας για τη διοργάνωση ντίσκο πάρτι, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά», κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κ. Ασημακοπούλου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ότι «με τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, για άλλη μια φορά, όπως έκανε και με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, προβαίνει σε σπίλωση και αλλοίωση του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, παραβιάζοντας κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν τα παραπάνω μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, η κ. Ασημακοπούλου, στην ερώτησή με τίτλο «Βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά με τουρκική άδεια!», αναφέρει ότι «μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά, έρχεται να προστεθεί και η χορήγηση άδειας για διοργάνωση ντίσκο πάρτι στην Παναγία Σουμελά καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η βεβήλωση ορθοδόξων ιερών προσκυνημάτων αποτελεί πάγια τακτική στην Τουρκία». Προσθέτει, δε, ότι «η Παναγιά Σουμελά, που αποτελεί τo κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ιερό προσκύνημα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών, βρίσκεται ήδη στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της να συμπεριληφθεί στην οριστική λίστα».

Και καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Επειδή η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει συστηματικά σε ενέργειες σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, παραβιάζοντας κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ερωτάται η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Παναγιά η Σουμελά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα