Υποκλοπές: Στην Επιτροπή PEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης – Τι θα πει για το Predator

Υποκλοπές: Στην Επιτροπή PEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης – Τι θα πει για το Predator
Με έντονο πολιτικό χαρακτήρα αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Νίκο Ανδρουλάκη ενώπιον της Επιτροπής PEGA Eurokinissi

Τι αναμένεται να δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σημαντικότατο ζήτημα, παρά την υποβάθμισή του από την ελληνική κυβέρνηση. Η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε θύμα διπλής υποκλοπής (ΕΥΠ και Predator) αναμένεται με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, τόσο για την θέση που θα διατυπώσει σε ένα διεθνές βήμα όσο και για την πολιτική πλευρά της τοποθέτησής του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει στην Επιτροπή PEGA ως προσκεκλημένος και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δεχθεί ερωτήσεις από τα μέλη της επιτροπής. Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην πολιτική διάσταση του ζητήματος των υποκλοπών. Τονίζοντας ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα ζήτημα δημοκρατίας. Θα επισημάνει τους κινδύνους που φέρουν τέτοιου είδους πρακτικές με αναφορές σε λογικές καθεστωτισμού που δυστυχώς καταγράφονται και εντός των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα θέσει την διάσταση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην δική του περίπτωση παρακολούθησης, αναμένεται να επισημάνει ενώπιον της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως οι λόγοι της παρακολούθησής του ήταν καθαρά πολιτικοί. Θέση άλλωστε που πολλάκις έχει διατυπώσει και στην Ελλάδα, τονίζοντας πως βρέθηκε στο στόχαστρο της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του «συγχρονισμού» της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ με την χρήση του παράνομου λογισμικού Predator επισημαίνοντας τις σαφείς ομοιότητες του τρόπου που επιλέχθηκε για την παγίδευση των επικοινωνιών του με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κάνει εκτεταμένη αναφορά και στο ζήτημα των συνθηκών απουσίας ελέγχου σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν εταιρίες που φαίνεται να εμπλέκονται με την χρήση του λογισμικού Predator. Ιδίως μάλιστα όταν κάποιες από αυτές φαίνεται να εμπλέκονται με συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, αναλογικά με το εταιρικό τους κεφάλαιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιθανότατα θα κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρίες όπως την Krikel και την Intellexa ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα κάνει αναφορές στις σχέση που αυτές φέρονται να έχουν με την ελληνική ΕΥΠ.

Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ουσιαστικά αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην πολιτική δέσμευση που έχει αναλάβει για διαλεύκανση της υπόθεση των παρακολουθήσεων μέσω θεσμικών διαδικασιών. Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε δηλώσει πως «θα δώσω αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους χωρίς να λογαριάζω το κόστος. Πήγα στη Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήρθα στην εξεταστική επιτροπή. Κινούμαι πάντα θεσμικά. Άλλοι κρύβονται από παντού». Επίσης είχε επισημάνει ότι η περίπτωσή του προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον «όχι μόνο λόγω της απόπειρας του predator, όχι μόνο γιατί την ίδια στιγμή με παρακολουθούσαν επίσημα οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μου αλλά και γιατί όλα αυτά συνέβησαν σε μια άκρως κρίσιμη πολιτική περίοδο για τους μελλοντικούς συσχετισμούς στη χώρα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα