Ανδρουλάκης σε εξεταστική: Εγώ δεν κρύβομαι, ο Μητσοτάκης πού είναι;

Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. “Η ΝΔ θα το είχε κάνει φειγ βολάν αν υπήρχε όντως εθνικός λόγος παρακολούθησης μου”, σχολίασε 

“Εγώ δεν κρύβομαι, ο Μητσοτάκης, ο Γεραπετρίτης, ο Πιερρακάκης, η Βλάχου που είναι;” διερωτήθηκε ρητορικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.

Έβαλε επομένως στο στόχαστρο προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αμφισβήτησε ότι υπήρχε εθνικός λόγος παρακολούθησης του από την ΕΥΠ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία “θα το είχε κάνει φειγ βολάν”.

ADVERTISING

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Ανδρουλάκης δήλωσε στην εξεταστική ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα δημοκρατίας. Εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση αυτή “καταδεικνύει τη θεσμική κρίση και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών και αναδεικνύει μια κουλτούρα διακυβέρνησης, συγκεντρωτική, αλαζονική με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας.”

Αλλά και ότι: “Ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα γιατί στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ασυδοσίας ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων εις βάρος του λαού, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να παρακολουθούν όποιον θέλουν χωρίς λόγο και χωρίς να δίνουν λογαριασμό.”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι: “Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική αναταραχή, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως αντιλαμβάνεται την εθνική μας ασφάλεια, αλλάζοντας τα κριτήρια επιλογής του Διοικητή της ΕΥΠ για να τοποθετήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση ένα από τα δικά του παιδιά χωρίς καμία πρότερη εμπειρία σε τέτοιες καίριες θέσεις, που αποδείχτηκε ακατάλληλος κατά γενική ομολογία.”

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση της παρακολούθησης του αποκαλύφθηκε, όλες οι ενέργειες του κατευθύνονται στο να πέσει άπλετο φως σε κάθε πτυχή, θεσμικά, νόμιμα και με διαφάνεια.

“Έχουμε ένα διπλό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης”, υποστήριξε.

Έκανε λόγο για σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης του με δύο βραχίονες: Αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό Predator . Και αυτόν που αποκαλύφθηκε όπως τόνισε χάρη στην ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, την ΑΔΑΕ, δηλαδή την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

“Βαφτίστηκα ‘εθνικός κίνδυνος’ γιατί ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά συμφέροντα της ΝΔ”

“Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή , κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές”, εκτιμησε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας:

Επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα με όλες μου τις δυνάμεις, και «βαπτίστηκα» εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ.

Και αν ήμουν τόσο μεγάλος εθνικός κίνδυνος ως υποψήφιος, ως απλός ευρωβουλευτής , δεν ήμουν πολύ μεγαλύτερος ως Πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος ; Αν υπήρχε λόγος που με καθιστούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν στα φιλικά σας ΜΜΕ γιατί αυτές τις νοοτροπίες υπηρετείτε. Και αφού όπως λέτε δημοσίως όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Δημητριαδη;”

Ο κ.Ανδρουλάκης κατήγγειλε όμως και σκάνδαλο συγκάλυψης στην εξεταστική επιτροπή, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι το μόνο πολοιτικό πρόσωπο που έχει κληθεί να καταθέσει.

“Πληροφορούμαι με θλίψη ότι η επιτροπή σας κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότισή της. Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές.

Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Αυτή και αν είναι «καινοτομία»

Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, που είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε.

Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της επιτροπής σας.

Δεν σας έκανε εντύπωση όπως θα έκανε σε κάθε πολίτη ότι μια εταιρεία που αγοράστηκε με μερικές εκατοντάδες ευρώ, έκανε με ανάθεση συμβάσεις εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο με δυο διαδοχικές κυβερνήσεις;

Μπορεί να μην σεβαστήκατε τη δική μου ασυλία αλλά χορηγήσατε πολύ ισχυρότερη ασυλία στους εκπροσώπους της Krikel και της Intellexa.

Δεν καλέσατε ούτε καν τον δημοσιογράφο- επίσης θύμα – Θανάση Κουκάκη.

Δυο- άνθρωποι στη χώρα ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός σε συγχρονισμό δέχτηκαν την επίθεση του Predator και τους παρακολούθησε η ΕΥΠ. Και δεν καλούνται”, είπε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. "

“Ο πρωθυπουργός και η παρέα του κοροϊδεύουν 11 εκατομμύρια πολίτες”

Ο κ.Ανδρουλάκης στηλίτευσε επίσης την επίκληση του απορρήτου από εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

“Η κυβέρνηση λέει: «όλα στο φως» αλλά κρύβεται πίσω από το νόμο που εισηγήθηκε και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον παρακολουθούμενο”, επισήμανε.

Κατέθεσε μάλιστα στην εξεταστική την έγγραφη απάντηση της ΑΔΑΕ στο αίτημα του να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση του και δήλωσε:

“Θα δεχόμουν οποιαδήποτε στιγμή ενημέρωση – αλλά μόνο νόμιμα και εγγράφως. Είναι παντελώς αναξιόπιστη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε προφορική συνομιλία.”

Ο κ.Ανδρουλάκης εξήγησε το λόγο της στάσης του αυτής: “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όπως διαβάζω σε tweet του ανέφερε ότι η κυβέρνηση δια του κ.Γεραπετρίτη είναι έτοιμη να με ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς, αλλά εγώ τάχα επέλεξα να μην ενημερωθώ. Ξέρουμε όλοι καλά ελληνικά. Τι σημαίνει πλήρως, όταν ο κ. Γεραπετρίτης λίγες μέρες μετά δήλωσε δημόσια ότι κανείς στο Μαξίμου δεν γνωρίζει το παραμικρό; Ποιον κοροϊδεύει; Θα μου έλεγε: «Αγαπητέ Πρόεδρε, σας πήρα για να σας ενημερώσει ένα τρίτο πρόσωπο»; Τα σενάρια τα άλλαζαν σαν τα πουκάμισα.

Πώς ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η παρακολούθηση είναι λάθος, όταν δεν ξέρει τους λόγους όπως ισχυρίζετε; Πως αξιολογεί ως λάθος μια παρακολούθηση όταν δεν ξέρει -όπως υποστηρίζει- για την υπόθεση; Γιατί τότε απέπεμψε τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του αφού δεν ήξερε; Πιστεύει Έλληνας πολίτης ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε και έπραξε όσα έπραξε; Ο πρωθυπουργός και η παρέα του κοροϊδεύουν 11 εκατομμύρια πολίτες.”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε επομένως ότι: “Η κυβέρνηση λέει «όλα στο φως» αλλά κρύβεται πίσω από το απόρρητο” και κατηγόρησε τα μέλη της επιτροπής ότι αποδέχθηκαν και επέτρεψαν την επίκληση του απορρήτου ενώπιον της Βουλής και των εκπροσώπων του ελληνικού λαού.

“Στη νομική επιστήμη υπάρχουν νόμιμες και παράνομες ενέργειες. Δεν υπάρχουν «καινοτόμες» ενέργειες όπως επικαλέστηκε ενώπιον σας ο νέος διοικητής της ΕΥΠ”, σχολίασε ο κ.Ανδρουλάκης και υπενθύμισε ότι χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τρεις τροπολογίες προκειμένου να υπάρξουν στοιχειώδεις εγγυήσεις γύρω από τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Υπενθύμισε ότι: “Προτείναμε την επιστροφή της ΕΥΠ στη δικαιοδοσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη, την αποκατάσταση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε.ώστε να έχει τη δυνατότητα γνωστοποίησης στους παρακολουθούμενους και να εμπεριέχονται λεπτομερή στοιχεία στην διάταξη παρακολούθησης” και σημείωσε πως: “Η κυβέρνηση ούτε καν τις συζήτησε.”

“Δεν δέχομαι μία Δημοκρατία, που θέτει υπό ομηρεία πολιτικά πρόσωπα”

Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε επίσης ότι: “To Μαξίμου λέει «όλα στο φως», αλλά όπως κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ τη μέρα που υπέβαλα αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή, διατάχθηκε και καταστράφηκε το αρχείο της παρακολούθησης μου δηλαδή ξεκίνησε η συγκάλυψη.”

Απάντησε δε στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι δεν πήγε στην ΕΥΠ να ενημερωθεί “στο αυτί”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Πρώτον, κανείς δεν με κάλεσε επισήμως και εγγράφως. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία γιατί την καταργήσατε. Αυτοί που θα με ενημέρωναν, δηλώνουν είτε ότι δεν ξέρουν τίποτα όπως ο κ. Γεραπετρίτης, είτε ότι δεσμεύονται και απέναντι μου από το απόρρητο όπως ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ένα απόρρητο αλά καρτ. Εξεταστική επιτροπή που δέχεται το απόρρητο να ισχύει για τη δίκη μου υπόθεση, αλλά όταν έρχεται παλιότερος διοικητής της ΕΥΠ όπως ο κ.Ρουμπάτης, το κάνει κουρελόχαρτο για να στήσετε το αφήγημα των συμψηφισμών”, δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

Δεν δέχομαι ως δημοκράτης πολίτης μια αναιμική δημοκρατία που είναι έτοιμη να θέσει σε ομηρεία πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό με τόσα που έχει περάσει και ανέμενε εκσυγχρονισμό λειτουργιών του κράτους.”

“Δεν θα κρυφτώ όπως άλλοι πίσω από το «φουστάνι» του απορρήτου”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επισήμανε άλλωστε ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον. γιατί η περίπτωση του είναι μοναδική όχι μόνο λόγω της απόπειρας του Predator, όχι μόνο γιατί την ίδια στιγμή τον παρακολουθούσαν επίσημα οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μου, αλλά και γιατί όλα αυτά συνέβησαν σε μια άκρως κρίσιμη πολιτική περίοδο για τους μελλοντικούς συσχετισμούς στη χώρα, όπως είπε.

“Πρώτο μέλημα μου είναι το έθνος μας να είναι ισχυρό και η πατρίδα μας να δώσει προοπτική στις επόμενες γενιές και όχι να είναι μια ευάλωτη χώρα στην εγχώρια ολιγαρχία και τους εγχώριους πολιτικούς πάτρωνες. Ο αγώνας μου είναι εθνικός και πατριωτικός”, δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης.

Υπενθύμισε την προσπάθεια του να αναφερθεί εγγράφως το Ευρωκοινοβούλιο στο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. “όταν κάποιοι λοιδορούσαν ότι αυτά δεν γίνονται, και τώρα το παίζουν υπερπατριώτες.”

Δήλωσε επίσης: “Εγώ δεν χαϊδεύω καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση μπροστά στο εθνικό συμφέρον είτε είναι σοσιαλιστική είτε ανήκει σε άλλη πολιτική ομάδα” και πρόσθεσε: “Έλληνες πατριώτες είναι αυτοί που χωρίς μικροκομματικούς σχεδιασμούς και ισορροπίες, υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον.”

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας: “Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Ό,τι είπα και ό,τι θα πω είναι δημόσιο , δεν θα κρυφτώ όπως άλλοι πίσω από το «φουστάνι» του απορρήτου. Ό,τι πω θα είναι σε γνώση του ελληνικού λαού.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Υποκλοπές, Λογισμικό Predator, ΕΥΠ
SHARE:

24Media Network